Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Álhírnek nevezte a NAV, hogy kórház ellen indított végrehajtást


A Da Vinci X robotsebészeti eszköz és a műtő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben 2023. február 24-én
A Da Vinci X robotsebészeti eszköz és a műtő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben 2023. február 24-én

Inkasszóval szedte be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház mintegy 57 millió forintos köztehertartozását – írta meg a Népszava. Az adóhatóság, amely a lap szerint napok óta nem válaszol megkeresésükre, a cikk megjelenése után közleményében álhírnek nevezte az információt.

A lapinformációt a Szabad Európa is szemlézte, a NAV szerkesztőségünknek is elküldte cáfolatnak szánt levelét, amelyet változtatás nélkül közlünk:

„Álhír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház számláján. A valóság ezzel szemben az, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben.”

Az adóhatóság nem tér ki közleményében a lapnak arra az információjára, amely szerint két fővárosi kórház is rajta van a végrehajtás alatt álló adózók listáján: a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, valamint a Károlyi Sándor Kórház.

A Népszava megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), de az nem válaszolt a konkrét kérdésekre. Azt írták, hogy „hazánkban nincsen fizetésképtelen állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy március végén már csaknem 110 milliárd forint volt az egészségügyi intézmények tartozása, beleértve az egyetemieket és az egyháziakat is. Az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) tájékoztatóján elhangzott, hogy noha a kormány kilencvenmilliárdot rendezett az egészségügy 130 milliárdos tartozásából, januárban ismét 83 milliárd felett volt a kórházak adósságállománya.

Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója szerint a kórházi eladósodás hatásai már megjelennek az ellátásban is: egyre gyakrabban fordul elő, hogy ideiglenesen be kell szüntetni egy-egy kórházi osztály működését. A felfüggesztések 10-15 százaléka eszközellátási zavar miatt történik.

Az orvostechnikai beszállítók három szakmai szervezete azt kérte a kormánytól, hogy mihamarabb biztosítson fedezetet a lejárt tartozásokhoz, és mielőbb rendezze az összes adósságot. Takács Péter államtitkár április végén a Világgazdaságnak adott interjúban arról beszélt, hogy csak azután érdemes pénzt önteni az egészségügyi rendszerbe, ha előbb átalakították.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG