Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elemző: A kormányra most rádől, hogy éveken át ellopták a fejlesztésekre fordítandó pénzeket


Orbán Viktor beszéde Tusnádfürdőn 2024. július 27-én
Orbán Viktor beszéde Tusnádfürdőn 2024. július 27-én

Lakner Zoltán: Orbán Viktor mintha elveszítette volna a politikai realitásérzékét. Tevan Imre: Hungarikum, ahogy a vasúti karbantartásnak és üzemeltetésnek nincs kultúrája Magyarországon. Ursula von der Leyen első kudarca: a biztosjelöltek alig egyharmada nő.

Lakner Zoltán: Orbán Viktor mintha elveszítette volna a politikai realitásérzékét

Miközben összeomlóban van a MÁV, az egészségügy, az oktatás, és nem sikerül leküzdeni a gazdasági nehézségeket sem, a miniszterelnök a pálya-kerékpározáshoz szükséges fejlesztésekről és az olimpiai eredmények elemzéséről ad ötvenperces interjút. Ez azt mutatja Lakner Zoltán szerint, mintha Orbán Viktor kezdené elveszíteni a politikai realitásérzékét, miközben korábban éppen az jelentette a politikai sikerét, hogy ráérzett a fontos témákra.

Tevan Imre: Hungarikum, ahogy a vasúti karbantartásnak és üzemeltetésnek nincs kultúrája Magyarországon

A Keleti pályaudvar területén egy hete kisiklott InterCity vonat története a híradások fókuszába került. Aztán ahogyan a következő napokban több hasonló vasútiprobléma-dominó is eldőlt, politikai ügy lett belőle, és újabb Vitézy–Lázár-csörte kerekedett. Hogy lehetne ebből az egészből végül mégis az EU által megálmodott zöldátállás? A vasútról kérdeztük Tevan Imre közlekedési szakújságírót.

Ursula von der Leyen első kudarca: a biztosjelöltek alig egyharmada nő

Hiába húzta el a mézesmadzagot a tagállami kormányok orra előtt, Ursula von der Leyen biztosjelölti listáján a nők aránya a huszonhét fős keret csupán egyharmadát éri el. Ráadásul az Európai Bizottság régi-új néppárti elnökének a magukat háttérbe szorítva érző szocialisták politikai elégedetlenségével is szembe kell néznie.

Tiltakozásokkal és korlátozásokkal kezdődik a tanév

Másfél millió diáknak kezdődik el az új tanév. Több iskolában igazgató nélkül indul a munka, van, ahol emiatt tüntetnek is, és van, ahol csak gyermekfelügyelet lesz, mert hivatalosan már nem taníthatnak. Hatályba lépett az okoseszközök használatának iskolai korlátozásáról szóló kormányrendelet is.

„Nem feltétlenül baj, ha valami kicsit kimozdítja az embert” – Korbuly Ági illusztrátor

Eredetileg kulturális antropológiát tanult, majd az egyetem után kutatói pályán is gondolkodott. Végül rajzolni kezdett, az idei könyvhét Szép Magyar Könyv versenyén ő kapta Az Év illusztrátora díjat Balássy Fannival közös könyvük, a Bocs, hogy élek után. A Szelfi vendége Korbuly Ági volt.

Brüsszeli blog: Az erősödő szélsőjobb és szélsőbal felboríthatja a politikai színteret Németországban

Miközben a legtöbben a novemberi amerikai elnökválasztásra figyelnek, korábban, az ősz elején három volt keletnémet tartományban is választást rendeztek/rendeznek, amit szintén érdemes követni.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy a kelet-németországi feketék aggódnak az Alternatíva Németországért (AfD) megerősödése miatt.

Hat újabb izraeli túsz holttestére bukkantak Gázában

Egy alagútban találták meg izraeli katonák a túszok holttestét a Gázai övezet déli részén. A zsidó állam szerint meggyilkolták őket, nem sokkal azelőtt, hogy a haderő egységei elérték volna a helyszínt.

A lengyel kormány könnyített a hozzáférésen az abortuszhoz – legalább egy kicsit

Lengyelország új irányelveket mutatott be, amelyeknek célja a szigorú abortuszkorlátozások enyhítése, egyben lehetővé tennék, hogy a terhességmegszakítás törvényes lefolytatásának alapjaként elfogadják a nők mentális egészségének lehetséges károsodását is.

Amit még tudni érdemes

A szocialista korrupciós ügy mögött valójában titkos MSZP–Fidesz-háttéralku húzódik (444)

A lap forrásai szerint a feltételezett bűncselekményeket szocialista és fideszes szereplők közösen hajtották végre. A bűnügy koronatanúja nem csupán szocialista, de fideszes politikus ellen is tett terhelő vallomást, aki a gyanú szerint szintén vett át kenőpénzt, de az ő nevét az ügyészség nem hozta nyilvánosságra.

Úgy hallgatja el Magyar Pétert az MTI, ahogy csak tudja (Népszava)

Az állami hírügynökség mindig fideszes szűrőn keresztül számol be a Magyar Péter és a Tisza Párt körüli történésekről, látványosan súlya alatt kezeli a jelenleg legnagyobb magyarországi ellenzéki alakulatot.

Kevés fejlett országban költ olyan keveset az állam az egészségügyre, mint Magyarországon (Telex)

Nemzetközi összehasonlításban is nagyon rosszul áll a kormány az egészségügy támogatásában.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG