Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor ismét Várhelyi Olivért jelölte uniós biztosnak


Várhelyi Olivér uniós biztos Szarajevóban 2023. május 17-én
Várhelyi Olivér uniós biztos Szarajevóban 2023. május 17-én

Ismét Várhelyi Olivért jelölte uniós biztosnak a következő ötéves ciklusra a magyar miniszterelnök, ezt az X-en jelentette be Orbán Viktor. Ugyanakkor a bizottság elnöke egy női és egy férfi jelöltet várt a tagállamoktól.

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott telefonos egyeztetése alapján ismét Várhelyi Olivért jelölte Orbán Viktor az Európai Bizottságba – derül ki a magyar miniszterelnök posztjából.

„Az elmúlt öt évben Várhelyi Olivér uniós biztosként bebizonyította, hogy az Európai Unió pozitív erőként képes változtatásokra a szomszédságában és azon túl is. Kiváló munkát fog végezni a következő bizottságban” – írta Orbán.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök ugyanakkor egy női és egy férfi jelölt megnevezését kérte a tagállamok kormányaitól. Ezzel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Miniszterelnökségnek, hogy a magyar kormány nevezett-e női jelöltet uniós biztosnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, többször bírálta az Európai Parlament Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztost. Például a Szerbiáról szóló jelentésében az EP aggodalmát fejezte ki azon nyilvános állítások miatt, amelyek szerint a magyar biztos a csatlakozásra váró országok esetében nem tulajdonít kellő jelentőséget bizonyos, a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseknek.

„A szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét” – áll az EU külügyi bizottsága által elfogadott jelentésben.

Várhelyi Olivér nagy felfordulást okozott akkor is, amikor a Hamász Izrael elleni terrortámadása után a palesztinoknak utalt európai uniós segélyek felfüggesztéséről beszélt.

A magyar bővítési biztos nem egyeztetett a biztosi testület egyetlen tagjával sem nagy visszhangot kiváltó nyilatkozata előtt, amelyben bejelentette valamennyi palesztin kifizetés azonnali felfüggesztését.

A 24.hu szerint Orbán Viktor trükközhetett Várhelyi Olivér jelölésével, mert biztosan nem szavazza meg a parlament; valószínű, hogy a miniszterelnök nem is neki szánja ezt a pozíciót.

Várhelyi Olivér európai parlamenti megszavazására azért is minimális az esély, mert ritkán választanak meg olyan biztost, aki korábban lehülyézte a parlamenti képviselőket – írja a lap, amely számos további okot is felsorol.

Várhelyi Olivér bővítési biztosként az uniós szabályok tiltása ellenére annyira egyértelműen a magyar kormány politikai érdekeit szolgálta a Balkánon, hogy több tagország uniós nagykövete is bekérette.

A lap szerint valószínű, hogy bárkit is jelölt volna elsőre Orbán Viktor, az Európai Parlament visszadobja, vagyis így, Várhelyi Olivér jelölésével az EP elhasználja a lehetőségét arra, hogy visszadobjon egy jelöltet. A második jelöltet valószínűleg már támogatni fogják, mert az elutasítás példátlan üzenet lenne az Európai Bizottság felé.

A 24.hu információi szerint miután az EP várhatóan visszadobja Orbán Viktor első jelöltjét, másodikként Győri Enikő fideszes EP-képviselőt nevezheti meg az uniós biztosi posztra, aki a lap szerint nem számíthat jelentős portfólióra.

XS
SM
MD
LG