Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ugyanaz a név, ugyanaz a szakáll – de más a program


Egyet fizet, hármat kap – választási plakát, amelyen mindenkit Borisz Visnyevszkijnek hívnak
Egyet fizet, hármat kap – választási plakát, amelyen mindenkit Borisz Visnyevszkijnek hívnak

Népszerű a szentpétervári önkormányzat egyik képviselői mandátuma – három Borisz Visnyevszkij is versenyben van érte. Korábban is tudni lehetett, hogy sajátos trükkökkel akarják hátrányba hozni az ellenzéket a szeptember 17–19-i orosz választásokon, az egyik a „klónozott jelöltek” indítása.

A három szentpétervári Borisz egyike eredeti: Borisz Visnyevszkij képviselő, az ellenzéki liberális Jabloko párt helyi szervezetének vezetője, aki 2016 óta a közgyűlés tagja.

A másik kettőből az egyik a kormányzó Egységes Oroszország párthoz kötődő tisztviselő, a másik pedig egy autójavító cég értékesítője. Mindkét ál-Borisz megváltoztatta a nevét.

A két új Visnyevszkijt széles körben szélhámosnak tartják, és sokak szerint azért indították őket, hogy szavazatokat vegyenek el ismertebb névrokonuktól.

Bizarr? Valójában ez nem új taktika az orosz választásokon, ám a történet új fordulatot vett, amikor a városban a hétvégén közszemlére tették az új választási plakátokat. Immár nem csak a három férfi neve közös – még a szakálluk és az arcvonásaik is hasonlók.

„Szakállat és bajuszt növesztettek, és szerintem szerkesztették a fotóikat” – írta az ezen a néven született Borisz Visnyevszkij Twitteren.

Az „eredeti Borisz” a plakátról készült felvételt is csatolta. „Nézzék csak meg, hogyan néznek ki a plakáton, amely a szavazóhelyiségekben fog lógni!”

„Ne hívogasson, ha nem engedte meg a főnök”

A szakállmentes Viktor Bikovról szóló választási információ 2016-ból
A szakállmentes Viktor Bikovról szóló választási információ 2016-ból

A független Novaja Gazeta című lap egyéb furcsaságokra is bukkant az általa Viktor Bikovként azonosított egyik ál-Borisz esetében. A férfi az Egységes Oroszország kormánypárt helyi tanácsosa, de teljesen másképp néz ki a választási poszteren, mint a 78-as számú választókörzet oldalán.

Az oldalon az Egységes Oroszországhoz tartozó önkormányzati alelnök, Szergej Szolovjov vezető tanácsadójának nevezik.

Maga Szolovjov nem volt hajlandó szóba állni a Szabad Európával, arra hivatkozva, hogy a médiumot felvették Oroszországban az idegen ügynökök jegyzékébe. A Novaja Gazétának viszont azt mondta, hogy elmagyarázza az újságíróknak a helyzetet, de ezt nem tette meg, vagy legalábbis nem tett ki az oldalára sajtóközleményt.

Amikor a Szabad Európa orosz szolgálata megpróbált kapcsolatba lépni tanácsadójával, Bikov-Visnyevszkijjel, így fogadta a hívást:

„Honnan van meg ez a szám? Nem tudja, hogy etikátlan dolog a főnök engedélye nélkül ide telefonálni?”

Majd letette a telefont.

Sokkal kevésbé ismert a harmadik Visnyevszkij, Borisz Gennagyijevics életrajza, aki a választás előtt Alekszej Smeljev volt.

Ilyen névre hallgató férfi 2021-ig nem indult orosz választásokon. Smeljev-Visnyevszkij az Europroject Group Ltd. értékesítési osztályának vezetőjeként dolgozik.

A Novaja Gazeta újságírói megpróbálták elérni, de nem válaszolt.

Már több mint húsz éve működik a „szpojlerkangyidát”-módszer

Az „imposztorjelölt-taktikát” Szentpéterváron már 2016-ban is kipróbálták a képviselőségért induló és szélsőséges Liberális Demokrata Párthoz tartozó Jekatyerina Lebegyevával szemben.

Egy Lebegyevára nagyon hasonlító, Jevgenyija Lebegyevának nevezett, de a politikai életben ismeretlen nőt indítottak ellene.

A két Lebegyeva: választási plakát a 2016-os jelöltekről
A két Lebegyeva: választási plakát a 2016-os jelöltekről

„Elvesztettem a választást – mondta Lebegyeva a Szabad Európának. – Jevgenyija a szavazataim körülbelül harminc százalékát vitte el. Egy sorral fölöttem szerepelt a szavazólapon, és a szavazóim egyszerűen tévedtek (…) még a születési dátumát és a lakhelyét is szándékosan választották ki” – emlékezett vissza.

Az orosz politikai nyelvezetben szpojlernek (az angol spoil, elrontani szóból) nevezett módszer atyjának a találó vezetéknevű Alekszej Kosmarov (Rémálom) választási szakembert tartják, akit mostanában Trubeckijnek hívnak.

Vele azonosítják Vlagyimir Jakovljev 1996-os győzelmét a legendás reformpolgármester, Anatolij Szobcsak felett. (Szobcsak Vlagyimir Putyin későbbi elnök mentora volt. Lánya, Kszenyija viszont celebből lett politikus, és Putyin egyik nagy bírálójává nőtte ki magát. Még elnökválasztáson is indult ellene).

„Ez a trükk nagyon régi – a kilencvenes évekből való – mondta Konsztantyin Kalacsjov politikai elemző. – Már huszonhét éves, de még mindig működik.”

A három Visnyevszkij körüli helyzetet kommentálva Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság vezetője a Kommerszant rádióban „szégyenletesnek” nevezte a történteket, és az általa „nagyon liberálisnak” nevezett orosz választási törvényt hibáztatta.

Hozzátette, hogy „a választások után” olyan törvénymódosításokat fog kérni, amelyek megakadályozzák az ilyen taktikák alkalmazását.

Írta: Robert Coalson, a Szabad Európa vezető tudósítója a Szabad Európa regionális orosz szerkesztősége, az Északi Reáliák tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG