Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ukrajnai energetikai létesítmények sérültek meg az orosz támadásokban


Szakértő vizsgálja az újabb orosz dróncsapás helyszínét Lvivben 2024. június 19-én
Szakértő vizsgálja az újabb orosz dróncsapás helyszínét Lvivben 2024. június 19-én

Oroszország közel kéttucatnyi drónnal vett célba különböző objektumokat szerdára virradóra Ukrajna-szerte.

„Az ellenség éjszaka csapásokat mért egy energetikai létesítményre a középső országrészben. Bizonyos berendezések megrongálódtak” – tájékoztatott a kijevi kormány.

Az energiaügyi minisztérium közölte, hogy a nyugat-ukrajnai Lvivben is kisebb károkat szenvedett a hálózat. Az EU- és NATO-tag Lengyelország határos régiójának kormányzója arról tájékoztatott, hogy két civil megsebesült.

A légvédelem friss jelentése szerint a kilőtt huszonegy drónból tizenkilencet sikerült megsemmisíteni.

Az ukrán hatóságok úgynevezett gördülő áramszünetek bevezetésére kényszerültek az utóbbi hónapok során rendkívül intenzívvé váló orosz légitámadások miatt, mivel az esti csúcsidőszakban nem képesek biztosítani a kellő mennyiséget, a kiesett kapacitásokat ugyanis a lengyel, szlovák és román áramimport sem tudja pótolni.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz támadások nyomán visszatértek a rendszeres áramkimaradások Kijevbe

Megfelelő légvédelmi képességek hiányában a védelmi erők nem tudják elhárítani a csapásokat, így a szükséges javítások sem végezhetők el rendesen, aminek nyomán tovább súlyosbodhat a helyzet az áramfogyasztás nyári megugrása miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég arról számolt be, hogy az orosz légitámadások következtében mára az egy évvel korábbinak a felére esett vissza hazája áramtermelési kapacitása, ezért további légvédelmi eszközök küldésére szólította fel a szövetséges országokat a kritikus infrastruktúra védelmében.

Exkluzív felvételek a frontvonalban harcoló ukrán aknavető egységről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:59 0:00

A hálózat első jelentősebb tesztje júliusban és augusztusban történhet, amikor a nyári hőség miatt normális esetben erősen megnő az áramfogyasztás.

Ukrajna abban bízik, hogy be tudja szerezni az erőművek javításához a szükséges alkatrészeket a mára bezáratott németországi létesítményekből, ezért májusban szakértői csapatokat küldött a helyszínre, hogy felmérjék a helyzetet.

Eközben fokozódtak a harcok a keleti Toreck közelében, ahol az utóbbi hónapokban viszonylag nyugodt volt a helyzet. A helyszíni beszámolók szerint a megszállók egyszerre öt támadó műveletet indítottak a környéken, és sikerült is bizonyos előrehaladást elérniük.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG