Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A kormánynak mintha direkt célja lenne a szakpolitikai súlytalanság fenntartása az Európai Bizottságon belül


EU-zászlók az Európai Bizottság székháza előtt Brüsszelben
EU-zászlók az Európai Bizottság székháza előtt Brüsszelben

Éppen ott nem foglalta el a kormány Brüsszelt, ahol a legfontosabb lenne. Ukrán pénzek: az Európai Unió megkerülős csellel lépett át a magyar betonvédelmen. Liebermann Márta: „Lefogták, és érzéstelenítés nélkül kihúzták a drótokat a nagylábujjából.”

Éppen ott nem foglalta el a kormány Brüsszelt, ahol a legfontosabb lenne

Magyarország Szlovákia mellett mostanra az egyetlen tagállam, amelynek sem teljes jogú kinevezett főigazgatója, sem pedig főigazgató-helyettese nincs az Európai Unióban. A három magyar igazgató politikailag súlytalan helyen dolgozik az Európai Bizottságon belül. A kormány részéről mintha direkt cél lenne a kedvezőtlen helyzet fenntartása.

Ukrán pénzek: az Európai Unió megkerülős csellel lépett át a magyar betonvédelmen

Az Európai Unió tagállamai egy újabb magyar akadályon átlépve jóváhagyták az orosz valutatartalékok kamatbevételeiből fedezett katonai támogatás első, mintegy 1,4 milliárd eurós kifizetését Ukrajnának. Ez a megkerülős csel azon a jogi véleményen alapult, hogy Magyarország azzal, hogy korábban egyszer már tartózkodott a mechanizmus elfogadásakor, nem formálhatott jogot a döntés végrehajtásának megakadályozására.

Liebermann Márta: „Lefogták, és érzéstelenítés nélkül kihúzták a drótokat a nagylábujjából”

24 éve kapta el a HIV-fertőzést a férjétől, aki nem tudott arról, hogy végstádiumú AIDS-e van. Liebermann Márta, a Retropajzs Egyesület egyik alapítója azt mondja, hogy már megtanult együtt élni a HIV-vel. Egyesületével lobbizott azért, hogy szűrjék a várandós kismamákat HIV-re, de a protokoll az egészségpolitikai okok miatt azóta sem változott. Pedig kellene: az elmúlt években öt olyan gyermek is született, akikről kiderült, hogy az anyaméhben fertőződtek meg, mivel az édesanyjuk sem tudott saját betegségéről. Nagyinterjú stigmákról, megkülönböztetésről, érzéstelenítés nélkül végzett műtétről és arról, hogy sokan miért titkolják az orvosok előtt a betegségüket.

Meghallgatás akció nélkül a Magyarország ellen folyó jogállamisági eljárásban

Egy év után ismét meghallgatást tart az Európai Unió Tanácsa a magyarországi helyzetről a 7. cikk szerinti eljárás keretében. A belga külügyminiszter június eleji nyilatkozatával ellentétben a tagállamok nem készülnek továbblépni a procedúrában, amely a soros magyar elnökségi fél év alatt Csipkerózsika-álomba merülhet.

Több mint 21 milliárdos profithoz juthatott Balásy Gyula a kormánypropaganda gyártásával

Az állami reklámokat gyártó és rendezvényeket szervező Lounge cégcsoport tulajdonosa tavaly 21,6 milliárd forint osztalékot vett ki a vállalkozásaiból. Bevételeinek döntő többsége adófizetői pénz, amit a kormány költ el Balásy Gyula cégeinél, amelyek Rogán Antalnak köszönhetően váltak egyeduralkodóvá.

Több településen meg kell ismételni a választást

Jogszabálysértések miatt hat településen a polgármester-választást, két településen a roma települési nemzetiségi választást ismétlik meg július 7-én. Nyolc településen szavazategyenlőség miatt tartanak időközi választást.

Nem kaptak megbízólevelet a megválasztott győri önkormányzati képviselők

A legtöbb megválasztott önkormányzati vagy megyei közgyűlési képviselő már posztolta a fényképét, amelyen büszkén tartja kezében a megbízólevelét, Győrben azonban a helyi választási bizottság még nem adta át a megválasztásukat igazoló dokumentumot.

Az izraeli kormányfő bejelentette a gázai háború intenzív szakaszának lezárását

Benjámin Netanjáhú hangsúlyozta, hogy nem ér véget a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet elleni háború, ugyanakkor a harci műveletek lecsavarása lehetővé teheti a katonák átcsoportosítását a libanoni határra, ahol mindennaposak a kölcsönös csapásmérések a Hezbollahhal, azonban az utóbbi időben eszkaláció tapasztalható, így sokan egy újabb háború kirobbanásától tartanak.

Ukrajna nem próbál engedményeket szerezni az EU-csatlakozási feltételeket illetően

Ukrajna visszafordíthatatlanul a nyugati integráció útjára lépett, miután az Európai Unió a napokban jóváhagyta a csatlakozási tárgyalások e heti megindítását Kijevvel – jelentette ki az ország euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese, aki szerint „gyorsan haladnak anélkül is, hogy bármely elemét átugranák az eljárásnak, anélkül hogy bármifajta engedményt kérnének”.

Amit még tudni érdemes

Hálapénz: mintegy 250 egészségügyi dolgozó ellen indult eljárás vesztegetés elfogadása miatt (Népszava)

A hálapénztilalom betartását 2021 márciusa óta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) úgynevezett megbízhatósági vizsgálattal teszteli.

Csökkent a végrehajtók nyeresége, de így is kifizethettek maguknak 30-35 millió forint osztalékot (RTL)

A több mint kétszáz iroda adózott eredménye több mint kilencmilliárdról nyolcmilliárd forintra esett vissza, és az átlagos bevételek is stagnáltak. A végrehajtók keresete miatt viszont nem kell aggódni: átlagosan 30-35 millió forintot fizethettek ki maguknak osztalékként.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG