Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A kormány kialkudta a paksi bővítés általános mentesítését a jelenlegi és jövőbeli szankciók alól


Szijjártó Péter a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval Moszkvában 2023. április 11-én
Szijjártó Péter a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval Moszkvában 2023. április 11-én

Paks II. és az OTP is jól jöhet ki az újabb orosz szankciós csomagból. A szándékosságot büntették a magyar menekültügyben hozott európai uniós ítélettel. L. Ritók Nóra: Az egész kistelepülési szavazás mozgatva van.

Paks II. és az OTP is jól jöhet ki az új orosz szankciós csomagból

Az EU huszonhét tagországa több mint másfél hónap után megállapodott a sorrendben tizennegyedik szankciós csomagról, amely az orosz LNG-szállításokat is érinti. A magyar kormány még a német előtt beadta a derekát, cserébe azért, hogy semmilyen jelenlegi és jövőbeni intézkedés ne fenyegesse a Paks II.-atomerőmű-projekt megvalósulását.

A szándékosságot büntették a magyar menekültügyben hozott európai uniós ítélettel

Túlment az Európai Bizottság értelmezésén a magyar menekültügyben meghozott ítéletével az Európai Bíróság – mondta brüsszeli tudósítónk, amikor a kiszabott kétszázmillió eurós bírságról és a milliós napi kötbérről kérdeztük. Az ítélet részleteiről, indoklásáról és következményeiről szól podcastunk.

L. Ritók Nóra: Az egész kistelepülési szavazás mozgatva van

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint a kormányzat megmutatta neki, hogy meddig mehet el, ezért meggondolja, bevállal-e konfliktusokat olyan személyek vagy ügyek mentén, amelyek végeredménye az lehet, hogy ellehetetlenítik a munkáját. De Mészáros Lőrinc alapítványához nem pályázik.

Az ügyészség szerint Varga Judit pletykákat osztott meg a hangfelvételen

A Schadl–Völner-ügy iratait nem manipulálták, nem bizonyítható Völner Pál jogellenes értesítése a nyomozásról, Varga Judit pedig pletykákat osztott meg a férjével, állításai tele vannak tárgyi tévedéssel – állapította meg az ügyészség, ezért megszüntette a nyomozást a kegyelmi ügy kirobbanását követően lemondott igazságügyi miniszter titkos hangfelvételen rögzített állításai ügyében. Magyar Péter szerint izzadságszagú az ügyészség magyarázata.

Nyilatkozatban állt ki az LMBTQ-közösség mellett 35 ország budapesti nagykövetsége

„Rendkívüli aggodalommal tölt el minket minden olyan újabb, Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazás és politikai retorika, amely (…) hozzájárul az LMBTQI+-közösség megbélyegzéséhez” – áll a közleményben.

Kilakoltatásról döntött a bíróság az egyik OPNI-perben

Ötből négy bérlő esetében már korábban lezárult a per, méghozzá a bérlők számára sikerrel, tehát a lakásban maradhatnak, egyikük esetében azonban a bíróság másodfokon úgy döntött, hogy nincs joga tovább abban a lakásban élni, amelyben felnőtt.

Utolsóként Románia is beállt Mark Rutte NATO-főtitkári jelöltsége mögé

Klaus Johannis román államfő visszavonta jelöltségét az észak-atlanti szövetség főtitkári tisztségére, ezzel minden akadály elhárult a holland kormányfő megválasztása elől, miután szerdán a magyar és a szlovák vezetés is szakított eddigi ellenállásával.

Mit lehet tudni, és mit nem az orosz–észak-koreai partnerségi megállapodásról?

Mind Vlagyimir Putyin, mind Kim Dzsongun áttörésnek minősítette a héten Phenjanban aláírt stratégiai partnerségi egyezményt, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan milyen hatással lesz a két ország kapcsolatára, és a megállapodásban foglaltak milyen fokú biztonsági garanciákat jelentenek.

Amit még tudni érdemes

Magyarország az uniós tagállamok közül messze a legtöbb pénzt, mintegy 1800 milliárd forintnyi eurót hagyott tavaly Moszkvában (Népszava)

A magyar–orosz külkereskedelmi mérleg, vagyis az oda- és ideszállított áruk értékének különbözete az EU-n belül nálunk fordult leginkább veszteségbe.

Milliárd eurós hitelt adhat Magyarország Észak-Macedóniának azután, hogy Orbán szövetségese visszatért a hatalomba (444)

Helyi sajtóértesülések szerint Magyarországtól készül egymilliárd eurós kedvezményes kamatozású hitelt felvenni a még be sem iktatott észak-macedón kormány azután, hogy a májusi választásokon újra hatalomra jutott a Fidesz szövetségesének számító VMRO.

Az idegenellenességgel szinte lenullázza a kormány a vendégmunkásokban rejlő gazdasági hasznot (HVG)

Érdemes lazítani a vendégmunkások foglalkoztatási szigorán, ha valóban több százezerrel növelné a kormány a munkavállalók táborát, ám ez az idegenek elleni kampányok után nehezen kivitelezhető.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG