Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna második napja támad orosz energetikai létesítményeket


Ukrán katona ellenőrzi a kapcsolatot egy Vámpír drónnal a frontvonal közelében (képünk illusztráció)
Ukrán katona ellenőrzi a kapcsolatot egy Vámpír drónnal a frontvonal közelében (képünk illusztráció)

Ukrajna július 29-én reggel dróntámadásokba kezdett oroszországi célpontok ellen, két területen is kárt tett energetikai létesítményekben – közölték az orosz védelmi minisztérium tisztviselői egy nappal azután, hogy egy állítólagos ukrán támadás nyomán kigyulladt egy orosz olajfinomító.

A nyugat-oroszországi Orjol környékén két lezuhant ukrán drón darabjai okoztak kárt egy erőműben – közölte Andrej Klicskov kormányzó a Telegramon.

„A tűzoltók és a mentők a légitámadás következményeit számolják fel, és a rendfenntartó szervek is a helyszínen dolgoznak” – írta Klicskov, de nem részletezte, milyen kárt szenvedett az erőmű.

A Voronyezsi terület déli részén, az Osztrogozsszkij járásban található Gazoprovod faluban is lezuhanó drónok rongálták meg a közműveket – közölte Alekszandr Gusev regionális kormányzó a Telegramon.

Az orosz védelmi minisztérium közben arról számolt be, hogy légvédelme 39 ukrán drónt semmisített meg: tizenkilencet a Kurszki, kilencet a Belgorodi, hármat a Voronyezsi, ötöt a Brjanszki, hármat pedig a Leningrádi terület felett.

Az orosz állításokat független források nem erősítették meg.

Ez volt zsinórban a második nap, amikor állítólagos ukrán támadások okoztak kárt orosz energetikai létesítményekben. Július 28-án feltételezett ukrán katonai drónok találtak el egy olajtározót a Kurszki területen. Az internetre felkerült videón hatalmas lángok világítják meg az égboltot. Alekszej Szmirnov kormányzó szerint három olajtartály gyulladt ki a dróntámadás következtében.

Az orosz erők a teljes körű ukrajnai invázió első napjaitól módszeresen támadják Ukrajna energetikai és polgári infrastrukturális létesítményeit, a légicsapások halottakat és hatalmas károkat hagynak maguk után. Válaszul Ukrajna olajfinomítók mellett az oroszországi energetikai infrastruktúra más elemeit is célba vette, főként olyanokat, amelyek a hadsereget szolgálják ki.

Az Ukrajinszka Pravda július 27-én arról számolt be, hogy ukrán drónok találtak el egy olajfinomítót Oroszország Rjazanyi területén.

A 72 éves Tetyana macskát etet egy égő lakóház előtt a július 29-i támadás után a Donyecki területen lévő Toreck városában
A 72 éves Tetyana macskát etet egy égő lakóház előtt a július 29-i támadás után a Donyecki területen lévő Toreck városában

Eközben húsz ember, köztük öt gyerek sebesült meg július 29-én hajnalban a dél-ukrajnai Herszont és Nikopolt érő orosz támadásban – jelentették regionális és helyi tisztviselők.

Nikopolban 13 lakóház mellett gázvezetékekben, villanyvezetékekben és egy közigazgatási épületben esett kár – közölte Olekszandr Sajuka, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója.

Az ukrán légvédelmi rendszerek július 29-én lelőttek egy irányított orosz rakétát és ártalmatlanná tették mind a kilenc drónt, amelyet Oroszország lőtt ki ukrán területekre – mondta Mikola Olescsuk tábornok, az ukrán légierő parancsnoka.

A harctéren az orosz erők az elmúlt 24 órában offenzívát indítottak a kelet-donyecki területen Pokrovszk bányaváros és Toreck irányában – jelentette az ukrán hadsereg.

A folyamatos ágyúzás miatt több száz civilt evakuáltak a térségből – tudta meg helyi tisztviselőktől a Szabad Európa.

A pokrovszki fronton folyó harcok a leghevesebbek egész Kelet-Ukrajnában – közölték ukrán katonai tisztviselők harctéri jelentésükben, hozzátéve, hogy Ukrajna az elmúlt 24 órában 52 orosz támadást vert vissza ott.

Pokrovszk, amely a háború előtt 61 ezer lakosú közlekedési csomópont volt, egy olyan főúton fekszik, amely fontos ellátási útvonalként szolgál más előretolt ukrán állásokhoz, így például Csasziv Jarhoz és Kosztyantinyivkához.

Alig maradt valami az ukrán Csasziv Jarból, a város védői feladták a keleti részt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00
XS
SM
MD
LG