Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszautasítja a kritikát Erdoğan, és azt ígéri, nem lesz kegyelem a tüntetőkkel szemben


Recep Tayyip Erdoğan török elnök megkapja a Sinovac koronavírus elleni vakcinát az Ankarai Városi Kórházban, Törökországban, 2021. január 14-én.
Recep Tayyip Erdoğan török elnök megkapja a Sinovac koronavírus elleni vakcinát az Ankarai Városi Kórházban, Törökországban, 2021. január 14-én.

A török elnök visszautasította az Egyesült Államok és Európa kritikáját, amelyet kormánya azért kapott, amiért az helytelenül kezeli az isztambuli egyetemen hetek óta tartó tüntetést. Erdoğan szerint a kritikusoknak inkább a saját országukban lévő erőszakos tüntetésekre kellene fókuszálniuk.

Recep Tayyip Erdoğan megfogadta, hogy „nem lesz kegyelem” az erőszakot alkalmazó tüntetőkkel szemben, és megismételte, hogy nem engedi, hogy a demonstrációk olyan tömeges kormányellenes tüntetésekbe menjenek át, mint 2013-ban.

Kormánypárti rektort ültettek az egyetem élére

A Bogazici Egyetem hallgatói és oktatói az ellen tiltakoznak, amiért a török elnök rendeletben nevezte ki az ország egyik vezető egyetemének rektorát, aki nem mellesleg kapcsolatban áll a kormánypárttal is.

A tüntetés során a demonstrálók többször összecsaptak a rendőrökkel, több száz embert tartóztattak le, de a fogvatartottak többségét már szabadon engedték. A fővárosban, Ankarában, valamint Izmirben és más városokban is szimpátiatüntetéseket szerveztek a bogazici hallgatók mellett.

Többen elítélték Erdoğant és más kormánytisztviselőket, amiért a biztonsági szervek gyakran durván fellépnek a tüntetőkkel szemben, és amiért LMBT-ellenes retorikát használnak a tüntetések elítélésére. Ez utóbbira az ad okot nekik, hogy az egyetemen egy olyan műalkotást állítottak ki, amely az Iszlám legszentebb helyét a melegmozgalom zászlójával ábrázolja.

A saját dolgukkal foglalkozzanak

Tradicionális pénteki imája után Erdoğan visszautasította az Egyesült Államok és Európa kritikáit is.

„Ezt mondom Amerikának: nem szégyelli magát az Egyesült Államokban a választások előtti esetek után?” -mondta Erdoğan a Capitolimuban történt erőszakra hivatkozva. „A rasszizmus a plafonon van” – folytatta az Egyesült Államokat tavaly elsöprő anti-rasszista tüntetésekre utalva, de felszólította Franciaországot is, hogy rendezze a gazdasági igazságot követelő sárga mellényesek helyzetét.

Később kormánypártjának női tagjaihoz intézett videohívásában Erdoğan kettős mércével vádolta az Egyesült Államokat és az európai országokat, amiért azok a saját országukban „szétzúzták” a tüntetéseket, de Törökországban „ártatlannak írják le az utcákat terrorizáló embereket”.

„Nem kegyelmezünk azoknak, akik a terrorban részt vevő szervezetek játékává váltak, és akik az erőszak alkalmazását az igazságkeresés eszközének tekintik”-emelte ki Erdoğan, majd hozzátette „a grabancuknál fogva bíróság elé visszük őket”.

Készült az AP tudosítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG