Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A csökkenő lelkesedés ellenére felpörgött az ukrán mozgósítási kampány


Egy önkéntes beszélget egy toborzótiszttel a Kijevi területen 2024. január 9-én
Egy önkéntes beszélget egy toborzótiszttel a Kijevi területen 2024. január 9-én

A Kijev külvárosában behívópapírt osztogató katonai egység láttán egy férfi besurrant egy közeli üzletbe, egy másik megállni sem volt hajlandó a tiszteknek; mások azonban csendben engedelmeskedtek.

Bár egyre inkább elfogadják a fokozott mozgósítást Ukrajnában, hogy feltöltsék a csapatokat a több mint 28 hónapja tartó háborúban, már kevésbé akarnak harcolni, mint korábban – mondta a Fantomas álnevet használó sorozótiszt.

„Most, amennyire tudom, a sorok nagy része a sorozóirodáknál olyan emberekből áll, akik felmentést szeretnének kapni a bevonulás alól” – mondta a 36 éves férfi, akit a Reuters elkísért az ukrán fővárosban egy sorozói járőrszolgálatra.

A veterán harcos most a sorozás frontvonalában küzd, hogy sikerüljön megduplázni a bevonulók számát, miközben csökken a lelkesedés a katonai szolgálat iránt. Elemzők szerint ez Kijev egyik legnagyobb kihívása.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök áprilisban 27 évről 25-re csökkentette a mozgósítási korhatárt, és májustól hatályos egy olyan rendelkezés, amely szerint a hatvan év alatti férfiaknak egyeztetniük kell személyes adataikat a sorozóhivatalokban vagy online.

Bár a toborzási számokat továbbra sem árulják el, egyes politikai és katonai vezetők szerint a változtatások és az önkéntes bevonulás erősítését célzó kampány két hónap után újra sikeressé tette a mozgósítást.

Az ukrán hadsereg azt válaszolta a Reutersnek, hogy májusban és júniusban több mint kétszeresére nőtt a besorozottak száma az előző két hónaphoz képest, de konkrét számokat nem közölt.

Bohdan Szenyuk szóvivő ezt pozitív tendenciának látja. A mozgósított katonák átlagéletkora változatlanul negyven év körül van.

Leszerelők

A régóta várt nyugati segítséggel megerősített ukrán erők hónapok óta harcolnak, hogy megtartsák a frontvonalat a keleten előrenyomuló orosz csapatokkal szemben. Sok fáradt katona alig várja, hogy leváltsák több mint két év gyakorlatilag megszakítás nélküli szolgálat után.

Az egyik német újságban megjelent, kétszázezer új katonáról szóló információval kapcsolatban Roman Kosztyenko, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának titkára azt mondta, hogy a hadsereg év végéig ennyi katonát tudna besorozni, ha a folyamat a jelenlegi ütemben folytatódna.

Szerinte ez lehetővé tenné, hogy Ukrajna fontolóra vegye a csapatok egy részének leszerelését. A belügyminiszter figyelmeztetett, hogy ha nem teszik meg, az gyengítheti a helyzetüket.

Mathieu Boulègue, a washingtoni székhelyű Center for European Policy Analysis védelmi elemzője szerint a kétszázezer fős becslés biztató, de kritikus feladat a kiképzésük és megfelelő elosztásuk a frontvonalon.

Ukrajnának „okosan és hatékonyan kell befektetnie emberi erejét ott, ahol szükség van rá, mert könnyű embert találni teherautót vezetni vagy vécét takarítani, de jól képzett harcosokat nehezebb” – mondta.

Oroszország havonta mintegy harmincezer katonát toboroz, miközben nagyon magas veszteségeket szenved – mondta egy magas rangú NATO-tisztviselő. Hozzátette, hogy Moszkvának nincs elegendő lőszere és csapata egy nagyobb offenzíva megindításához.

Sokan mentességet kérnek

A mozgósítás fokozása óta egyes sorozóirodák nehezen tudnak megbirkózni a regisztrálni vagy adataikat frissíteni érkező férfiak áradatával. Ennek határideje július 16.

„Több ember érkezik, mint amennyit kezelni tudunk – mondta annak a sorozóhivatalnak a helyettes vezetője, ahol Fantomas dolgozik. – Néha a feldolgozás éjjel egy óráig elhúzódik.”

A névtelenséget kérő tisztviselő Fantomashoz hasonlóan azt mondta, hogy a férfiak nagyon-nagyon nagy része mentességet kér, bár közben arról beszélt, hogy a dolgok a tervek szerint haladnak. „Teljesítjük a ránk bízott feladatokat. Nem mondanám, hogy százszázalékosan, de nem rosszul” – mondta.

A sorozási korrupcióról szóló jelentések és a közösségi médiában a toborzók és a polgárok közötti dulakodásokról készült felvételek elmérgesítették a viszonyt a tavaszi szigorításkor.

A Szuszpilnye közszolgálati adó megbízásából készült áprilisi felmérés szerint az ukránok mintegy ötven százaléka úgy vélte, hogy a mozgósítás rosszul megy, és hatvan százalékuk negatívan vélekedett a sorozóhivatalokról.

A közvélemény ellenállásával szembesülve a képviselők elálltak a szigorítás azon részétől, amely súlyosabb szankciókat tartalmazott volna a szolgálatot nem teljesítőkkel szemben.

Fantomas, aki tavaly sebesült meg Kelet-Ukrajnában, azt mondta, hogy a beszélgetések hetven százaléka pozitív az utcán megkeresett emberekkel. Ő és más tisztek szerint ritkák a dulakodós videón láthatóhoz hasonló konfliktusok, gyakran kiragadják ezeket a kontextusból, és oroszbarát oldalak használják fel a toborzás lejáratására, ami sikeresen csökkenti a lelkesedést.

Elismerte, hogy egyszer megtámadták járőrözés közben, de azt mondta, hogy nem akart visszaütni, mert félt, hogy kamerával rögzítik.

„Az az egy rész, amikor védekezem, bekerülne egy videóba, és vírusként terjedne” – magyarázta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG