Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szakértő: Orbán Viktor tusványosi beszédével vissza akarta venni a napirend uralását


Orbán Viktor Tusnádfürdőn 2024. július 27-én
Orbán Viktor Tusnádfürdőn 2024. július 27-én

Elemző Tusványosról: Lendületes Orbán-beszéd a jelen gondjai helyett történelmi távlatokkal. Rácz András: Ez nem az a helyzet, amikor trollkodni lehet. Klímapolitikai szakértő: „Ültünk a kánikulában, és egyszer sem merült fel, mit csinál az állam.”

Elemző Tusványosról: Lendületes Orbán-beszéd a jelen gondjai helyett történelmi távlatokkal

Milbacher Dániel szerint a Fidesz érzi a politikai veszélyt, ezért Orbán saját politikai mozgásait akarta keretezni. Nagyívű magyarázatot adott, ami koherens politikai cselekvéssé állhat össze a választóknak. Így akarja visszavenni a napirend uralását, a híveit pedig újra egy ösvényre terelni.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a miniszterelnök idei tusnádfürdői beszéde Lengyelország éles bírálatát és Ukrajna dicséretét leszámítva kevés új elemet tartalmazott. Feltűnően kevés aktuálpolitikai utalás mellett megismételte, hogy a Nyugat hanyatlik, a Kelet felemelkedőben, de a helyzet ötszáz éve nem látott lehetőségeket kínál Magyarországnak.

Rácz András: Ez nem az a helyzet, amikor trollkodni lehet

Az Oroszország-szakértő szerint Szijjártó Péterék a gombhoz varrják a kabátot: mindenképp blokkolják a 6,5 milliárd eurós Európai Békekeretet. Orbán Viktor moszkvai útja óriási károkat okozott, és nagyon szoros együttműködést feltételez, hogy az orosz állami média használja a magyar dezinformációkat.

Klímapolitikai szakértő: „Ültünk a kánikulában, és egyszer sem merült fel, mit csinál az állam”

Két egymást követő napon is megdőlt a globális melegrekord a Földön. Múlt hétfőn 17,15 Celsius-fokra emelkedett a felszíni levegő átlaghőmérséklete, de ezt adatok nélkül is érezhettük. Az elmúlt hetekben Magyarországot és térségünket is szinte elviselhetetlen hőhullám kapta el. Bart István klímapolitikai szakértővel beszélgettünk arról, hogy mit hozhat a globális felmelegedés és a klímaharc.

Több jogkört szeretne magának a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Tusnádfürdőn beszélt arról, hogy több hatáskört szeretne a szervezetének, főleg „a velük együtt nem működőkkel” szemben. Kormányzati forrásaink szerint nincs tervben jelentős szabályváltozás.

Hivatalos: megindult a deficiteljárás Magyarországgal szemben

Hivatalosan is megindult a túlzott mértékű államháztartási hiány miatt az eljárás hét EU-tagállammal, köztük Magyarországgal szemben. A kiigazítási (deficitcsökkentési) pályáról az Európai Bizottság novemberi ajánlásai alapján késő ősszel dönt majd a pénzügyminiszteri tanács.

Viczián Zsófia kultúrtörténész: „Mindenkinek van egy kedves fája”

Mindenkinek van egy kedves fája – mondja Viczián Zsófia, aki könyvet írt Budapest fáiról. A munka eredetileg cikksorozatnak indult, aztán egyre több és több történet jött elő, legendákra és régi történetekre derült fény. Zsófia nem botanikus, magyar–néprajz szakon és hitoktatóként végzett. Amit a fákról tud – és ez mostanra nem kevés –, azt autodidakta módon tanulta.

„Pusztítás és pánikkeltés”: az orosz dezinformációs kampány célkeresztjében a párizsi olimpia

Az oroszbarát ügynökök többek között álhíreket, továbbá egy Tom Cruise-éra hasonlító, mesterséges intelligencia által generált hanggal készített, kétes dokumentumfilmet is bevetettek félelemkeltésre és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hiteltelenítésére a párizsi ötkarikás játékok előtt.

Amit még tudni érdemes

Ezt a fogyasztók sem ússzák meg: a magyar tőzsdei cégek hazai eredményének nagy részét elviszik a különadók (Telex)

A vizsgált tőzsdei cégek árfolyamán az adóemelések nem hagytak mély nyomot, sőt a BUX éppen történelmi csúcsig lendült, ami azt mutatja, hogy a szakemberek és a befektetők is tudják, hogy ekkora adóemeléseket nem fognak lenyelni a cégek, abból ránk is jut majd bőven teher.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG