Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nem világos a célja az oroszok könnyített beengedését célzó, sokak szerint fenyegetést jelentő szabálynak


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Miért akar a kormány sok oroszt beengedni a Nemzeti Kártyával? Bennfentes: „Mindegy, hogy öt- vagy tízezer az ára, egy grammal sem lesz több anyatej.” Iránnak nem állna érdekében a háború az általa támogatott Hezbollah és Izrael között.

Miért akar a kormány sok oroszt beengedni a Nemzeti Kártyával?

Korlátlan számban és minimális vagy még annál is gyengébb átvilágítás után jöhetnek be oroszok a schengeni övezetbe Magyarországon keresztül a Nemzeti Kártya révén. Az új magyar szabályozás célja nem világos, különösen érthetetlen, hogy miért vonatkozik a belarusz állampolgárokra is. Az Európai Néppárt komoly fenyegetésnek tartja az új helyzetet, mielőbbi lépéseket sürget.

Bennfentes: „Mindegy, hogy öt- vagy tízezer az ára, egy grammal sem lesz több anyatej”

Hiába emelte meg bő fél éve az anyatej állami támogatását a kormányzat, mégsem lett több donor. A Belügyminisztérium ismét pénzügyileg próbálja motiválni az anyákat, pedig szakértők szerint nem ez a megoldás. Anyatejre 43,3 millió, tápszerre 12,5 milliárd forintnyi állami támogatás jutott tavaly.

Iránnak nem állna érdekében a háború az általa támogatott Hezbollah és Izrael között

A háború szélére sodorta Izraelt és az iráni támogatású Hezbollahot a sok halálos áldozatot követelő rakétacsapás a Golán-fennsíkon. Elemzők szerint azonban Teheránnak nem érdeke egy újabb háború, a gázai konfliktus ugyanis már így is túlságosan költséges számára.

Krumpli, pénz, közmunka – mit ígértek a helyi politikusok a kis falvakban a voksokért?

1990 óta szabad választások vannak Magyarországon, legalábbis papíron. Báthory Róbert több cikkben is bemutatta az önkormányzati választások alatt, mennyire más az optikája e szabad választásoknak az elszigetelt kistelepüléseken, ahol húszezer forintért, de akár egy zsák krumpliért is lehet szavazatot venni, ahol a közmunka jelenti az egyetlen kitörési pontot, és ahol mindenki tudja, hova kell szavazni. Friss podcastunkban a Szabad Európa munkatársával beszélgettünk.

Vizsgálja a hatóság a rosszul sikerült egészségügyiszoftver-fejlesztéseket

Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdését a 13,4 milliárdért fejlesztett egészségügyi szoftverekről, amelyekkel a területért felelős államtitkár szerint is komoly problémák vannak.

A külügy szerint álhír, hogy Magyarország megvétózta az EU nyilatkozatát a venezuelai választásról

A Politico írt arról, hogy az Európai Uniónak nem sikerült egységesen fellépnie a vitatott végeredményű venezuelai választásokkal kapcsolatban, miután Magyarország megvétózta azt a közös nyilatkozatot, amelyben az EU aggodalmát fejezte volna ki a szabálytalanságok miatt. A magyar külügyminisztérium közleménye szerint azonban nem vétóztak, csak a Venezuelából beérkező jelentések tanulmányozása után csatlakoztak a közös állásfoglaláshoz.

Kamala Harris Donald Trumpnak: Mondja a szemembe, és álljon ki vitára!

Kamala Harris jelenlegi amerikai alelnök telt házas, lármás atlantai kampánygyűlésén hangsúlyozta, hogy győzelemre készül a novemberi választáson, illetve riválisán, Donald Trumpon gúnyolódott, aki még hezitál, hogy részt vegyen-e a közelgő elnökjelölti vitán.

Sikerült elhárítani az idei év legsúlyosabb légicsapás-sorozatát Kijevben

Az orosz haderő két hullámban, egyszerre több irányból támadta drónokkal az ukrán fővárost, azonban a légvédelemnek minden eszközt sikerült megsemmisítenie. Eközben az ország több másik régióját is ágyúzták az orosz csapatok.

Amit még tudni érdemes

Óriási biznisz lesz, de még be se indult, egy Rogán-közeli cég máris lefölözte (Telex)

A szakma általános egyetértéssel fogadta, hogy nagyobb hangsúly kerül a kiberbiztonságra, és sokan azt is pozitívumnak tartják, hogy az auditálást nem végezheti majd akárki. Azt azonban már sokan rossz szemmel nézik, hogy a legmagasabb kategóriába tartozó vállalatokat egyetlen cég auditálhatja: a Rogán Antal kabinetminiszterhez ezer szálon kötődő Hunguard.

Miért eleve kudarc Demeter Szilárd gigamúzeumi koncepciója? (HVG)

Összevonásokkal akarja megoldani a kormány a közgyűjtemények alulfinanszírozottságából eredő problémákat. Ám ez valószínűleg csak további kiadásokkal jár, miközben az egész ágazat szakmai működése lefagy.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG