Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Telegram sötét oldala


Pavel Durov, a Telegram társalapítója és vezérigazgatója (archív fotó)
Pavel Durov, a Telegram társalapítója és vezérigazgatója (archív fotó)

Sokan üdvözölték Pavel Durovnak, a Telegram alapítójának franciaországi letartóztatását, és gúnyolódtak rajta. Egyesek szerint az általa létrehozott üzenetküldő alkalmazás az elnyomó társadalmakban élő aktivisták kulcsfontosságú kommunikációs eszköze, mások szerint viszont pedofilok, drogkereskedők és dezinformátorok platformjává vált.

Amikor 2020-ban Belaruszban a manipulált elnökválasztás után tüntetések törtek ki, az aktivisták a Telegramot használták, hogy összehangolják akcióikat, elkerülve Aljakszandr Lukasenka elnyomó rendszerében a hatóságok figyelmét, és rávilágítva arra, milyen jól jön nekik az üzenetküldő alkalmazás.

Mások, akik egyáltalán nem nemes ügyekben járnak el – a kábítószer-kereskedőktől és pedofiloktól kezdve az Ukrajnában harcoló orosz hadseregig és a közösségi médiában dezinformációt terjesztő propagandistákig – szintén a Telegramot használják, kihasználva titkosítási funkcióit és a moderáció hiányát.

A Telegram most azért került reflektorfénybe, mert augusztus 24-én letartóztatták Párizsban Pavel Durov társalapítót. A francia sajtó beszámolói szerint az őrizetbe vételt a belügyminisztérium kiskorúak elleni bűncselekmények kivizsgálásáért felelős különleges egysége kérte.

Durov ellen hivatalosan nem emeltek vádat. A Telegram hétfői közleményében azt írta, hogy Durovnak – a 39 éves, milliárdos francia–orosz kettős állampolgárnak – nincs takargatnivalója, és közölték: abszurd, hogy a visszaélésekért az üzenetküldő és közösségimédia-platformon a tulajdonost vonják felelősségre.

FRISSÍTÉS
A francia hatóságok előzetes vádat emeltek Pavel Durov, a Telegram vezérigazgatója ellen szerdán, amiért az üzenetküldő alkalmazás lehetővé tette bűncselekmények elkövetését. Óvadék ellenében négy nap után kiengedték, de nem hagyhatja el Franciaországot.
Pavel Durovot szombaton vették őrizetbe a Párizs melletti Le Bourget repülőtéren, miután már év eleje óta átfogó nyomozás folyt ellene. Négynapos fogva tartás és kihallgatás után szerdán kiengedték. A nyomozási bírák szerda este előzetes vádat emeltek ellene, és elrendelték, hogy fizessen ötmillió eurós (200 millió forint) óvadékot. Hetente kétszer jelentkeznie kell egy rendőrőrsön és nem hagyhatja el az országot - olvasható a párizsi ügyészség közleményében.
Az orosz származású, francia állampolgársággal is rendelkező Durovot egyebek mellett azzal vádolják, hogy platformját gyermekek elleni szexuális bűncselekményekről készült felvételek terjesztéséhez és kábítószer-kereskedelemhez is használják, valamint hogy a Telegram megtagadta információk vagy dokumentumok megosztását a hatóságokkal, miközben ezt a törvény előírja.
A francia törvények értelmében az előzetes vádemelés azt jelenti, hogy a bíráknak alapos okuk van feltételezni, hogy bűncselekményt követtek el, de több időt hagynak a további nyomozásra.

Mi az a Telegram?

A Telegramot Durov és testvére alapította 2013-ban, miután az orosz kormány 2011-ben és 2012-ben keményen fellépett a moszkvai tömeges demokráciapárti tüntetőkkel szemben.

Egyik fő előnye a kommunikáció titkosítása és a felhasználók anonimitása. A csoportokban nem látható a felhasználó telefonszáma.

Más üzenetküldő platformokhoz képest a Telegram „kevésbé ellenőrzött és lazább az illegális tartalmak szabályozása és felderítése szempontjából” – mondta David Thiel, a Stanford Egyetem kutatója
Más üzenetküldő platformokhoz képest a Telegram „kevésbé ellenőrzött és lazább az illegális tartalmak szabályozása és felderítése szempontjából” – mondta David Thiel, a Stanford Egyetem kutatója

Durov szerint a Telegramnak több mint kilencszázmillió felhasználója van, többségük Oroszországban, Ukrajnában és más volt szovjet tagköztársaságokban, világszinten pedig a harmadik legnagyobb kommunikációs platform a WhatsApp és a Messenger után.

Más üzenetküldő platformokhoz képest a Telegram „kevésbé ellenőrzött és lazább az illegális tartalmak szabályozása és felderítése szempontjából” – mondta David Thiel, a Stanford Egyetem kutatója az AP-nek.

Az elnyomottak eszköze

A 2020-as belarusz tüntetéseken a Telegram kulcsfontosságú volt a szervezésben és az információmegosztásban. Egy Telegram-csatorna, a Nexta Live – amely élőben közvetítette a minszki és egyéb tüntetéseket – követőinek száma kétmillióra ugrott a vitatott augusztus 9-i választásokat követő három napban. A csatorna létrehozóját, a 22 éves Sztyepan Putyilót a belarusz kormány terroristának nyilvánította.

Iránban a Telegramnak becslések szerint negyvenmillió felhasználója van. 2018-ban ez volt a fő információforrás, amikor a kormányellenes tüntetések terjedtek az országban. Sok iráni használta a privát Telegram-csoportokat, hogy kapcsolatot tartson a családjával és a barátaival, emellett feliratkoztak nyilvános csatornákra is, hogy olyan hírekhez jussanak, amelyekkel az állami médiában nem találkoznak. Az iráni hatóságok a 2018-as zavargások idején megpróbálták blokkolni a Telegramot.

Illegális tevékenységek

A Telegram titkosítási funkciója vonzotta azokat is, akik pedofil képekkel és lopott hitelkártyaszámokkal kereskedtek. A BBC 2019-es vizsgálata megállapította, hogy a biztonságos üzenetküldő alkalmazások, köztük a Telegram és a Discord, népszerűvé váltak az úgynevezett dark weben – egy olyan internetes hálózaton, amelyhez csak speciális eszközökkel lehet hozzáférni.

A BBC vizsgálata bizonyítékot talált arra, hogy pedofilok arra használták a Telegramot és a Discordot, hogy illegális tartalmakhoz adjanak hozzáférést. A Telegram-csoportokra mutató linkeket YouTube-videók nyilvános kommentszekciójában rejtették el.

Propagandaeszköz

Bár aligha a Telegram az egyedüli ezzel a közösségi médiában, mégis a dezinformáció terjesztésének erőteljes eszközévé vált.

A Telegram a dezinformáció legnagyobb platformja Közép- és Kelet-Európában – állapította meg egy 2023-as oknyomozó újságírói jelentés, hozzátéve, hogy a német nyelvű csatornák „fontos szerepet játszanak a szélsőséges tartalmak központjaként, amely befolyásolja Közép- és Kelet-Európa többi részét”.

Ez a német hatóságoknak is feltűnt, ezért 2022-ben 5,1 millió eurós (kétmilliárd forintos) bírságot szabtak ki a Telegram üzemeltetőire a német törvények megszegése miatt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által 2022 februárjában indított, Ukrajna elleni támadás óta a Kreml is egyre inkább használja a Telegramot.

A háború első hónapjaiban Moszkva keményen fellépett a nyugati közösségimédia-platformok ellen, miközben „továbbra is eltűrte a Telegramot, és saját céljaira használta” – áll a Digital Forensic Research Lab (DFRLab), az Atlantic Council dezinformációs elemzőrészlegének júniusi jelentésében.

„2022 februárja után erősen megnőtt a vezető csatornák követőinek száma, de később a jelentősebb háborúpárti csatornák, mint például a Karaulnyi, a Sziloviki és a WarGonzo népszerűsége csökkent, és ez a trend folytatódott 2024 tavaszán” – írják.

A DFRLab megállapította, hogy az orosz katonai magáncégek is használták a Telegramot pénzgyűjtésre, toborzásra és információmegosztásra. Megjegyezték, hogy a Wagner zsoldoscsoportnak legalább harminc csatornája volt, amelyeket a regionális toborzóirodák használtak. Ezek azonban eltűntek, miután az orosz távközlési hatóság, a Roszkomnadzor lecsapott a Wagner-csatornákra a 2023. júniusi lázadás idején.

Figyelmeztetések a Telegram-tartalmak törlésére

Tekintettel a Telegram kommunikációs és propagandaeszközként is betöltő, fontos szerepére, az orosz bloggerek, tisztviselők és mások aggódva figyelik Durov franciaországi letartóztatását.

A Baza, az orosz biztonsági szervekhez köthető Telegram-csatorna vasárnap közölte, hogy a védelmi minisztérium munkatársai, vezető üzletemberek és több biztonsági ügynökség tisztviselői felszólítást kaptak arra, hogy töröljék a munkával kapcsolatos üzeneteket az alkalmazásból.

„A Z-bloggerek, a Z-propaganda számára ezek az események valóban félelmetesek, mert minden tevékenységük a Telegramra összpontosul” – magyarázta Kirill Martinov, a lett székhelyű Novaya Gazeta Europe főszerkesztője, aki az oroszbarát bloggerekre és dezinformátorokra használta a Z kifejezést.

„Ez nem csak egy hírforrás, hanem valójában egyfajta operatív eszköz, amolyan modern kori walkie-talkie, ahol az emberek megvitatják egymással a harci cselekmények részleteit” – mondta Martinov a Current Time-nak, a Szabad Európa orosz nyelvű televíziós és online részlegének.

XS
SM
MD
LG