Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatalos a megállapodás az uniós csúcsposztokról, Orbán Viktor háromféleképpen szavazott


Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Ursula von der Leyen és Kaja Kallas társaságában az EU-csúcson Brüsszelben, 2024. június 27-én
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Ursula von der Leyen és Kaja Kallas társaságában az EU-csúcson Brüsszelben, 2024. június 27-én

Késő éjszaka hivatalosan is megállapodtak Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfői abban, ki viselje a közösség csúcstisztségeit. Nem volt meglepetés, hetek óta lehetett tudni, kik a jelöltek. Orbán Viktor szavazati mérlege egy nem, egy igen és egy tartózkodás.

  • Az Európai Bizottság elnöke, amennyiben ezt az Európai Parlament is megerősíti, ismét Ursula von der Leyen lesz,
  • Az Európai Tanácsot a volt portugál kormányfő, António Costa vezeti,
  • Az EU új külügyi főképviselője az észt Kaja Kallas lesz.

Minderről Charles Michel, az Európai Tanács elnöke számolt be a Twitterből lett X-en.

Az Euronews és a Politico értesülése szerint Orbán Viktor - ahogyan ezt korábban már bejelentette – leszavazta Ursula von der Leyen elnökségét, a portugál szocialista António Costát megszavazta, a liberális Kaja Kallas esetében pedig tartózkodott.

A magyar kormányfő a brüsszeli tanácskozásra érkezve arról beszélt a sajtónak, hogy Magyarország nem tudja támogatni Ursula von der Leyen elnöki mandátumának meghosszabbítását mert Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság elnöke a jogállamiság eszközét pártalapon és politikai alapon használta, és használja Magyarországgal szemben.

A vezető pozíciókra való kinevezéshez egyébként nem szükséges a tagállamok egyhangú támogatása.

Az Európai Parlament (EP) elnökéről, most nem döntöttek, a posztot valószínűleg Roberta Metsola kapja, akit hivatalosan őt az EP-nek kell jelölnie és megválasztania.

"Mindenképpen ajánlani tudom Orbán Viktornak"

Belgium hétfőn átadja az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Magyarországnak. Az uniós csúcs záró sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban Alexander De Croo belga kormányfő az MTI beszámolója szerint azt monda: "az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke. Ezzel szemben azt jelenti, hogy te vagy abban a helyzetben, hogy kompromisszumot találj". Érdekes pozíció, legalább egyszer az életben, "tehát mindenképpen ajánlani tudom Orbán Viktornak" – tette hozzá De Croo.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG