Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Cihanouszkaja szerint 16 hónapja nem tud kapcsolatba lépni senkivel a Szabad Európa bebörtönzött belarusz újságírója


Darja és Ihar Loszik
Darja és Ihar Loszik

Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető szerint 16 hónapja nem sikerül kommunikálni a Szabad Európa pontosan négy évvel ezelőtt bebörtönzött újságírójával, Ihar Loszikkal, akit munkáltatója és külföldi kormányok szerint politikailag motivált vádak alapján ítéltek el 15 évre.

„Ma van négy éve annak, hogy Belaruszban letartóztatták Ihar Loszik újságírót. Több mint 480 napja senki sem kommunikált vele. Kislánya, Paulina most a nagyszüleivel él. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki csatlakozott hozzánk a szabadon bocsátásáért folyó harcban” – írta Cihanouszkaja június 25-én az X-en, a korábbi Twitteren.

A 32 éves újságírót 2020 júniusában tartóztatták le és 2021 decemberében ítélték el „tömeges lázadások szervezése, tömegzavargásban való részvétel, társadalmi gyűlöletkeltés” és számos más, máig tisztázatlan vádpont alapján.

Hamarosan ítélet születik a belarusz blogger, a Szabad Európa munkatársa ügyében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:33 0:00

Loszik kitart az ártatlansága mellett, és minden ellene felhozott vádat politikai indíttatásúnak nevezett.

Mintegy 150 másik belarusz politikai fogollyal, köztük a Szabad Európa másik újságírójával, Andrej Kuznecsikkel és az elnökjelöltségből kizárt Viktar Babarikával együtt az ország északi részén fekvő Navapolack börtönében tölti büntetését.

Ez Belarusz egyik legszigorúbb és leghírhedtebb büntetés-végrehajtási intézete.

Eredetileg több átmeneti lakásból állt, amelyeket 1958-ban húztak fel egy akkor épült olajfinomító munkásainak.

Később börtön lett, többnyire szervezett bűnözői csoportok tagjai, ismert bűnözők töltötték itt a büntetésüket.

A belarusz hatóságok 2010 óta küldenek politikai foglyokat is az intézetbe.

2023 októberében az ENSZ önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportja megállapította, hogy Belarusz nemzetközi emberi jogi törvényeket sértett Loszik bebörtönzésével, és arra a következtetésre jutott, hogy Loszik letartóztatása és fogva tartása „kizárólag újságírói tevékenységén, valamint a szólásszabadság és az egyesülési szabadság gyakorlásán alapul”.

Az Egyesült Államokban bejegyzett Freedom Now jogvédő szervezet akkor azt közölte, hogy a Dechert LLP nemzetközi ügyvédi irodával együtt benyújtott jogi petíciójukra válaszul született ez a megállapítás.

Loszik szülei februárban azt mondták: utoljára 2023. február 20-án kaptak levelet a fiuktól, akit egy olyan büntetőcellában (PKT) helyeztek el, ahol nem kaphat levelet, csomagot a rokonoktól, és nem fogadhat látogatókat.

Cihanouszkaja férjét, Szjarhej Cihanouszkit, valamint négy másik bloggert, ellenzéki politikust és aktivistát Loszikkal együtt ítéltek hosszú börtönbüntetésre annak idején.

2023 januárjában Loszik feleségét, Darja Loszikot két év börtönbüntetésre ítélték szélsőséges tevékenység elősegítésének vádjával. Ennek alapja a Minszk által hivatalosan is szélsőséges csoportnak nyilvánított, lengyelországi székhelyű Belszat TV-nek adott interjúja volt.

A pár négyéves kislánya, Paulina jelenleg Darja Loszik szüleinek felügyelete alatt áll.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma, az amerikai Helsinki Bizottság, a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottság, az Egyesült Államok globális médiaügynöksége, valamint több amerikai és uniós politikus is többször kérte Loszik azonnali szabadon bocsátását.

XS
SM
MD
LG