Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor Donald Trumpról: A nap jó híre: ő meg fogja oldani!


Orbán Viktor és Donald Trump a Floridai Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én
Orbán Viktor és Donald Trump a Floridai Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én

„A miniszterelnök csütörtök este – békemissziója következő állomásaként – tárgyalást folytatott az Egyesült Államok korábbi elnökével. A floridai Mar-a-Lagóban lezajlott megbeszélésen a béke lehetőségeiről volt szó” – írta közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Békemisszió 5.0-ként írt Facebook-bejegyzésében Donald Trumpnál tett látogatásáról Orbán Viktor. A miniszterelnök, aki ebben a hónapban vette át az Európai Unió soros elnöki posztját, és Donald Trump támogatója, a washingtoni NATO-csúcstalálkozóról utazott a republikánusok elnökjelöltjéhez Trump mar-a-lagói birtokára. A két politikus ugyanitt találkozott márciusban. A mostani megbeszélésről a fenti bejegyzésen és közleményen kívül több nem derül ki.

Az AFP beszámolója felidézi, hogy az Európai Unió vezetői bírálták Orbán Viktort, amiért múlt héten találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, békemisszióként beszélve moszkvai útjáról. Előtte Kijevben az ukrán, utána pedig Pekingben a kínai elnökkel találkozott.

Ehhez kapcsolódóan: Nem fogadták el Orbán Viktor magyarázatát, de nem is kezdeményeztek ellenlépést a tagállami nagykövetek

Donald Trump így reagált a Truth Social oldalán Orbán Viktor bejegyzésére: „Köszönöm, Viktor. BÉKE kell hogy legyen, és gyorsan. Túl sok ember halt meg egy olyan háborúban, aminek soha nem lett volna szabad elkezdődnie!”

A tudósítás szerint a magyar kormányfő elszigeteltnek tűnt a washingtoni NATO-csúcson. A beszámoló idézi Alexander Stubb finn elnököt, aki azt mondta: „Orbán Viktornak nincs mandátuma a szövetségtől, sem az Európai Uniótól semmilyen tárgyalásra. Megteheti a saját nevében. De alapvetően nem értek egyet ezzel. Egyszerűen nem látom a célt.”

Ehhez kapcsolódóan: Valamennyi NATO-tagállam támogatta Ukrajna csatlakozáshoz vezető visszafordíthatatlan útját

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, aki novemberben újraindul a posztért, azt mondta a sajtónak nyilatkozva, hogy „jelenleg nincs okom arra, hogy Putyinnal beszéljek”.

Orbán Viktor Trumphoz hasonlóan szkepticizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a NATO-országok milyen szerepet játszanak Ukrajna támogatásában, és nem hajlandó fegyvert küldeni Kijevnek, mondván, hogy az fokozná a konfliktust.

Közben a 81 éves Joe Biden elnök újabb ukrajnai segélycsomagot jelentett be a NATO-csúcs után. Beszédében megerősítette, hogy nem lép vissza az elnökjelöltségtől, annak ellenére, hogy a 78 éves Donald Trumppal folytatott első elnökjelölti televíziós vitában nyújtott teljesítménye múlt hónapban feltámasztotta az életkorával kapcsolatos aggodalmakat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG