Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán bejelentette, hogy egy hónap alatt 17 kiló 20 százalékos uránt dúsítottak


Hasszán Rohani iraki elnök egy bemutatót tekint meg a "Nemzeti Atomenergia Nap"-ra rendezett ünnepségen Teheránban, 2018. április 9-én.
Hasszán Rohani iraki elnök egy bemutatót tekint meg a "Nemzeti Atomenergia Nap"-ra rendezett ünnepségen Teheránban, 2018. április 9-én.

Irán azt várja az Egyesült Államoktól, hogy előbb ők teljesítsék ismét az atomalkuban foglaltakat, mivel érvelésük szerint eleve az amerikaiak voltak azok, akik felrúgták az egyezményt.

Irán parlamenti szóvivője bejelentette, hogy az ország 17 kilogramm 20 százalékos dúsítottságú uránt állított elő egy hónap alatt, miközben az iráni kormány továbbra is visszautasítja azokat a nemzetközi felszólításokat, amik arra próbálják meg rávenni, térjen vissza a 2015-ös atomalkuban foglaltakhoz.

120 kilogramm a cél

Az Iráni Atomenergia Szervezet még nem erősítette meg Mohamed Bager Kalibaf nyilatkozatát, amit a fordoi atomerőműben tett látogatásán adott, január 28-án. Irán továbbra is tagadja, hogy atomfegyver előállításán dolgozna, és ragaszkodik hozzá, hogy az atomprogramja csak polgári célokat szolgál. Az ország azt mondta, hogy 120 kilogramm 20 százalékost uránt terveznek előállítani egy év alatt, avagy 12 kilót havonta.

A nyugati országok arra kérték Teheránt, térjen vissza a 2015-ös atomalku szabályainak betartásához. Az alkuból 2018-ban lépett ki az Egyesült Államok egyoldalúan. Válaszul az amerikaiak kilépésére, és a gazdaságot megbénító új szankciókra, Irán fokozatosan elkezdte áthágni az egyezmény szabályait.

Az Egyesült Államok visszalépne az alkuba

Az egyezmény azt várta el Irántól, hogy terelje korlátok közé az atomprogramját, cserébe feloldották az ország ellen bevezetett nemzetközi szankciókat. Teherán 2018 után elkezdte semmibe venni az alku szabályait, mivel érvelésük szerint az Egyesült Államok kilépésével azok már amúgy sem voltak érvényesek.

Január 27-én az Egyesült Államok frissen beiktatott külügyminisztere, Antony Blinken azt mondta, hogy a Biden-kormány hajlandó visszalépni az egyezménybe, de csak ha Irán ismét teljes mértékben betartja az abban foglalt előírásokat.

Izgalmas családregény: az új amerikai külügyminiszter magyar gyökerei
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:44 0:00

Blinken nyilatkozatára válaszul Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter elismételte, hogy Irán továbbra is azt szeretné, ha elsőnek az Egyesült Államok feloldaná a szankciókat az országgal szemben. Az iráni külügyminiszter azt írta Twitteren, hogy az Egyesült Államok szegte meg először az alkut, és „blokkolta, hogy az irániak gyógyszert és élelmet kaphassanak”.

Irán úgy gondolja, ők betartották az atomalkut, és csak válaszlépéseket tettek az Egyesült Államok kilépésre. „Akkor kinek kéne megtennie az első lépést?” – tette föl a kérdést az iráni külügyminiszter.

Készült az AP, a dpa, és az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG