Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tizenötezermilliárd forintos koncesszió Mészároséknak; újabb kínai autógyár Magyarországon; húsz éve az EU-ban


Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc futballmérkőzésen Székesfehérváron 2010. május 19-én
Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc futballmérkőzésen Székesfehérváron 2010. május 19-én

Tizenötezermilliárd forintos üzletet kötöttek Mészáros Lőrincék az állammal. Orbán Viktor és Hszi Csin-ping együtt jelentheti be, hogy a Great Wall Motors épít autógyárat Pécs mellett. Húsz éve az Európai Unióban: a kihasznált és egyben el is szalasztott lehetőség. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Tizenötezermilliárd forintos üzletet kötöttek Mészáros Lőrincék az állammal

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és az derült ki, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat jelentős részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van.

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping együtt jelentheti be, hogy a Great Wall Motors épít autógyárat Pécsnél

A Szabad Európa információi szerint a kínai elnök azért is jön két napra Magyarországra, mert ebből az egyiken Pécsre látogat, hogy autógyár építését jelentse be. A szegedi példa alapján kérdés, mekkora beleszólása volt a helyszín kiválasztásába a kormánynak. A Great Wall Motors terveiről már jelentek meg információk a magyar sajtóban, lapunknak most megerősítették, hogy valóban a kínai autógyártó épít üzemet Baranyában.

Húsz éve az Európai Unióban: a kihasznált és egyben el is szalasztott lehetőség

Vegyes a mérleg, ha az Európai Unió tagjaként eltelt húsz évre tekintünk vissza — ebben egyetért szinte minden elemző. De abban is, hogy egy történelmi igazságtalanságot orvosolt belépésünk a közösségbe. Állandó brüsszeli tudósítónk arról is beszélt friss podcastunkban, hogy csak a szélsőségesek vitatják, hogy rajtunk múlt, eddig mit hoztunk ki a tagságunkból.

Ezzel kapcsolatos cikkünkben arra is kitértünk, hogy noha hazánk rengeteget profitált a belépésből, az ahhoz fűződő várakozások egy része illúziónak bizonyult, bőven akadtak elpuskázott lehetőségek, és a blokk fejlődési iránya sem feltétlenül találkozik a magyar igényekkel és elképzelésekkel.

Egy másik anyagunkban interaktív ábrákon mutattuk be az elmúlt húsz év számait. Ezek szerint az óriási európai uniós támogatások még úgy is jelentősen hozzájárultak az ország gyarapodásához, hogy nem sikerült hatékonyan felhasználni, így elmaradt az áttörés azokon a területeken, amelyek a hosszú távú fejlődést biztosítanák, illetve a szegénység sem csökkent.

Felidéztük, miként örült húsz évvel ezelőtt az egész ország az EU-s csatlakozásnak, azóta is példátlan módon. Több ezer kapcsolódó eseményt tartottak, a legérdekesebbek közül válogattunk a hídcsomagolástól kezdve a galambröptetésen át az ingyenebédig. Ilyen például, hogy Szijjártó Péter az MSZP-s Balogh Józseffel alkotott párost a győri „közéleti pingpongderbin”.

Kecskére káposztát: a VII. kerületi önkormányzat a bulinegyed nagyvállalkozóira bízta, ki lehet nyitva éjfél után

Az erzsébetvárosi önkormányzat szerint megegyeztek, egy civil szervezet szerint viszont összefonódtak a bulinegyed cápáival, akik ráadásul egy másik civil formáció mögé bújva akár a képviselő-testületbe is bejuthatnak. A környéket egyesek lakhatatlannak tartják, és a főváros nem segít abban, hogy a létező szükségletekre felelő vigalmi negyed ne csak fél négyzetkilométerre koncentrálódjon, és hogy a terhei jobban szétterüljenek a városban. A helyi önkormányzat elvileg mediál, de mások szerint lefeküdt a vállalkozóknak, ami nem lenne meglepő a rendszerváltás utáni önkormányzati politikában.

Kormányhatározatokban ígérték meg, de senki sem látta a pénzt a magyar félsivatag megmentésére

Kell az európai uniós pénz másra, ezért a kormány úgy döntött: hiába szenved több tízezer gazdálkodó és családja Magyarország egyetlen félsivatagában víz nélkül, a támogatást előbb költik el emlékérmék kibocsátására vagy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére.

Márta verbálisan bántalmazó házasságban élt, nem tudott kilépni belőle, végül az AIDS vetett neki véget

Huszonnégy évvel ezelőtt kapta el a HIV-et a férjétől, aki nem tudott róla, hogy végstádiumú AIDS-e van. Már megtanult együtt élni a vírussal. Szerinte kis odafigyeléssel, rendszeres gyógyszerhasználattal nem nagyon változtatta meg az életét a betegség. Nagyinterjúnk Liebermann Mártával, a Retropajzs Egyesület egyik alapítójával.

A szülészeti erőszak egyik leggyakoribb fajtája Magyarországon a felesleges császározás

A világon a legtöbb császármetszést Latin-Amerikában végzik, azonban ettől nem sokkal maradnak el a magyarországi adatok. Itthon átlagosan minden második-harmadik születés császárral végződik. Igaz, a valós, magyarországi intézményekre vonatkozó számokról csak sejtések vannak, alig van nyilvánosan elérhető információ róla. Április a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja volt, de sem a kórházi szakemberek, sem a magánnőgyógyászok nem nyilatkoznak szívesen a témában. A kecsup.hu riportja három kecskeméti eseten keresztül igyekszik bepillantást nyújtani a császármetszéssel szülő nők által megélt tapasztalatokba.

Pécsi Volvo-gate: egymillió eurót töltött valaki bankautomatán keresztül a bankszámlájára

Kétszáz bankjegy fért csak be egyszerre az automatába, így 19 részletben lett befizetve egy számlára majdnem egymillió euró a korábbi – fideszes – pécsi önkormányzat 3,4 milliárd forintos buszbeszerzési ügyében. Tele volt ilyen meglepő részletekkel a Pécsi Ítélőtábla ítéletének indoklása, amely egy órán keresztül sorolta a kifogásokat a Kaposvári Törvényszék tavaly tavaszi, a vádlottakat felmentő ítélete kapcsán.

Mitrovits Miklós történész: „Lengyelország kvázi a második hazám lett”

Milyen szerepet játszott a Ludas Matyi és a Rádiókabaré a lengyel demokratikus mozgalmak elleni hangulatkeltésben? Miért fontos tudni, milyen kocsma van Varsóban a kultúrpalotánál? Hogy élik meg a lengyelek, hogy ez történelmük egyik legszebb fejezete? Mitrovits Miklós polonistával a Szelfiben beszélgettünk, most ennek szerkesztett, rövidített változatát olvashatják.

Charles Michelnek nincsenek álmatlan éjszakái a magyar EU-elnökség miatt

Az Európai Tanács elnökének nincsenek álmatlan éjszakái a közelgő magyar EU-tanácsi elnökség miatt, és fenntartja korábbi kijelentését, miszerint 2030-ra az Európai Uniónak és a tagjelölteknek is készen kell állniuk a bővítésre. Charles Michel a keleti bővítés huszadik évfordulója alkalmából adott interjút többek között a Szabad Európa tudósítójának is.

Illetékes EU-biztos: A jelenlegi költségvetés már nem lesz elég

Az EU költségvetésért felelős biztosa nem híve a helyreállítási források felhasználására adott határidő meghosszabbításának, de rokonszenvez az elképzeléssel, hogy a régiók érdekeinek figyelembevétele mellett teljesítményalapúvá váljanak a kohéziós politikai kifizetések. Johannes Hahn néhány lapnak, köztük a Szabad Európának adott interjúban beszélt erről.

XS
SM
MD
LG