Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra működik az amerikai segélymóló a Gázai övezetben


Kamionok a gázai segélymólón 2024. május 19-én
Kamionok a gázai segélymólón 2024. május 19-én

Ismét megindulhatnak a tenger felől a palesztin enklávé ellátását célzó humanitárius szállítmányok, miután a rossz időjárási körülmények miatt nemrég újra el kellett szállítani ideiglenesen az amerikai segélymólót.

Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint szerdán ismét csatlakoztatták a parthoz a múlt pénteken szétszerelt segélymólót.

„Éjjel helyreállt a humanitárius segélyek szállítása Ciprusról Gázába. Több mint 656 tonnányi érkezik ma az övezetbe” – közölte Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője.

Az ENSZ arról számolt be pénteken, hogy újra megkezdték a segélycsomagok átszállítását a helyszínről a világszervezet Élelmezési Világprogramjának (WFP) raktáraiba.

Az ideiglenes kikötő kiépítésének tervét még márciusban jelentette be Joe Biden amerikai elnök, hogy ezzel is hozzájáruljanak a Gázai övezetben uralkodó súlyos humanitárius válság enyhítéséhez.

A segélymólót már többször el kellett szállítani a rendkívül erős szél és hullámzás miatt, májusban meg is sérült, ki kellett javítani.

Ehhez kapcsolódóan: Megérkezett az első segélyszállítmány a tenger felől Gázába

Az Egyesült Államok közölte, hogy a segélymóló üzemeltetése az első három hónap során több mint kétszázmillió dollárba fog kerülni, és ehhez mintegy ezer ember munkája kell.

Ryder leszögezte, hogy nem szabták meg, meddig fogják működtetni az ideiglenes kikötőt, a szakértők szerint viszont az időjárási körülmények miatt legfeljebb augusztusig vagy szeptemberig lehetséges.

A segélymóló építése több mint két hónapig tartott, a munkálatokat logisztikai, időjárási és biztonsági kihívások nehezítették. A helyszín többször is tűz alá került, a Gázát uraló Hamász terrorszervezet pedig azzal fenyegetett, hogy ott is célpont lesz minden külföldi erő, amely „megszállja” a területet.

Az Egyesült Államok célja a gázai lakosság élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszerellátásának javítása, azonban az ideiglenes móló nem tudja kiváltani a normális körülmények mellett jóval fenntarthatóbb szárazföldi útvonalakat.

A korábbi tájékoztatások szerint kezdetben naponta nagyjából kilencven teherautónyi segélyrakomány érkezhet Gázába; a kapacitás később napi százötven teherautóra növelhető.

A szállítmányok az izraeli hadsereg által kialakított kikötői létesítménybe kerülnek, a segélyszervezetek innen végzik az elosztást.

A part menti körzet biztonságáért az izraeli hadsereg felelős, a közelben azonban két amerikai hadihajó is állomásozik, két erősen felfegyverzett romboló.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG