Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Hezbollah bejelentette a háború fokozását Izrael ellen az új Hamász-vezér likvidálása után


A héten likvidált Jahja esz-Szinvár sajtótájékoztatója Gázavárosban 2019. május 30-án
A héten likvidált Jahja esz-Szinvár sajtótájékoztatója Gázavárosban 2019. május 30-án

A libanoni síita fegyveres szervezet új, eszkalálódó szakaszba lépteti Izrael elleni háborúját, míg Irán szerint „megerősödik az ellenállás szelleme” azáltal, hogy a zsidó állam hadserege végzett Jahja esz-Szinvárral, a Hamász palesztin terrorcsoport új vezetőjével.

A körülbelül 1200 emberéletet követelő, tavaly október 7-i izraeli merényletek egyik szellemi atyjának számító terrorvezér szerdán halt meg egy izraeli hadművelet során a Gázai övezetben. Nyugati vezetők szerint halála lehetőséget kínálhat a konfliktus lezárására, Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök azonban leszögezte, hogy a háború addig folytatódik, amíg a Hamász haza nem juttatja az összes, még élő túszt.

„Ma rendeztük a számlát. Ma a gonoszra mértünk csapást, viszont feladatunk még mindig nem ért véget” – mondta csütörtökön a kormányfő, miután megerősítést nyert Szinvár halálhíre.

A férfi, akit elődje, Iszmaíl Hanije júliusi teheráni meggyilkolása után neveztek ki a Gázai övezetet uraló terrorszervezet élére, feltehetően a palesztin enklávé alatt húzódó alagútrendszerben bujkált.

Ehhez kapcsolódóan: A „könyörtelen” Szinvárban találta meg Irán az emberét a Hamász vezetésére

Izraeli tájékoztatás szerint tűzharcban vesztette életét, a katonák először nem is tudták, hogy hazájuk első számú ellenségére sikerült ráakadniuk.

Az izraeli hadsereg közzétett egy drónvideót, amelyen Szinvár látható egy lerombolt épületben.

A Hamász nem nyilatkozott, de a milícia egyes tisztségviselői szerint a jelek arra utalnak, hogy valóban az izraeli csapatok végeztek vele.

„Legfőbb akadály”

A tűzszünettel kapcsolatos nyugati remények ellenére Szinvár halála tovább szíthatja a konfliktust a Közel-Keleten, ahol egyre nagyobb az eszkaláció veszélye. Izrael a hónap elején szárazföldi offenzívát indított Libanonban, továbbá válaszcsapást tervez a Hamász és a Hezbollah legfőbb támogatójának számító Irán által október 1-jén végrehajtott rakétatámadásokra.

Joe Biden amerikai elnök telefonon gratulált Benjámin Netanjáhúnak, aminek során arra is kitért, hogy a terrorvezér halála esélyt ad a gázai háború lezárására és az izraeli túszok kiszabadítására. Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő tudatta, hogy Washington tárgyalásokat kíván kezdeni egy ezt célzó javaslatról. Szinvárt nevezte a háború lezárása előtt álló eddigi „legfőbb akadálynak”.

Irán ENSZ-képviselete annyit közölt, hogy „az ellenállás szelleme erősödni fog” a történtek nyomán, a Hezbollah pedig bejelentette, hogy „az Izraellel való konfrontáció új és eszkalálódó szakaszába lép”.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG