Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szűk hét órát tölt Budapesten a pápa, ebből fél óra jut Áder Jánosra és Orbán Viktorra


Ferenc pápa a húsvéti szentmisén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2021. április 4-én
Ferenc pápa a húsvéti szentmisén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2021. április 4-én

Nyilvánosságra hozták Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatásának részletes programját. A katolikus egyházfő a tervek szerint 6 óra 45 percet tölt Budapesten, gyakorlatilag végig a Szépművészeti Múzeumban és a Hősök terén, majd Pozsonyba utazik. Szlovákiában három napot tölt.

Ferenc pápa azért jön Budapestre, hogy ő celebrálja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét a Hősök terén. A katolikus.hu portálon megjelent program szerint a katolikus egyházfő repülőgépe szeptember 12-én 7.45 kor landol a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A hivatalos köszöntők után, várhatóan 8.45-kor a pápa találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd 9.15-kor a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban.

Ezután a program szerint 10 órakor Ferenc pápa ugyanott fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a zsidó közösségek képviselőit, majd beszédet mond.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén, amelyet Ferenc pápa celebrál.

A pápától egy rövid ceremónia keretében köszönnek el 14.30-kor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a katolikus egyházfő 14.40-kor indul tovább Pozsonyba.

Ferenc pápa a háromnapos szlovákiai látogatása során egyházi és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozik. Felkeresi Kassa és Eperjes városát, szeptember 15-én pedig szentmisét tart a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, június elején olyan hírek láttak napvilágot, hogy Ferenc pápa nem akar találkozni Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor kormányfővel, és hogy mindössze három órát kíván eltölteni Budapesten.

Az akkori, meg nem erősített értesülések szerint a pápa kerülni akarta a politikai jellegű találkozókat, különösen azért, hogy ne legitimálja az Orbán-kormány menekültpolitikáját. Ezt később a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményben cáfolta.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG