Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiderültek a kötelező oltás részletei, megjelent a rendelet a szigorításokról


Ápolók a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án
Ápolók a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án

Folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma, péntekre négyezernél is többen voltak. Csütörtök éjszaka megjelentek a Magyar Közlönyben a friss járványügyi szigorításokról szóló intézkedések, kiderültek a kötelező oltás részletei.

A legfrissebb adatok szerint péntekre 4041 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 863 419-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 37 beteg, velük a halálos áldozatok száma 30 729-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 34 780. Kórházban 2130 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük már 230-an vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra sem található részletes adat arról a kormányzati járványportálon, hogy a halottak, illetve a kórházban ápoltak közül hányan és milyen vakcinával voltak beoltva. A portál szerint a lakosság körében a beoltottak száma 5 950 259, közülük 5 731 651-en a második oltást is megkapták, 1 millió 191 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Megjelentek az új szabályok a Magyar Közlönyben

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, november elsejétől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, a munkáltatók pedig kötelezővé tehetik alkalmazottaiknak az oltást. A csütörtöki Kormányinfón bejelentett védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek csütörtökön este megjelentek a Magyar Közlönyben.

Kötelező maszkviselés

November 1-jétől a korábban már megszokott szabályok szerint újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken.

A maszkviselés alól ezúttal is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.

A Máv-Volán-csoport péntek délelőtt közleményt adott ki arról, hogy a kormány döntésének megfelelően újra maszkhordási kötelezettség lép életbe a MÁV-Volán-csoportnál is.

November 1-jétől a MÁV, a MÁV-HÉV, valamint a Volánbusz állomásainak, megállóinak zárt és nyitott területein egyaránt kötelező a maszk viselése.

Kötelező oltás

Az átoltottság növelése és a munkahelyek védelme érdekében a kormány lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára, akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár – munkakörtől függően – egyéni munkafeltételként.

A még beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt állapíthat meg az első oltás felvételére. Az oltást elváró munkáltatóknak elektronikus úton (e-mail) vagy papíralapon tájékoztatni kell a foglalkoztatottat az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeiről.

Nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt a védőoltás.

Ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

A kormányrendelet szerint az államigazgatás, a közigazgatás, a honvédelem, a rendvédelem, a szociális ellátás, a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a kulturális intézmények zavartalan működése érdekében az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele.

Az egészségügyi dolgozók után tehát

  • a kormánytisztviselőktől,
  • a honvédelmi,
  • a rendvédelmi,
  • az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól,
  • az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól,
  • az adóhivatali dolgozóktól, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól is elvárt az oltás felvétele.

A hivatalos tájékoztatás szerint ezekben a szférákban már eleve magas az átoltottság, és az elmúlt hónapokban célzott oltási akciók zajlottak.

Ezeken a területeken is igaz, hogy nem kell beoltatnia magát annak, akinél ez orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt.

Meddig kell beadatni az oltást?

Amennyiben az állami alkalmazott rendszeresen találkozik ügyfelekkel, a védőoltást fő szabály szerint 2021. december 15-ig meg kell kapnia, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig.

Az állami szférában dolgozót, aki határidőig nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni, és egy év múlva jogviszonya megszüntethető. A részben vagy egészben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál foglalkoztatottaknál a munkáltató dönti el, hogy elvárja vagy sem a védőoltás felvételét.

Az önkormányzati szférában a polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő kötelezően a védőoltást. Az első oltás beadatására legalább 45 napos határidőt állapíthat meg.

Mind a versenyszférában, mind az állami, mind az önkormányzati szférában érvényes, hogy a gyesen, gyeden lévő foglalkoztatottak, valamint a más okból tartós távollevő számára nem írható elő a védőoltás.

XS
SM
MD
LG