Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Biztonságpolitikai szakértő: Üzleti érdekek állhatnak a csádi magyar katonai szerepvállalás mögött


Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kiképző Bázisán 2022. június 15-én
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kiképző Bázisán 2022. június 15-én

Tálas Péter: Létezhet NATO-terv ukrajnai szerepvállalásra, de nem harci feladatokkal. Ursula és Mario, a varázsló: ki lenne a legjobb választás az Európai Bizottság élére? Kriminológus: „Meg nem büntetett bűnösök, magukra hagyott áldozatok.”

Tálas Péter: Létezhet NATO-terv ukrajnai szerepvállalásra, de nem harci feladatokkal

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy a NATO-főtitkár azért a választások után tárgyalt Orbán Viktorral, mert nem akarta kínos helyzetbe hozni. Szerinte az Ukrajnának szánt segítséget tagállamiról NATO-szintre akarják emelni, a csádi magyar katonai szerepvállalás mögött pedig üzleti érdekek állhatnak.

Ursula és Mario, a varázsló: ki lenne a legjobb választás az Európai Bizottság élére?

Ha hivatalosan még nem is, de akár már a héten eldőlhet a következő európai bizottsági elnök és a többi intézményi vezető személye. Ugyan Ursula von der Leyen demokratikus mosdatása sikeres volt, sokan megkérdőjelezik, valóban ő lesz-e a legalkalmasabb a következő öt évben a testület vezetésére.

Kriminológus: „Meg nem büntetett bűnösök, magukra hagyott áldozatok”

Mi van, ha nem odakint járnak a szörnyek, hanem otthon, a négy fal között? A gyermekbántalmazási esetekben az ügyek 85 százaléka éveken keresztül tart, anélkül hogy a gyermekvédelem érzékelhetően beavatkozna. Ha beavatkozik, jellemzően a gyermeket emelik ki, a bántalmazó szülő pedig az esetek többségében legfeljebb felfüggesztett szabadságvesztést kap – derült ki dr. Solt Ágnes kriminológus friss tanulmányából.

Európai Bizottság: Nem kötelezi az ítélet Magyarországot illegális migránsok befogadására

Egyes sajtóértelmezésekkel ellentétben az Európai Bíróság június 13-i ítélete nem kötelezi sem illegális migránsok befogadására, sem pedig a jogszerű határvédelmi intézkedések feladására Magyarországot – szögezte le a brüsszeli testület.

Csépke Bernadett Nadin: „Most szerzem meg a harmadik diplomámat, de az élethez nincs forgatókönyvem”

Gyermekként, ahogy mondja, ufónak képzelte magát, társai kirekesztették, bántották, az iskolapszichológus azt a szakvéleményt adta róla, hogy „furcsa”. Már 24 éves volt, amikor megkapta az autizmus-spektrumzavarról a diagnózist. Addig kiírta, kirajzolta magából minden fájdalmát, és zenét hallgatott, miközben elképzelte, hogy bár most minden rossz, de majd később más lesz, ad majd valamit az emberiségnek, amivel segíteni tud.

Debrecen: megbüntették a vízszennyező vállalatot, de öt óra alatt kitermelhetik a bírság összegét

Újabb tüntetést hirdet meg a Debrecen környéki akkumulátorüzemek elleni tiltakozásokat is szervező Mikepércsi Anyák. Most azt kifogásolják, hogy egy helyi üzem környezetszennyezési büntetését csak a választások után hozta nyilvánosságra a hatóság. Az ügy miatt a Szikra Mozgalom is tiltakozott, mert szerintük a kiszabott bírság nevetségesen alacsony, mindössze öt óra alatt megtermeli a cég.

Nyolcvan ország támogatta Ukrajna területi integritását a svájci békecsúcson

Nyolcvan ország szorgalmazta, hogy Ukrajna területi integritása legyen az orosz háborút lezáró békemegállapodás alapja abban a közleményben, amelyet egy svájci üdülőhelyen adtak ki találkozójuk második, egyben utolsó napján.

Elemzés: Hogyan szerzett szavazatokat a szélsőjobb az európai fiataloktól?

A szélsőjobboldal Németországtól és Franciaországtól Lengyelországig és Spanyolországig utat talált a fiatal szavazókhoz az EP-választáson – a folyamatos válságok közepette felnőtt generáció új válaszokat keres, és a közösségi média nyelvét folyékonyan beszélő politikusokat követi.

Volt NATO-parancsnok: Oroszország Szerbia segítségével terjeszti a fertőzést a Balkánon

Az albánokat védő és a szerbek vezette jugoszláv csapatokat Koszovóból kivonulásra kényszerítő, 1999-es bombázások voltparancsnoka arra figyelmeztetett, hogy folyamatosan akadályokba ütközik a tartós stabilitás megteremtése a Balkánon, ahol Oroszország veszélyes ambíciókat táplál.

Amit még tudni érdemes

Partizán: A politika legmagasabb szintjéről sikálták el Gattyán György 19 milliárdos adócsalási ügyét (Telex)

A magyar politika legmagasabb szintjéről sikálták el 2021-ben Gattyán György milliárdos rendkívül nagy értékű, 19,4 milliárd forintos adócsalási ügyét – hangzik el a Partizán videójában, amelyben erről egy, korábban az ügyön dolgozó NAV-os nyomozó beszél.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG