Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínai elnök ötvenmilliárd dolláros pénzügyi támogatást ígért Afrikának


Felállva tapsolják Hszi Csin-pinget a Kína–Afrika Együttműködési Fórum résztvevői Pekingben 2024. szeptember 5-én
Felállva tapsolják Hszi Csin-pinget a Kína–Afrika Együttműködési Fórum résztvevői Pekingben 2024. szeptember 5-én

Hszi Csin-ping több mint ötvenmilliárd dolláros pénzügyi támogatást ígért a kontinens országainak a következő három évre a Kína–Afrika Együttműködési Fórum megnyitóünnepségén.

A pekingi találkozón több mint ötven afrikai vezető és António Guterres ENSZ-főtitkár is részt vett.

Több afrikai állam a héten már megállapodást kötött Kínával az infrastruktúra-fejlesztés, az energetika, a kereskedelem és a bányászat területén folytatott szorosabb együttműködésről.

A Nép Nagy Csarnokában megrendezett Kína–Afrika Együttműködési Fórum megnyitóján Hszi Csin-ping a felek közötti viszonyt méltatta, mondván, hogy a kapcsolatrendszer a valaha volt legjobb.

„Kína kész elmélyíteni együttműködését az afrikai államokkal az ipar, a mezőgazdaság, a beruházások, az infrastruktúra és a kereskedelem terén – mondta. – A következő három évben a kínai kormány kész 360 milliárd jüan (50,7 milliárd dollár) értékű pénzügyi támogatást nyújtani.”

Tájékoztatása szerint ennek több mint a fele hitel lesz, 11 milliárd dollár „különböző típusú támogatás”, tízmilliárd dollár pedig a kínai cégek beruházásainak ösztönzésére mehet. Arra is ígéretet tett, hogy segíteni fognak legkevesebb egymillió új munkahelyet teremteni a kontinensen.

Ehhez kapcsolódóan: Kína exportálja a politikai modelljét? Egy új jelentés szerint igen

António Guterres felszólalásában hangsúlyozta, hogy az egyre szorosabbá váló kínai–afrikai kapcsolatok „a megújulóenergia-forradalom motorját” jelenthetik. Kitért rá, hogy Kína figyelemre méltó fejlődése gazdag tapasztalatokkal és szakértelemmel szolgálhat a régió számára.

Ehhez kapcsolódóan: Kína hitelezési gyakorlata: hogyan épít politikai és gazdasági befolyást Peking?

Kína jelenleg a világ második legnagyobb gazdasága az Egyesült Államok után, illetve Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere.

Peking óriási összegeket fektet be a bányászatba Afrikában az ipara számára szükséges erőforrásokért. Emellett számos országba hatalmas hiteleket helyezett ki az infrastruktúra fejlesztésére, több esetben egyfajta adósságcsapdába zárva az érintett államot.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG