Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Pedagógus-szakszervezeti vezető: A kormányzat célja a tanárok teljes bizonytalanságban tartása


Üres tanterem a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 2020. március 16-án
Üres tanterem a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 2020. március 16-án

Szakszervezeti alelnök: pitiáner bosszú zajlik a státusztörvény után visszatérő tanárok ellen. Patrióták Európáért – új jobboldali pártszövetséget alakítanak Orbán Viktorék. Egy Varga Judit protezsáltjának gondolt végrehajtó neve is előkerült a Schadl-ügy nyomozása során.

Szakszervezeti alelnök: Pitiáner bosszú zajlik a státusztörvény után visszatérő tanárok ellen

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint komoly konfliktusokhoz vezethet, ha katonák állnak majd a katedrára. A kilencéves kislányt hónapokon át verbálisan bántalmazó tanárról azt mondja: a tankerület és az igazgató el akarta tussolni az ügyet, ráadásul az érintett akár folytathatja is a tanítást máshol.

Patrióták Európáért – új jobboldali pártszövetséget alakítanak Orbán Viktorék

Ezt közös sajtótájékoztatón jelentette be vasárnap Bécsben Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, valamint Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő, az ANO párt vezetője. A közös európai parlamenti frakció létrehozásához viszont még további szövetségeseket kell megnyerniük, mivel ehhez legalább hét tagállam összesen huszonhárom képviselőjére van szükség.

Egy Varga Judit protezsáltjának gondolt végrehajtó neve is előkerült a Schadl-ügy nyomozása során

A Schadl-ügy nyomozati irataiban Varga Judit neve is megtalálható. A dokumentumokból kiderül, hogy a minisztériumban mely végrehajtójelöltet vélték Varga személyes patronáltjának, és előkerülnek azok a bizonyítékok is, amelyek az illetőre irányuló különleges figyelemről árulkodnak. A nyomozati iratok, a történet egyes részleteit ismerő források és adatbázisok segítségével a Szabad Európa most utánajárt annak, hogy lehet-e valamilyen kapcsolat a végrehajtó és a miniszter között.

Erős, harcias, nem kalandvágyó – ismerje meg az EU és a NATO új vezetését

Úgy tűnik, mind a NATO, mind az Európai Unió végre tisztázta, hogy kik lesznek a vezetői a következő években. A katonai szövetség nagykövetei június 26-án megerősítették, amit már néhány hete tudni lehetett: hogy a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte váltja októbertől Jens Stoltenberget. A belga főváros egy másik részén az uniós vezetők úgy döntöttek, hogy Ursula von der Leyen újabb ötéves mandátumot kap az Európai Bizottság elnöki posztján, míg az Európai Tanács elnöki székébe, Charles Michel helyére António Costa korábbi portugál miniszterelnök kerül, a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztot pedig Josep Borrell után Kaja Kallas jelenlegi észt államfő kapja.

Utóbbi személyével külön cikkben is foglalkoztunk: Posztszovjet perspektíva, liberális pedigré – Kaja Kallas észt miniszterelnök lesz az EU következő csúcsdiplomatája.

„A cél, hogy meglátva, meghallva és megértve érezzék magukat ezek a gyerekek” – nyári tábor állami gondozottaknak

Az Élményakadémia immár 2021 óta szervez tábort gyerekeknek, akik családon kívül nevelkednek, így érzelmileg és az esélyeiket illetően is fokozott nehézségekkel szembesülnek. Az ALAP!Tábort közösségi adományokból finanszírozzák. A két fő szervezővel beszélgettünk.

Tűzcsiholó Egyesület: „Nem attól kell tartani, hogy a gyerekvédelem összeomlik, mert már összeomlott”

A kegyelmi botrány – még ha csak rövid időre is – ráirányította a figyelmet a gyermekvédelmi rendszer hiányosságaira: hiányzik kétezer nevelőszülő – most 23 ezer gyerek van a rendszerben –; nincs elég pszichológus, a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb készségeknek sincsenek birtokában; újszülöttek ragadnak hónapokra a kórházban, mert nincs hely, ahova el lehetne őket helyezni; s még sorolhatnánk. A Szelfi vendége Illésné Áncsán Aranka és Bihari-Apáthy Judit, a Tűzcsiholó Egyesület két munkatársa volt.

Dagesztáni támadások – mi történt, és miért?

Fegyveresek legkevesebb húsz rendőrrel és civillel végeztek, amikor rajtaütöttek két zsinagógán, két ortodox templomon és egy rendőrposzton két városban az oroszországi Dagesztánban június 23-án. Minden, amit tudni lehet a támadásról és arról, hogy mi állhat mögötte.

Biztonságot hoz, vagy politikai szemfényvesztés Japán nukleáris jövője?

Egy újabb atomkatasztrófát megkockáztatni biztos nem jobb, mint bárhány esetleges áramkimaradást. A fukusimai katasztrófa után, több mint egy évtizede kényszerleállított nukleáris reaktor újraindítása nem egyszerű, nem olcsó – és ha minden összeállt, akkor sem biztos, hogy sikerül.

Amit még tudni érdemes

Százmilliók mentek el tavaly az alapítványra, amelynek elitiskolát kellene működtetnie Lipótmezőn, de még a bontási tervig sem jutott el (24.hu)

Már működnie kellene az egykori elmegyógyintézet helyén a bentlakásos nemzetközi iskolának.

Tíz év alatt a Szerencsejáték Zrt. támogatásainak 61 százaléka landolt Fideszhez köthető személyeknél, cégeknél, szervezeteknél (Népszava)

Rokonok, zenészek, médiaszereplők is jól jártak.

Még mindig működik a vadászati kiállítást szervező cég, sőt: 750 milliós buktát hozott össze (RTL)

Tavaly még mindig 17 embert foglalkoztatott a 2021-es vadászati kiállítás szervezésére létrehozott cég, személyi jellegű kifizetésekre 355 millió forint ment el.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG