Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormányhivatal bezáratta Iványi Gáborék fővárosi óvodáit és iskoláit


Iványi Gábor
Iványi Gábor

A tartozásokra hivatkozva törölte a nyilvántartásból az Iványi Gábor lekész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség két oktatási intézményét a fővárosi kormányhivatal. A lépés csaknem 250 családot érint. Iványi Gábor szerint Orbán Viktor személyes bosszúja miatt tartotta vissza a kormány a nekik járó pénzeket, ezért halmozódott fel a tartozás.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) mint fenntartó nem képes biztosítani a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium törvényben előírt működési feltételeit – közölte az MTI-vel a fővárosi kormányhivatal szerdán.

A közműszolgáltatók értesítése és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelzése szerint a fenntartó által felhalmozott jelentős köztartozás, illetve közüzemidíj-tartozás veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését – olvasható a közleményben.

„A gyermekek biztonságos és megfelelő színvonalú nevelése érdekében a kormányhivatal a közelgő tanévkezdésre tekintettel gondoskodik a gyermekek elhelyezéséről, miután törölte a két intézményt az egyházi és a magánfenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából” – írták.

A 26 óvodás gyermek ügyében a kormányhivatal felveszi a kapcsolatot az illetékes önkormányzatokkal. A 156 tanköteles tanuló számára kijelölték azokat az intézményeket, amelyek kötelesek átvenni őket. A 89 nem tanköteles tanulót is tájékoztatják a lehetőségeikről – derül ki a közleményből.

Józsefvárosban kedden a kormányhivatali határozattal egy olyan óvodát szüntettek meg, amelyet otthonukként szerettek az oda járó gyerekek, akiknek legfeljebb csak ideiglenes lakcímük, vagy tartózkodási engedélyük van, de otthonuk nincs - írta Pikó András józsefvárosi polgármester a Facebookon.

"A józsefvárosi óvoda és a 18. kerületi iskola hatósági megszüntetése egy folyamat kezdete, melyet követnek majd további kormányhivatali döntések. Ez az Iványiék ellehetetlenítésére törekvő kormányzat győzelme és veresége ebben a küzdelemben az Iványi Gáborral és gondozottjaikkal szolidáris támogatóknak" - fogalmazott.

Mint írta, ő és a józsefvárosi önkormányzat dolgozói azon lesznek, hogy minden tudásukkal enyhítsék azt a kárt és nehézséget, amit ezeknek a gyerekeknek át kell élniük.

Hol a pénz?

Ahogy arról tavaly októberben beszámoltunk, a szociális államtitkár nyílt levélben kérdezte Iványi Gábort, hogy hol a pénz, miért nem fizetnek adót és bért.

Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt – ezt javasolta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Szerinte az elmúlt tizenhárom évben 8,6 milliárd forint állami támogatást kapott csak szociális feladatokra a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület, ezért nem érti, miért lett akkora köztartozása a MET-nek, hogy már a saját dolgozóinak sem tud fizetést adni.

Csakhogy Iványi Gábor szerint a kormány nem tartja be a bírósági ítéletet, amely szerint vissza kellene kapniuk az egyházi státusszal járó kiegészítő normatívát is, de ez továbbra sem történt meg.

A MET a kormány törvényalkotása miatt 2011-ben vesztette el egyházi státuszát. Iványi Gábor egyháza 2013-ban pert nyert az Alkotmánybíróságon, de a kormány ezt nem vette figyelembe. 2017-ben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta, hogy jogsértő volt az egyházi státusz elvétele, és vissza kell állítani.

A MET azóta bejegyzett egyház lett, de a kiegészítő állami normatívát továbbra sem kapja meg. Iványi Gábor szerint legalább tizenkétmilliárd forinttal tartozik nekik az állam.

Tavaly októberben a NAV az elvégzett munkájuk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljesen elkobozta a felhalmozott tartozások miatt, ezért hosszú ideig nem tudnak teljes fizetést adni a dolgozóiknak. Vidéki intézményeik közül már korábban többet kénytelenek voltak átadni.

Hivatalos személy elleni erőszak

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség idén márciusban csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként Iványi Gábort és az MSZP-s Gurmai Zitát.

A NAV 2022. február 21-én tartott házkutatást a MET Dankó utcai központjában, Budapesten, a VIII. kerületben. Az ügyészség szerint „Iványi Gábor és felhívására a jelen lévők (…) a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták”.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG