Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem volt a „boldogság receptje” a reklám az orosz LMBT családnak


Juma (balra) a lányaival: Mila (jobbra) és Alina (jobbról a második). Alina barátnője és menyasszonya, Kszjusa balról a második
Juma (balra) a lányaival: Mila (jobbra) és Alina (jobbról a második). Alina barátnője és menyasszonya, Kszjusa balról a második

Amikor a Moszkvában élő pszichológus és LMBT-aktivista Juma meglátta a családját egy élelmiszerlánc valódi vásárlókat bemutató reklámjában, igazi meleg büszkeség töltötte el.

Talán a legfontosabb dolog a családunk számára a törődés és az elfogadás” – írta Juma június végén az Instagramon, miután az orosz VkuszVill bioélelmiszer-lánc reklámjában feltűnt két felnőtt lánya, Mila és Alina, valamint Alina barátnője és menyasszonya, Kszjusa.

Juma elmondta: meglepte, hogy családja milyen sok támogatást kapott, és megköszönte a VkuszVillnek, hogy hajlandó küzdeni az intolerancia ellen. Az öröm azonban csak rövid ideig tartott.

Alig néhány nappal azután, hogy a VkuszVill a „Recept a boldogsághoz” marketingakció részeként közzétette a reklámot, az üzletlánc a kritikák áradata közepette kárelhárítási üzemmódba kapcsolt. „Hibának” nevezte a hirdetést, és bocsánatot kért, amiért az „számos vásárlónk és alkalmazottunk érzéseit megbántotta”.

Bár az eredeti reklámot a törvény által előírt 18+ figyelmeztetéssel és az élelmiszerlánc üzenetével tették közzé, miszerint „képmutatás lenne, ha nem mesélnénk vásárlóink valódi családjairól”, a hirdetést levették, és egy konzervatívan öltözött, egy férfiból, egy nőből és három kisgyermekből álló család képével helyettesítették.

Elnézést kért a cégvezetés, de volt, aki kiállt az elvek mellett

A VkuszVill bocsánatkérését a vállalat alapítója, Andrej Krivenko és tizenegy felső vezető írta alá. Nem csatlakozott viszont a VkuszVill online tartalomért felelős vezetője, Roman Poljakov, aki nyilvánosan megvédte a Juma családjával készült hirdetést.

A posztot nem hagyta jóvá a vezetőség, mert nem minden posztot vitatunk meg” – mondta Poljakov a Szabad Európának.

„Először pozitívan reagált a vezetőség, és ami még fontosabb, a közönség is. Az első nap több száz hálás kommentet kaptunk, és néhány negatívat. Csak később érte el a negatív kommentek száma a többezres szintet, mert olyanok is csatlakoztak a vitához, akik korábban nem követtek minket.”

Juma a Szabad Európa orosz szolgálatának és a Szibériai valóságok szerkesztőségnek adott interjújában elmondta: a családja „nevetett azon, hogy milyen nevetséges és gyáva” volt a VkuszVill bocsánatkérése.

„Nem csak közönséges gyűlölet”

A VkuszVill lépése nem volt teljesen váratlan, mesélte Juma, de a valós visszhang, amellyel a családja találkozott, igen.

„Ez nem csak sértegetésekben megnyilvánuló közönséges gyűlölet volt. Valódi fenyegetések voltak – mondta, és a legrosszabbnak az Alina nyolcéves lánya elleni fenyegetéseket nevezte. – A címünket és minden elérhetőségünket kiszivárogtatták szélsőséges szervezeteknek. Fizikai erőszakkal fenyegettek bennünket.”

Juma lánya, Alina, és barátnője, Kszjusa
Juma lánya, Alina, és barátnője, Kszjusa

Orosz feministák és más aktivisták az elmúlt években hasonló online zaklatásra panaszkodtak a szociálisan konzervatív patriarchális fórumok követőitől, ahol közzéteszik a privát elérhetőségeiket. Vlagyiszlav Pozdnyakov, az egyik ilyen, Férfiállam nevű fórum alapítója februárban azt írta a Telegramon, hogy „a feministák és az LMBT bioszemét”, és hogy „nincs helyük a normális emberek között”.

Juma számára nem ismeretlen az oroszországi LMBT-közösség tagjai által megélt intolerancia.

Azután lett belőle LMBT-aktivista, hogy az ország parlamentje 2013-ban elfogadta a vitatott és homofób „melegpropaganda-törvényt”. Ez gyakorlatilag megtiltja „a nem hagyományos szexuális kapcsolatok népszerűsítését kiskorúak számára”.

A törvény elfogadása nyomán megnőtt a saját nemükhöz vonzódó emberek elleni erőszak. Jogvédő szervezetek bíráltak a törvényt, mert az gyakorlatilag megtiltja az LMBT-életmódhoz akár csak lazán kapcsolódó információk terjesztését is.

Miközben betiltották az erőszakkal szembenéző LMBT fiataloknak tanácsokat adó, a Children-404-hez hasonló csoportokat, Juma pszichológiai tanácsadásba kezdett, és a dél-oroszországi Csecsenföldön meginduló „melegtisztogatás” sújtotta és az üldöztetéssel szembenéző lakosokat kezdete el segíteni.

Millával együtt önkéntes munkát vállalt Oroszország egyetlen LMBT-filmfesztiválján, a Side by Side-on és más LMBT-barát rendezvényeken is. „Aktivizmusom során rengeteg megtört, szörnyen magányos, megvert, üldözött embert láttam” – mondta Juma a Szabad Európának, megjegyezve, hogy gyakran az áldozatok családjai a felelősek a szenvedésért.

„Ez szörnyű, ennek nem kéne így lennie – mondta. – A családunkban mindenki egyetért ezzel, ezért mindenki önként fektetett időt a VkuszVilla hirdetésébe.

„A mi szeretetünk ugyanolyan értékes”

Miután elkezdtek özönleni az online fenyegetések, a család számára nem maradt lehetőség Oroszországban élni. ​„Megértettem, hogy ezek már nem trollok és botok, és hogy Oroszországban nem kerülhetjük el az erőszakot – mondta Juma. – Az interneten tett megjegyzések a nyomásnak csak egy kis részét teszik ki.

A törvénysértésekre utaló megjegyzések és az a vád, hogy Jumaék „kárt okoztak egy gyermeknek”, ráébresztette a családot, hogy további bajokra lehet számítani.​ „Nem vártam meg, hogy behívjanak a rendőrségre” – mondta Juma.

„Nagyon gyorsan összecsomagoltunk, és aznap, amikor megtudtuk, hogy a család személyes adatait kiszivárogtatták, biztonságos helyre távoztunk.”

Miután a család közel egy hónapig Moszkvában húzta meg magát barátoknál, a spanyolországi Barcelonába utazott.​ ​„Itt nem kell titkolnunk a boldogságunkat, hogy egy család vagyunk – mondta Juma új otthonában. – Kszjusának és Alinának nem kell titkolnia a kapcsolatát, és a legkisebbiknek (Alina nyolcéves lányának) nem kell hazudnia a családjáról az iskolában.

Juma családja Barcelonában
Juma családja Barcelonában

Juma még nem döntötte el, mi lesz a következő lépés, de nem tervezi, hogy a közeljövőben visszamegy Oroszországba. Nem is bánja, azt mondja, hogy a családja története még messze nem ért véget.

„A legfontosabb dolog megtörtént, ezen már nem lehet változtatni” – mondta Juma a reklámról és annak utóhatásairól.

„Megmutattak minket olyannak, amilyenek vagyunk, más családokkal együtt. Beszéltünk arról, hogy mit szeretünk enni, ki főz, hogyan választjuk ki a termékeket. Mi csak egy család vagyunk. Ostobaság mindent a nemi szervekre redukálni. Ugyanúgy szeretünk, ahogy mások is szeretnek. A mi szeretetünk ugyanolyan értékes. És ezt mindenki hallotta.”

A Szabad Európa orosz szolgálatának tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG