Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A magyar kormány az Európai Békekeret blokkolásával nem Ukrajnának, hanem a többi tagállamnak árt


Dmitro Kuleba ukrán és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Brüsszelben 2023. december 11-én
Dmitro Kuleba ukrán és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Brüsszelben 2023. december 11-én

A láthatatlan vétó: a magyar kormány az Európai Békekeret kifizetéseit is gátolja. Gulyás Gergely: A kínai elnök kétnapos látogatásra érkezik Magyarországra. Hamász-vezető: A kétállami megoldás létrejötte esetén a szervezet letenné a fegyvert.

A láthatatlan vétó: a magyar kormány az Európai Békekeret kifizetéseit is gátolja

Az Európai Unió költségvetésén kívüli pénzeszköz haszonélvezője Ukrajna, a kifizetések blokkolásával azonban mégsem szomszédjának okoz kárt Magyarország. A vétó az európai közösség többi tagállamát sújtja, az indokok pedig több morális kérdést is felvetnek – emelte ki állandó brüsszeli tudósítónk friss podcastunkban.

Gulyás Gergely: A kínai elnök kétnapos látogatásra érkezik Magyarországra

Megerősítette a Szabad Európa értesülését a kínai elnök budapesti látogatásáról a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy eltörlik a miniszteri ellenjegyzést az elnöki kegyelmi döntéssel szemben.

Hamász-vezető: A kétállami megoldás létrejötte esetén a szervezet letenné a fegyvert

A Hamász kész lenne öt- vagy többéves tűzszünetet kötni Izraellel, letenni a fegyvert és hagyományos politikai párttá alakulni, ha létrejönne a független palesztin állam az 1967 előtti határok között – közölte az iszlamista terrorszervezet egyik legmagasabb rangú tisztségviselője.

Lukasenka: Többtucatnyi orosz atomfegyvert telepítettek Belaruszba

Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető arról számolt be, hogy többtucatnyi orosz nukleáris fegyvert telepítettek országába, ami egyesek szerint az ukrajnai háború továbbterjedésének kockázatával jár.

Vagyonokat kereshetett előnyös szerződésekkel az üzbég elnök családjához köthető titokzatos cég

Az üzbég elnök családjához köthető, homályos hátterű vállalat több mint százmillió dollárra tehetett szert titkos állami szerződések révén, így például túlárazva szállítottak földgázt az ország legnagyobb cementgyártójának – derült ki a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) oknyomozásából.

Amit még tudni érdemes

A budapesti térfigyelőkkel már élőben is követhet bárkit a rendőrség és a titkosszolgálat (HVG)

Budapesten már több ezer megfigyelőpontot kötöttek össze. A sok információ végállomása a Kormányzati Adatközpont, amely azonos székhelyen működik a Rogán Antal miniszter alá tartozó titkosszolgálattal, a Nemzeti Információs Központtal.

Történelmi csúcsra, 134 milliárd forintra emelkedett a közintézmények lejárt tartozása (Népszava)

A tartozásállomány növekedése aggasztóan gyors: egy hónap alatt 20,7 milliárd forinttal, december óta pedig 68 milliárd forinttal nőtt. Az 559 költségvetési intézményből 285-nek van tartozása.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG