Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétszer is a Puskás Arénába viszi a kormány az EU csúcsvezetőit


Orbán Viktor 2011-ben átadja a magyar uniós elnökséget Donald Tusknak
Orbán Viktor 2011-ben átadja a magyar uniós elnökséget Donald Tusknak

Novemberben az informális uniós csúcsot és az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóját is a Puskás Arénában tartják – derült ki a témában tartott sajtótájékoztatón. A magyar uniós elnökség szlogenje a Donald Trump korábbi választási jelszavára hajazó Tegyük naggyá Európát lesz, de a kormány szerint nincs összefüggés.

Magyarország rendkívüli helyzetben veszi át július 1-jén az Európai Unió soros elnöki posztját: sérülékeny a biztonsági helyzet, Európában háború van, érezzük a klímaváltozás hatásait, komoly kihívást jelent a migráció – mondta Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter keddi sajtótájékoztatóján Budapesten. Hozzátette: mivel épp lejárt az európai vezetők mandátuma, közvetlenül egy EP-választás után vagyunk, így átmeneti helyzetben vesszük át a tisztséget. A kormány ennek ellenére lehetőségként tekint rá, a cél, hogy fontos kérdésekben vitát kezdeményezzenek és irányt mutassanak.

„Tisztességes közvetítők leszünk, és lojálisan együttműködnünk minden tagállammal, de nem felejtjük el, hogy erős felhatalmazást kaptunk, és mandátumunknak világos iránya van” – fogalmazott Bóka János az EP-választásokra utalva. A kormány előzetesen minden tagállammal és minden közös uniós szervezettel egyeztetett a magyar elnökség napirendjéről, összesen 250 találkozóra került sor.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter beszédet mond az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökséget bemutató sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2024. június 18-án.
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter beszédet mond az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökséget bemutató sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2024. június 18-án.

Békét, biztonságot

Bóka János szerint „Európa békéjét és biztonságát kell biztosítania a magyar elnökségnek”, amelynek keretében 120 áthúzódó ügyben fognak egyeztetéseket tartani. Összesen 230 elnökségi rendezvény lesz, ezenkívül mintegy 1500 munkaértekezletre kerül sor az Európai Tanács keretei között.

A magyar elnökségnek hét prioritása lesz:

  1. A versenyképesség javítása, a gazdasági növekedés ösztönzése – ennek érdekében egy új, átfogó megállapodást akarnak tető alá hozni.
  2. Az európai védelmi ipar megerősítése.
  3. Partnerségi megállapodások kötése harmadik országokkal a külső határok védelmére.
  4. „Hiteles bővítési politika”: a kormány minden nyugat-balkáni ország csatlakozásának ügyében előrelépne.
  5. Stratégiai vita az európai kohéziós politika jövőjéről; ez Bóka János szerint évtizedek óta bizonyítja a sikerességét.
  6. „Gazdaközpontú agrárpolitika”, amely a kormány szerint megalapozhatja a versenyképes európai mezőgazdaságot.
  7. Végül a demográfia: a magyar elnökség alatt minden szakpolitika tekintetében érvényesíteni fogják a demográfiai szempontokat.

Bóka János szerint a kormány a fentieken túl is mindenben aktív és kezdeményező lesz, így szeretné lezárni a schengeni csatlakozást Románia és Bulgária esetében, tető alá hozni egy gyógyszeripari megállapodást a gyógyszerhiány enyhítésére, egy másikat pedig a versenyképes európai felsőoktatás érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU sokat szidott bürokráciája a magyar elnökség fő szövetségese

Egy kis sport

Külön foglalkoznak majd azzal, hogy milyen emberi jogi hatásai vannak a mesterséges intelligencia elterjedésének, illetve az antiszemitizmus elleni fellépéssel. Utóbbit elsősorban „az európai zsidó élet támogatásával és megismertetésével” szeretnék elérni. Természetesen nem maradhat ki a sport sem: Bóka János szerint a magyar kormány az egészséges életmód népszerűsítésének részeként tekint a nagy sportrendezvényekre.

Az elnökség lebonyolításáért felelős kormánybiztos Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár lesz, aki arról beszélt: az elnökségi rendezvények fő helyszíne a Várkert Bazár lesz, de a novemberi informális EU-csúcsot és az Európai Politikai Közösség másnapi csúcstalálkozóját logisztikai okokból a Puskás Arénában rendezik meg. Az elnökségi rendezvényekhez a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálját használják. Mint Kovács Zoltán fogalmazott: „Igyekszünk a városban a lehető legkisebb zavart kelteni.”

Felsejlik Trump

A magyar elnökség logója a Rubik-kocka lesz, ami a kormánybiztos szerint kifejezi, hogy szoros egységben is megőrizhetjük a sokszínűséget. A szlogen: Tegyük naggyá Európát (Make Europe Great Again), ami egyértelműen Donald Trump korábbi választási jelmondatára utal (Tegyük naggyá Amerikát – Make America Great Again), bár Bóka János és Kovács Zoltán is tagadta az összefüggést. (Orbán Viktor viszont februári évértékelő beszédében egyértelműen összekapcsolta a kettőt, név szerint is megemlítve Trumpot.)

A Szabad Európa arra kérdezett rá, hogy a demográfiai intézkedések terén mire készül a kormány, mivel ez alapvetően tagállami hatáskör. Bóka János azt mondta: az Európai Bizottság korábban elfogadott egy demográfiai eszköztárat, amely többek között a versenyképesség, a munkaerőpiacra történő be- és kilépés, a munka és magánélet egyensúlya, a szociális rendszerek, a nyugdíjak, az agyelszívás és a munkaerő szabad áramlása negatív hatásainak tekintetében irányoz elő demográfiával kapcsolatos lépéseket. A kormány ezt vinné tovább.

Ehhez kapcsolódóan: Kettős novemberi csúcstalálkozó lesz Budapesten a magyar uniós elnökség fénypontja

Kérdésre válaszolva a miniszter úgy fogalmazott: szeretnék, hogy az EU bővítése továbbra is „érdemalapú folyamat” maradjon. Most Ukrajna, Moldávia tekintetében „bővítési lelkesedés” tapasztalható több tagállam részéről, a kormány pedig azt szeretné, hogy „ebből a lelkesedésből valamennyi vetüljön a Nyugat-Balkánra is”. Ukrajna ügyében már megszületett a politikai döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, a magyar elnökség alatt ez az előírt eljárásrend szerint folyik majd, ami konkrétan azt jelenti, hogy folytatódik az ukrán jogrendszer átvilágítása. (A tárgyalások megkezdésének alapfeltétele, hogy az EU megfelelőnek tartsa a csatlakozásra az ukrán jogrendszert.)

Kínával kapcsolatban Bóka János azt mondta: hiszik, hogy lehet olyan együttműködés az országgal, ami a kölcsönös előnyökön alapul. A miniszter megismételte, hogy nem támogatja a kormány Ursula von der Leyen bizottsági elnök újraválasztását, később azonban arról beszélt, hogy a döntés kizárólag Orbán Viktoré.

Lapunk másik kérdésére Bóka János elmondta, hogy a novemberi uniós csúcson, illetve az Európai Politikai Közösség találkozóján a konnektivitással, a határon átnyúló infrastruktúrák fejlesztésével, kiberbiztonsággal szeretnének foglalkozni. Az európai energetikai együttműködést a határkapacitások növelésével szeretnék erősíteni.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG