Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínát feldühítette, hogy amerikai törvényhozók a dalai lámával találkoztak Indiában


Az amerikai kongresszusi delegáció a dalai lámával Dharamszalában 2024. június 19-én
Az amerikai kongresszusi delegáció a dalai lámával Dharamszalában 2024. június 19-én

Kétpárti amerikai kongresszusi delegáció találkozott az észak-indiai Dharamszalában száműzetésben élő dalai lámával szerdán, amire a tibeti emigráns kormány vezetőjét veszélyes szeparatistának tekintő Kína dühödten reagált.

A republikánus Michael McCaul irányította küldöttség előző nap érkezett a városba, ahova a dalai láma 1959-ben menekült át, miután Mao Ce-tung kínai vezető katonái vérbe fojtották a kommunista uralom elleni lázadást az ősi tibeti fővárosban, Lhászában.

A béke-Nobel-díjas spirituális vezetővel folytatott tárgyalás középpontjában a washingtoni kongresszus által nemrég elfogadott jogszabály áll, amelynek fő célja a párbeszéd elősegítése a dalai láma és a kínai vezetés között, ezáltal a Tibet és Peking között fennálló konfliktus békés rendezése. A jogszabályt hamarosan megküldik a Fehér Házba, hogy Joe Biden aláírhassa.

Ehhez kapcsolódóan: Félnek a jövőtől a sikertelen felkelésre emlékező tibetiek

Az amerikai delegáció kedden a magasabb fokú autonómiáért küzdő tibeti emigráns kormány tagjaival találkozott.

Szerdán emberek százai gyűltek össze a már 88 éves dalai láma lakóhelye előtt, sokan amerikai és tibeti zászlókat lobogtattak.

Sajtótájékoztatóján McCaul a jogszabály fontosságát hangsúlyozta, amely szavai szerint demonstrálja hazája kiállását Tibet népe mellett.

A vizitre olyan időszakban kerül sor, amikor az Egyesült Államok és Kína a fennálló feszültségek ellenére fokozta a tárgyalásokat a kapcsolat normalizálása érdekében. A látogatás ténye és témája ugyanakkor azonnal dühödt reakciókat váltott ki a kínai kormány részéről.

Ehhez kapcsolódóan: Peking fokozni akarja Tibet kulturális asszimilációját

Lin Csien kínai külügyi szóvivő óva intette Washingtont a tibeti függetlenség támogatásától, és közölte, hogy a jogszabály jóváhagyása esetén „határozott válaszintézkedésekre” kell készülni, de nem árult el részleteket.

„Mindenki tudja, hogy a 14. dalai láma nem csupán vallási személyiség, hanem politikai száműzött, aki a vallás álcáját használva Kína-ellenes szeparatista tevékenységet folytat” – fogalmazott.

Arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy semmilyen formában ne lépjen kapcsolatba a dalai lámával, és hagyjon fel a „rossz jelzések” küldésével a világ számára.

Peking nem ismeri el a tibeti emigráns kormányt, és 2010 óta nem volt hajlandó semmifajta párbeszédre a képviselőivel.

A dalai láma tagadja a szeparatizmussal kapcsolatos vádakat, és többször megerősítette, hogy pusztán Tibet magasabb fokú autonómiáját és a helyi buddhista kultúra megőrzését szeretné elérni.

A tibeti spirituális vezető Jimmy Cartertől kezdve Barack Obamáig minden egyes amerikai elnökkel találkozott Donald Trump kivétel volt, illetve Joe Biden sem találkozott még vele.

A dalai láma e hét csütörtökön orvosi kezelés miatt az Egyesült Államokba utazik. Egyelőre nem tudni, hogy tervben vannak-e hivatalos találkozók.

Ha kínai egyetem épül, a Dalai Láma utcán lehet odajutni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:22 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG