Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy Nobel-díjas kéri a Vöröskereszt segítségét egy bebörtönzött orosz aktivista kiszabadításához


Alekszej Gorinov egy üvegcellában a tárgyalásán egy moszkvai bíróságon 2022 júniusában
Alekszej Gorinov egy üvegcellában a tárgyalásán egy moszkvai bíróságon 2022 júniusában

A Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta volt főszerkesztője arra kérte a Vöröskeresztet, hogy avatkozzon be Alekszej Gorinov helyzetének enyhítése érdekében, aki hétéves börtönbüntetését tölti, aminek jogvédő csoportok és támogatói szerint politikai okai vannak.

A 63 éves Gorinovot, egy volt moszkvai önkormányzati képviselőt 2022 júliusában ítélték el, mert „álhíreket” terjesztett az orosz hadseregről, és ellenezte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. 2023 novemberében újabb büntetőeljárás indult ellene „terrorizmus mentegetése” miatt.

Muratov a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága elnökének, Mirjana Spoljaric Eggernek címezte kérését: segítsen Gorinovnak, hogy orvosi ellátást kapjon.

„A tétlenség következményei nyilvánvalók. Arra kérem Önt, Spoljaric asszony, hogy segítsen abban, hogy a hatóságok állítsák le Alekszej Gorinov kínzását, és kapjon orvosi ellátást. Arra is kérem, hogy a Vöröskereszt sürgősen vizsgálja meg azokat a helyeket, ahol nemzetközileg ismert politikai foglyokat tartanak fogva Oroszországban és Belaruszban” – idézi Muratov levelét a Novaja Gazeta.

A független orosz lap azt írja, hogy Gorinovnak nem adtak matracot és takarót, nincs meleg víz és működő vécé, valamint elvették a könyveit, nem levelezhet és nem telefonálhat. A lap szerint a teljes elszigeteltség miatt Gorinov elkezdte elfelejteni a szavakat.

„Második büntetése előtt áll egy olyan ügyben, amely a cellatársakkal folytatott beszélgetésein alapul, amelyekben állítólag mentegette a terrorizmust” – írja a Novaja Gazeta, hozzátéve, hogy a vád más fogvatartottak hamis tanúvallomásaira támaszkodik.

„Egy bűnöző szava egy politikai fogoly szavával szemben természetesen többet ér, Gorinov pluszbüntetést fog kapni, amelynek a végét biztosan nem fogja megérni” – írja a Novaja Gazeta.

Gorinov volt az első, aki börtönbüntetést kapott az orosz hadseregről szóló „hamis” információk terjesztésért. Ez a cselekmény az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított háború óta szerepel az orosz büntető törvénykönyvben.

Gorinovot 2016-ban műtötték, eltávolították a tüdejének egy részét. Támogatói többször beszámoltak egészségügyi problémáiról, amire nem kap ellátást a börtönben.

XS
SM
MD
LG