Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Semmi újat nem tartalmaz az Orbán Viktor által bemutatott új gazdaságpolitikai terv


Orbán Viktor előadása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2024. szeptember 25-én
Orbán Viktor előadása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2024. szeptember 25-én

A hírlevelet meg is hallgathatja itt:

please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:16 0:00

Orbán Viktor új gazdaságpolitikát hirdetett, de ez ugyanazokból a jelszavakból áll, mint az eddigi. Éghajlatkutató: A nyarak hosszabbá, a hőhullámok intenzívebbé, a csapadékszélsőségek gyakoribbá válnak majd. Pléh Csaba akadémikus: A mesterséges intelligenciának nincsenek indítékai.

Orbán Viktor új gazdaságpolitikát hirdetett, de ez ugyanazokból a jelszavakból áll, mint az eddigi

Orbán Viktor nagy terv bejelentését ígérte, de ez egyelőre a magyar kormány régóta ismert jelszavaiból áll, a gyakorlatban úgy kell elképzelni, mint amit a kormány eddig is csinált. A miniszterelnök ismét arról beszélt, hogy a magyar gazdaságpolitika fog utat mutatni a rossz irányba haladó Európai Uniónak, amely szerinte képtelen lesz érdemi megújulásra.

Éghajlatkutató: A nyarak hosszabbá, a hőhullámok intenzívebbé, a csapadékszélsőségek gyakoribbá válnak majd

Az idei nyár igen forró volt, és nagyrészt csapadéktalan. A július abszolút rekordmelegközeli napokat, az augusztus már a Paksi Atomerőmű számára is túlhevült és alacsony vízállású Dunát hozott, szeptember közepe pedig a drasztikus lehűlés mellett hiperintenzív esőzést. Ez most már az éghajlatváltozás és a klímaválság hétköznapiasulása, vagy még mindig van kibúvónk a kimondása alól? Erről is kérdeztük Lakatos Mónikát, a Magyar Meteorológiai Társaság elnökét, éghajlatkutatót.

A MÁV gondjait jól mutatja, hogyan tették félre Lázárék a budapesti vasúti fejlesztési tervet

Nyár végén ötven méteren múlt, hogy nem történt óriási tragédia a budapesti vasúti infrastruktúra elöregedéséből. Az eset a magyar vasút kálváriáját is jól mutatja. Nem sokkal korábban elkészült egy modern, szakmai konszenzusos stratégia pont erre a területre, megvolt az első szakaszra az uniós pénz is, de az új miniszternek, Lázár Jánosnak ez szigorúan nem kellett, más irányokat keresett további késlekedések és uniós pénzek elvesztése árán is.

Pléh Csaba akadémikus: A mesterséges intelligenciának nincsenek indítékai

„Úgy kell elképzelni a mesterséges intelligenciát, mintha lenne egy nagyon gyorsan olvasó ember, de csak arra tud válaszolni, amit már olvasott” – így összegezte a világot jelenleg talán leginkább foglalkoztató témát Pléh Csaba pszichológus, nyelvész. A szakember arról is beszélt a Szabad Európa podcastjában, a Szelfiben, hogy miért nehezebb a magyar nyelvet megtanulni, mint másokat, és hogy milyen hosszú távú következménye van egy társadalomban a másik embert dehumanizáló politikai sárdobálásnak.

Volodimir Zelenszkij az ENSZ BT-ben: Oroszországot csak kényszeríteni lehet a békére

Az ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt elmondott felszólalásában elítélte Iránt és Észak-Koreát, amiért bűntársként fegyverekkel segítik Oroszország háborúját.

Másfél órát gyalogolhat naponta több délegyházi gyerek, megszűnt az iskolabusz

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ megvonta a szolgáltatás fenntartásához szükséges támogatást, az önkormányzat pedig önerőből nem tudja finanszírozni. Az intézkedés a polgármester szerint körülbelül negyven tanulót, húsz-harminc családot érint.

Amit még tudni érdemes

Százmilliárdokat bukhat a korrupció miatt az Orbán-kormány decemberben (24.hu)

Több mint egymilliárd eurónyi befagyasztott EU-s forrást veszíthet el véglegesen Magyarország 2024 végén, mivel Brüsszelben úgy értékelik: az Orbán-kabinet nagyobb részben nem hajtotta végre azokat az intézkedéseket, amelyek a források felszabadításához kellenek.

XS
SM
MD
LG