Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter: Oroszország mindig része lesz a közép-európai valóságnak


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban 2024. szeptember 25-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban 2024. szeptember 25-én

A külgazdasági és külügyminiszter azután beszélt erről, hogy tárgyalt Szergej Lavrov külügyminiszterrel New Yorkban, ahol az ENSZ-közgyűlés ülésén vesz részt a két politikus. A magyar kormány a már meglévő négy paksi reaktorblokk üzemidejének meghosszabbítását tervezi; a paksi bővítés mellett ebben is számít az orosz fél együttműködésére.

„Oroszország mindig része lesz a közép-európai valóságnak, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk a kapcsolattartásról” – írta a Facebook-oldalán a találkozóról beszámolva a magyar külügyminiszter. Hozzátette: ezt szerinte jól mutatja Oroszország rugalmassága a kőolajszállítások biztosítása terén, ami „elengedhetetlen a magyar energiaellátás biztosításához”.

Magyarországnak érdeke a tisztességes kapcsolat fenntartása Oroszországgal a szankciók által nem érintett területeken – mondta a találkozó után az MTI beszámolója alapján a magyar diplomácia vezetője. Szijjártó Péter szerint Szergej Lavrov mindig igyekezett teljesíteni a magyar kormány kéréseit, pozitívan és nyitottan áll a felek számára fontos kérdések megoldásához.

Szijjártó lényegesnek nevezte a kétoldalú együttműködés fejlesztését a nemzetközi szankciók által nem érintett területeken, és üdvözölte, hogy előző héten számos vállalat képviselője részt vett a magyar–orosz üzleti fórumon Budapesten, szerinte ez jól mutatja a fogadókészséget. A paksi bővítésről is beszélt, amely megfogalmazása szerint újabb mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy megkezdődött a teljes talajkiemelés, idén földbe kerülhet az első beton. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) sztenderdjei szerint az első beton öntésétől számít az épülő létesítmény kivitelezés vagy építés alatt álló atomerőműnek – tette hozzá.

Az Orbán-kormány a már meglévő négy paksi reaktorblokk üzemidejének meghosszabbítását tervezi, ebben is számít az orosz fél együttműködésére. Ennek nyomán a jövőben hetven százalék körülire emelkedhetne a nukleáris energia részaránya a hazai áramtermelésben. Ez Szijjártó Péter szerint óriási függetlenséget biztosítana a nemzetközi energiapiacoktól.

Ehhez kapcsolódóan: Paks II.: még nem lehet beépíteni a mérföldkőként bejelentett berendezést

Szijjártó arról is beszélt, hogy Ukrajna intézkedése veszélybe sodorta az orosz kőolajtranzitot a Barátság vezetéken keresztül, nehéz helyzetbe hozva Magyarországot és Szlovákiát. Az ügyet végül az orosz szállítók rugalmassága révén sikerült rendezni.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter: Amíg a Lukoil nem szállíthat, blokkoljuk a kifizetést Ukrajnának

Az ukrán külügyminiszter jövő hétre tervezett budapesti látogatásával kapcsolatban közölte: a kisebbségi jogok kérdése mindenképp napirenden lesz, „világos elvárásunk, hogy a nemzeti kisebbségekre vonatkozó szabályok tekintetében vissza kell térnünk oda, ahol 2015 előtt voltunk”.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG