Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Csak látszat, hogy a magyar villamosenergia-ipar gond nélkül átvészelte az augusztusi hőséget


Szakemberek a Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőtermében 2019. június 25-én
Szakemberek a Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőtermében 2019. június 25-én

Már csak egynapnyi menedéke volt a magyar villamosenergia-rendszernek augusztusban. „Amíg állnak a falak, ez nem egy eldöntött kérdés” – civil tiltakozás a Magyar Rádió egykori épületeinek megmentéséért. Többtucatnyi ember életét vesztette egy orosz légicsapásban Ukrajnában.

Már csak egynapnyi menedéke volt a magyar villamosenergia-rendszernek augusztusban

A meleg vizű Duna és az esti légkondicionáló-használat miatt igen extrém hónapot hagytunk magunk mögött. A rendszeregyensúly megtartásához a körülbelül tucatnyi paksi le- és felterhelés mellett bő másfél atomerőműnyi napelemes teljesítménycsúcsokra és – legalábbis méretében hasonló – importra is szükség volt.

„Amíg állnak a falak, ez nem egy eldöntött kérdés” – civil tiltakozás a Magyar Rádió volt épületeinek megmentéséért

Hiába a jogerős bontási engedély, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szerint amíg állnak a Magyar Rádió történelmi falai, addig van remény. Hétfőn odaálltak a kamion elé, amely nem állt meg, hanem megtolta a tiltakozókat. Ezt már vizsgálja a rendőrség. A kormány szerint minden jogszerű, a bontás a legmagasabb szintű műszaki követelményeknek megfelelően kezdődött meg.

Többtucatnyi ember életét vesztette egy orosz légicsapásban Ukrajnában

Legalább negyvenhét ember meghalt és több mint száznyolcvan másik megsebesült az orosz inváziós erők keddi rakétatámadásában a közép-ukrajnai Poltavában.

A nemzetközi elfogatóparancs ellenére vörös szőnyeggel fogadták Mongóliában az orosz elnököt

Vlagyimir Putyin kedden látogatott először a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) egyik részes államába azóta, hogy a hágai székhelyű törvényszék tavaly márciusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene háborús bűncselekmények miatt.

Az Egyesült Királyság megingathatatlanul támogatja Izraelt a fegyverexport korlátozása ellenére

A brit védelmi miniszter szerint nem fog kárt szenvedni a zsidó állam biztonsága amiatt, hogy hazája a gázai konfliktusra tekintettel felfüggesztette bizonyos fegyverek izraeli exportját.

Amit még tudni érdemes

Tovább szorongatná a kormány az egészségügyi dolgozókat, újabb pótolhatatlan segítők tűnhetnek el a műtőkből (Népszava)

A tervezett munkaszervezési szabályok szerint kettő helyett akár hat ügyeletet is elő lehetne írni, visszavágják a többletmunka díjazását, és már az ebédidő sem számítana bele a munkaidőbe. Az érdekvédők szerint egyes területeken tömegesen hagyhatják el a pályát.

Orosz belháború? – Lavrov vagy nagyon átverte Szijjártót, vagy… (Válasz Online)

Ukrajna kitiltotta területéről a Lukoil olaját, miközben a cégnek jelentős érdekeltsége volt a Szlovákiába és Magyarországra menő exportban. Azonban az is lehet, hogy az egész mögött az orosz olajvállalatok belháborúja áll. Egy biztos: a kormányzati nyilatkozatok még most sem stimmelnek.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG