Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter: Álhír, hogy Pécsre utazna Hszi Csin-ping


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az uniós külügy- és hadügyminiszterek luxembourgi ülésére 2024. április 22-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az uniós külügy- és hadügyminiszterek luxembourgi ülésére 2024. április 22-én

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőjének nyilatkozata szerint többek között akár korábbi cikkünk miatt is meghiúsulhatott a Great Wall Motors baranyai beruházása.

Rövid idő alatt elérhetetlenné vált a Híradó honlapján az a videó, amelyben arról beszélnek, hogy a május 8–10. között Magyarországra látogató Hszi Csin-ping kínai elnök Pécsre is elmegy majd. A közlést törölték a hirado.hu szöveges tudósításából is, a 444.hu azonban még idejében bizonyító erejű képernyőfotót készített.

Minderre azután került sor, hogy Szijjártó Péter álhírnek nevezte azt a lapunk által korábban megírt értesülést, hogy a kínai elnök és Orbán Viktor személyesen jelenti be: a Great Wall Motors (GWM) kínai autóipari cég Pécs mellett épít összeszerelő üzemet.

Parancsra törölt cikkek

A lehetséges, Pécs melletti kínai nagyberuházásról először a 24.hu számolt be. Az mfor.hu és a VSquare már azt valószínűsítette, hogy a GWM lesz a befutó. A kínai elnök magyarországi látogatása kapcsán lapunkhoz is olyan – iparági forrásból származó – információk jutottak el, hogy a két vezető Pécsett bejelenti az üzem megépítését. Érdekes, hogy miután március 13-án az mfor.hu közölte a GWM nevét, több kormányközeli hírportál is átvette a cikket, majd váratlanul törölték. A VSquare szerint azért, mert a Miniszterelnöki Kabinetirodából utasították őket erre.

Újságírói kérdésre válaszolva pénteken egy sajtótájékoztatón Szijjártó Péter „történelmi jelentőségűnek” nevezte a kínai elnök e heti magyarországi látogatását, amelyről lapunk írt korábban. Mint a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Hszi Csin-ping népes delegációja élén mindössze két európai uniós tagállamot keres fel: hazánkat és Franciaországot.

Szijjártó Péter szavaiból arra is lehet következtetni – az erről szóló MTI-hírt a KKM sajtóosztálya is elküldte lapunknak –, hogy a GWM beruházása éppen a médiában megjelent cikkek miatt hiúsult meg. „Szeretném elmondani azt is, hogy aki egy tárgyalási folyamat során konkrét cégnevekről beszél még a megállapodás előtt, az egyértelműen Magyarország nemzeti érdekeivel, egyértelműen Magyarország gazdasági érdekeivel ellentétesen cselekszik” – szögezte le az MTI szerint a miniszter, hozzátéve, hogy ez csak mérsékli az esélyét a megegyezésnek.

„Ezért arra kérnék minden újságírót, hogy ha Magyarország nemzeti érdekeit legalább egy kicsit is szem előtt tudja tartani, és nem a minél rosszabb, annál jobb elven működik, vagy ettől csak egy kis időre el tud vonatkoztatni, akkor ne fantáziáljon nyilvánosan vállalati nevekről” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a kormány rendre beszámol minden friss fejleményről, amint megszületik egy hasonló megállapodás.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG