Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Északi Áramlat 2: Blinken belengette Berlinnek a szankciókat


Épül Oroszországban a Nord Stream (Északi Áramlat) gázvezeték, 2019. június 5-én
Épül Oroszországban a Nord Stream (Északi Áramlat) gázvezeték, 2019. június 5-én

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az Oroszországból Németországba gázt szállító Északi Áramlat 2 (Nord Stream 2) vezeték megépítése ellentétes az Európai Unió saját érdekeivel. Blinken esetleges szankciókra figyelmezteti Berlint a projekt miatt.

„(Joe) Biden elnök nagyon világosan fogalmazott, hogy szerinte a vezeték rossz ötlet, rossz Európának, rossz az Egyesült Államoknak, és alapvetően ellentmond az EU saját biztonsági céljainak" – mondta Blinken március 23-án Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott találkozóján Brüsszelben.

Az Egyesült Államok már egy évtizede ellenzi a gázvezeték befejezését, Németország azonban továbbra is sürgeti az építkezést.

Az amerikai tisztviselők azzal érvelnek, hogy a csővezeték, amely a Balti-tengeren keresztül évente 55 milliárd köbméter földgázt szállítana Oroszországból közvetlenül Németországba, Európát túlságosan függővé teszi az orosz energiaellátástól.

Ezenkívül az amerikaiak ellenzik, hogy a vezeték kikerüli Ukrajnát, és így megfosztja a szövetséges országot a tranzitdíjaktól.

Amerikai törvény írja elő, hogy szankcionálják a projektben résztvevőket

Blinken egy amerikai törvényre is hivatkozott, amely előírja az Egyesült Államok számára, hogy minden olyan vállalatra szabjon ki szankciókat, amely részt vesz az Északi Áramlat 2 projektben.

A külügyminiszter szerint a gázvezeték „potenciálisan alááshatja Ukrajna, Lengyelország, valamint számos közeli partner és szövetséges (ország) érdekeit”.

Blinken közölte, hogy a március 23-i, első személyes találkozójukon figyelmeztetni fogja német kollégáját, Heiko Maast a lehetséges szankciókra.

Washington eddig csak az orosz KVT-RUS céggel szemben alkalmazott szankciókat, amely a Fortuna nevű csőfektető hajót üzemelteti. Ezeket az intézkedéseket Donald Trump amerikai elnök kormánya jelentette be röviddel a januári hatalomátadás előtt.

A gázvezeték gyengítheti az európai energiabiztonságot

Blinken a múlt héten a vezetéket „orosz geopolitikai projektnek” nevezte, „amelynek célja Európa megosztása és az európai energiabiztonság gyengítése”.

A vezeték jelenleg körülbelül 95 százalékban elkészült. Szakértők szerint szeptemberre be is fejeződhet az építkezés.

A gázvezeték megépítését támogatók közül sokan azzal vádolják az Egyesült Államokat, hogy azért ellenzik a projektet, hogy növeljék az amerikai cseppfolyósított gáz eladását Európában.

Készült az AFP és a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG