Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szakértő: Orbán fenyegetést kaphatott a NATO részéről, akár a tagságunk felfüggesztése is felmerülhetett


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor 2024. június 12-én Budapesten
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor 2024. június 12-én Budapesten

Szent-Iványi István: EU-s kapcsolatok, pénz és presztízs – a Fidesz elvesztette, a Tisza megszerezte. Kiakadtak Brüsszelben, sokan trollkodásnak tartják a magyar EU-elnökség MEGA-ját. A mesterséges intelligenciának nincsenek indítékai – Szelfi Pléh Csaba akadémikussal.

Szent-Iványi István: EU-s kapcsolatok, pénz, presztízs – a Fidesz elvesztette, a Tisza megszerezte

A külpolitikai szakértő szerint régóta sejteni lehetett, hogy Meloni kikosarazza Orbánt; mostanra a legszélsőségesebb csoporton kívül már senki nem akar közösködni a Fidesz EP-képviselőivel. A magyar kormány a NATO részéről fenyegetést kaphatott, akár a tagságunk felfüggesztése is felmerülhetett.

Kiakadtak Brüsszelben, trollkodásnak tartják a magyar európai uniós elnökség MEGA-ját

„Provokatív”, „Trump populizmusát hozza be az európai politikába” – ilyen és hasonló véleményeket hallott munkatársunk Brüsszelben tisztviselőktől a magyar európai uniós elnökség szlogenje, a Tegyük naggyá Európát hallatán, amely egyértelműen Donald Trump korábbi jelmondatára, a Tegyük naggyá Amerikát-ra utal. Igaz, van, aki csak nevet az egészen.

A mesterséges intelligenciának nincsenek indítékai – Szelfi Pléh Csaba akadémikussal

Miért nehéz a magyar nyelvet felnőttként megtanulni? Miben „butább” a mesterséges intelligencia az embernél? – egyebek mellett ez is kiderült a Szabad Európa podcastjából, amelynek a vendége a 2024. évi Akadémiai Aranyérem díjazottja, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész volt. Az akadémikus beszélt arról is, hogy milyen szerepe volt a modern nyelvészetnek a mesterséges intelligencia megjelenésében.

Lakner Zoltán: Fölényesen megnyerte Magyar Péter ezt a hetet

Míg Orbán Viktor még mindig kujtorog, hogy otthonra leljen az európai politikai térben, addig Magyar Péter elérte, hogy a legnagyobb európai pártcsalád tagja legyen – mondja Lakner Zoltán. Az Elemzőben Magyar Péter mandátumszavaztatásáról, a Fidesz helykereséséről, Karácsony és Vitézy viszonyáról és az ellenzéki vereség következménynélküliségéről is beszéltünk.

Meloni-melódia: a konzervatívok beelőzték a liberálisokat

A hét híre, hogy Giorgia Meloni konzervatívjai leszorították a harmadik helyről a liberálisokat, és nagyobb szeletet követelnek maguknak az intézményi vezetői posztok elosztásából. Miközben a Tisza hét képviselője az EPP-vel ismerkedett, a Fidesz–KDNP előtt, úgy tűnik, bezárult az ECR kapuja.

Hatszázezres fizetésről álmodnak a magyarok, de milliók nyomorognak 250 ezer alatti bérből

A magyarok szerint a havi nettó 250 ezres fizetés a szűkös megélhetéshez elég, de a válaszadók 45 százaléka még ezt sem tudja előteremteni – derül ki az Egyensúly Intézet friss kutatásából. Az átlagos megélhetéshez négyszázezer forintra lenne szükség, a gondtalan élethez hatszázezerre. A kutatás szerint a magyar szülők harmada kevesebbet eszik, hogy a gyereke jóllakjon.

Portré: A holland Mark Rutte, az orosz elnök régi kritikusa lesz a NATO-főtitkár

Mark Rutte, a NATO várható következő főtitkára Ukrajna elkötelezett szövetségese és Vlagyimir Putyin orosz elnök éles kritikusa. Csaknem 14 évnyi holland miniszterelnöksége alatt fejlesztette döntéshozói képességeit. Az 57 éves politikus volt az egyik fő szervezője annak, hogy Európa katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, szerinte Moszkva harctéri veresége létfontosságú az európai békéhez.

Kína exportálja a politikai modelljét? Egy új jelentés szerint igen

A tanulmány több ezer, eddig nem látott kínai kormányzati dokumentum alapján bemutatja, hogyan adja el Peking tekintélyelvű politikai modelljét a globális Délnek – valamint Kelet-Európának és Közép-Ázsiának – a kormányközi speciális képzési és csereprogramokon keresztül.

A svájci békekonferencia után továbbra is kérdés, vajon Moszkva hajlandó-e tárgyalni

Az ukrajnai béketeremtés érdekében tartott júniusi svájci konferencia résztvevői üdvözölték a harcok leállítására irányuló folyamat megkezdését, viszont úgy vélték, hogy a további lépésekhez Oroszország részvételére is szükség van, bár bevonásának módja még kérdéses.

Amit még tudni érdemes

Balaton a felszín mögött: miközben nyaranta szétbulizzuk a partot, a hátország összeroppan (HVG)

A balatoni régió a demográfiai katasztrófa felé robog. Program már van arra, hogyan lehetne kezelni a krízist, a kormány jóvá is hagyta, azonban ezen túl az egész projekt továbbra is gazdátlan. Mi lesz a Balatonnal?

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG