Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

További több tízezer ukrán gyerek kezdheti meg az iskolát Lengyelországban


Paulina Skrzypek hét és kilenc év közötti ukrán gyerekeknek tart órát Lublinban 2024. augusztus 6-án
Paulina Skrzypek hét és kilenc év közötti ukrán gyerekeknek tart órát Lublinban 2024. augusztus 6-án

Az iskolába visszatérő lengyel tanulók új osztálytársakkal találkozhatnak jövő héten: olyan, az országban élő ukrán gyerekekkel, akik korábban nem iratkoztak be lengyel oktatási intézménybe. Eddig 134 ezer ukrán menekült gyermek járt iskolába Lengyelországban.

Egy új törvény értelmében kötelező az oktatás a menekült ukrán gyerekek számára, de senki sem tudja pontosan, hányan fognak beiratkozni, a becslések húsz- és nyolcvanezer között mozognak.

„Még mindig bizonytalanságban vagyunk” – mondta Marina Rud, a 12 éves Nágya édesanyja, aki a háború kezdetén, 2022-ben hagyta el Ukrajnát.

Rud beíratta a lányát egy lengyel iskolába, de elmondása szerint az osztálytársak hónapokig csúfolták a gyereket, ezért végül kivette.

„Kinevették a helytelen kiejtését. Azt mondta nekem: Kimondok egy szót, és nevetnek, kimondok még egy szót, és megint nevetnek” – mesélte.

Nágya az elmúlt évet online tanulással töltötte egy ukrán iskola segítségével. Sok menekült család hasonló megoldást választott.

Elkallódtak Lengyelországban

Hogy pontosan hány gyerek hiányzik a lengyel oktatási rendszerből, az „nagyon ismeretlen” – mondta Jędrzej Witkowski, a nonprofit Állampolgársági Oktatási Központ vezetője.

Miután Moszkva 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, Lengyelország megnyitotta a határait a menekültek előtt, akik megkapták azt a jogot is, hogy szabadon mozoghatnak az Európai Unió területén.

„Nagyon nehéz ellenőrizni. Nem tudjuk pontosan megmondani, hány iskolás vagy tágabb értelemben hány ukrán állampolgár érkezett Lengyelországba, és hányan maradtak nálunk” – mondta Witkowski.

A nyári szünet előtt mintegy 134 ezer ukrán gyermek járt lengyel iskolába.

Az Állampolgársági Oktatási Központ becslése szerint húszezer és nyolcvanezer között van azoknak a gyermekeknek a száma, akik eddig kimaradtak az oktatási rendszerből.

Witkowski szerint jobb esetben a gyerekek távoktatással követték a tanórákat.

Ez történt a 12 éves Ivan esetében, aki közvetlenül a háború után költözött Lengyelországba édesanyjával, Natalija Kocinovszkával.

Ivan nyáron lengyelül tanult, de az édesanyja egyelőre úgy döntött, hogy egy ukrán magániskolába küldi, amit „puha átmeneti időszaknak” nevez.

Natalija Kocinovszka megigazítja 12 éves fia, az ukrán iskolába járó Ivan haját egy varsói parkban 2024. augusztus 21-én
Natalija Kocinovszka megigazítja 12 éves fia, az ukrán iskolába járó Ivan haját egy varsói parkban 2024. augusztus 21-én

„Itt nincsenek barátaink, nincs kivel kommunikálnunk – mondta Kocinovszka az AFP hírügynökségnek. – Az anyáknak is nehéz. Néha hezitálnak a tanulás eredménye és a gyermek nyugalma között.”

Légycsapók

Fia a varsói Katolikus Intelligencia Klub (KIK) által szervezett nyelvtanfolyamokon és integrációs programokon vett részt. A Trambulin nevű projekt célja, hogy segítse az ukrán gyerekeket és szüleiket az átállásban.

A kurzusokon megtanulják, „hogyan kell reagálni a zaklatásra, és hogy hogyan viselkedjenek a szülők – mondta Olesya Kolisnyk, az egyik szervező az AFP-nek. – Kilencvenkilenc százalékukat már érte zaklatás, bullying” – ismételte meg a szakértők figyelmeztetését, miszerint a nyelvi akadályok mellett ez az ukrán gyerekek legnagyobb problémája.

A Lublin városában működő Homo Faber nevű nonprofit szervezet nyelvtanfolyamokat indított azoknak az ukrán diákoknak, akik lengyel iskolában kezdenek tanulni.

Egy asztal körül ülve egy hétfős gyerekcsoport a c betűt gyakorolja, majd egy légycsapót kapnak, hogy lecsapják az adott betűvel kezdődő tárgyakat ábrázoló kártyákat.

Paulina Skrzypek hét és kilenc év közötti gyerekeket tanít. Azt mondta, hogy van hasonlóság a lengyel és az ukrán nyelv között, de ez nem feltétlenül válik a menekült gyerekek javára.

„Ezeket hamis barátoknak hívjuk, amikor a gyerekek azt hiszik, hogy lengyelül valami ugyanúgy hangzik, mint ukránul, de aztán kiderül, hogy mégsem” – mondta.

„Meghalt Putyin?”

Danuta Kozakiewicz, egy varsói általános iskola igazgatónője szerint a nyelv döntő szerepet játszik abban, hogy az ukrán gyerekek hogyan jönnek ki lengyel társaikkal. Integrációs programokat szervez a futballtornáktól kezdve az iskolai kirándulásokig. „Focimeccs közben az egyik gyerek lengyelül kiabál, a másik ukránul, de valahogy mindig tudják, mi történik, és ugyanabban a csapatban játszanak” – mondta nevetve.

Marina Rud és lánya, Nágya a Varsó melletti Piastówban 2024. augusztus 20-án
Marina Rud és lánya, Nágya a Varsó melletti Piastówban 2024. augusztus 20-án

De a problémák továbbra is fennállnak, különösen akkor, amikor az ukrán gyerekek hirtelen eltűnnek, mert a szüleik úgy döntenek, hogy visszatérnek Ukrajnába vagy áttelepülnek egy másik országba, anélkül hogy erről értesítenék az iskolát.

A legtöbb lengyelországi ukrán iskolás még mindig a hazatérésre vágyik.

„Mindennap megnézik a közösségi médiát, hogy mi történt, meghalt-e Putyin. Folyamatosan, mindennap arra a pillanatra várnak, hogy hazatérhessenek” – mondta Marina Rud.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG