Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iszlamofóbiával vádolják a bajor kormányt a szélsőségesség elleni kampánya miatt


Képkocka a mostanra törölt kampányvideóból
Képkocka a mostanra törölt kampányvideóból

Bajorország belügyminisztériuma törölte az iszlám szélsőségesség veszélyeire figyelmeztető videóját, miután sokan iszlamofóbnak bélyegezték, mondván, hogy durva, rasszista képet fest a muszlimokról.

A dél-németországi tartomány hatóságai leszedték az iszlamista szélsőségek veszélyeire figyelmeztető anyagukat, miután egyesek „rasszista szemétnek” nevezték és a náci propagandához hasonlították.

A bajor belügyminisztérium interneten közzétett friss animációjában igen baljós zene mellett mutattak be egy szalafista muszlim férfit, amint nevetve elnyel egy fiatal nőt, aki ezután egyik, hidzsábot viselő feleségévé alakul át.

Az X-re hétfőn feltöltött videóval állítólag az ultrakonzervatív szalafista mozgalom veszélyeire kívánták felhívni a figyelmet, azonban azonnal éles bírálatokat váltott ki számos német törvényhozó részéről is, akik azzal vádolták meg a tárcát, hogy a muszlimellenes érzelmek felkorbácsolására törekszik.

„Egy mélységesen rasszista videóklip a bajor belügyminisztériumtól! Szánalmas – különösen ezekben az időkben. Kirekesztés és uszítás helyett a muszlimellenes rasszizmus ellen kell fellépni” – hangsúlyozta Nicole Gohlke, a posztkommunista Baloldal (Die Linke) képviselője.

Szakértők szerint a német társadalomban erősödik az iszlámellenesség, amivel párhuzamosan megnőtt a muszlimokkal szembeni incidensek száma is. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) két keleti tartományi választáson is jó eredményt ért előző hétvégén.

„Gyűlölet és uszítás egyenesen a minisztériumból, amikor egy nappal előtte még meglepődtek az AfD jó eredményén” – írta a Baloldal egy másik politikusa, Ferat Koçak.

A német tartományi parlament képviselője azt a kérdést is feltette, hogy a bajor hatóságok a zsidóellenes náci propagandára hajazó karikatúrákat használnak-e a muszlimok elleni gyűlöletkeltésre.

Párttársa, Niema Movassat „elképesztő rasszista szemétnek” minősítette a videót, és közölte, hogy vizsgálja a feljelentés lehetőségét uszítás miatt Joachim Herrmann bajor belügyminiszter ellen.

A tárca törölte a posztot, a Szabad Európának küldött közleményében pedig sajnálatát fejezte ki amiatt, ha a videó „ingerültséghez és félreértésekhez vezetett”. „Rendkívül komolyan vesszük a videóval kapcsolatos kritikákat, és egyelőre leállítottuk a kampányt” – tudatta a minisztérium szóvivője.

Az illetékes szerint a videó egy új közösségimédia-kampány része volt, amelynek fő célja „a tájékoztatás a szalafisták és más iszlamisták jelentette veszélyekről, és módszereik bemutatása. (…) Mivel a szalafizmus elleni harcban nagyon fontos számunkra a megelőzés és deradikalizációs munka, átdolgozzuk a videó jeleneteit. A szalafizmus veszélyeit azonban nem szabad elbagatellizálni” – emelte ki.

Az animáció történetének középpontjában álló nőt a közösségi médián keresztül csábították el, miután az interneten megkérdezte, hogy szabad-e a muszlimoknak sminkelniük.

Az Európai Bizottság nem kívánta kommentálni az ügyet, mindössze annyit közölt, hogy a muzulmán nők igen aktív szerepet játszanak az EU társadalmában, ami pozitív.

Németországban mintegy 5,5 millió muszlim él, közülük nagyjából hárommillió a német állampolgár.

Christiane Feichtmeier, a bajorországi szociáldemokraták (SPD) egyik szóvivője is elítélően nyilatkozott a szóban forgó videóról. Szerinte a szalafizmus elleni küzdelem lényeges, de „nem költhetik az adófizetők pénzét olyasmire, ami nem működik, vagy talán még árt is az ügynek. (…) Márpedig nekem ez volt a benyomásom, és másoknak is a videó kapcsán.”

XS
SM
MD
LG