Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormánypárt győzelme várható az oroszországi regionális választásokon


Az orosz Központi Választási Bizottság vezetője, Ella Pamfilova szerint kilencven százalék körüli volt a részvételi arány
Az orosz Központi Választási Bizottság vezetője, Ella Pamfilova szerint kilencven százalék körüli volt a részvételi arány

A várakozásoknak megfelelően a Vlagyimir Putyin elnökhöz hű jelöltek újabb győzelmét hozhatja el az elemzők szerint valódi versenyt nélkülöző oroszországi regionális választás.

Ezúttal is a kormányzó Egységes Oroszország jelöltjei kerülhetnek ki győztesként a legtöbb régióban. A három napon át tartó választás vasárnap este ért véget. Az ország 89 közigazgatási egységében különböző szintű választásokat rendeztek – ebbe beletartozik az Ukrajnától 2014 óta elcsatolt öt régió is.

A jelek szerint az összes, hivatalban lévő kormányzó igencsak egyoldalú versenyre készült. Nem is kellett csalódniuk: az előzetes eredmények szerint mindössze egyetlen kihívó ért el két számjegyű eredményt. Az orosz hatóságok láthatólag a hazafiság gyakorlataként akarták feltüntetni a Putyinhoz hű politikusok és a többi jelölt egyoldalú versenyét, miközben még a korábbiaknál is élesebben elnyomják a másként gondolkodók véleményét az ukrajnai háború két és fél évvel ezelőtti megindítása óta. „Legyünk őszinték: háború folyik. A mi feladatunk az ellenség legyőzése” – mondta Dmitrij Medvegyev volt elnök és miniszterelnök, aki jelenleg a kormánypárt elnöke és a Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

Ehhez kapcsolódóan: Egy statisztikai modell is kétségbe vonja Vlagyimir Putyin újraválasztásának tisztaságát

Putyin uralmának huszonnegyedik évében csúcsra jár a választások szigorú ellenőrzése, már nincsenek hiteles nemzetközi megfigyelőmissziók, az illetékes hatóságok pedig rendszerint eltiltják az indulástól vagy súlyosan akadályozzák a valódi ellenzéki jelölteket. Az ukrán külügyminisztérium határozottan elítélte, hogy a megszállt területeken is választást tartottak. „Ismét hangsúlyozzuk, hogy a Krími Autonóm Köztársaság ideiglenesen megszállt területén megtartott úgynevezett választások eredményei (…) értéktelenek, és maga a választás illegitim” – írta a tárca.

A Golosz orosz független megfigyelőcsoport imitált választásnak nevezte a szavazást, kiemelve, hogy nem volt valódi verseny. A szervezet szerint a jelöltek több mint egyharmadát eltiltották a részvételtől.

Az orosz Központi Választási Bizottság vezetője, Ella Pamfilova bejelentette, hogy a szavazás során nem történt jelentős jogsértés, és kilencven százalék körüli volt a részvételi arány. A Golosz ezzel szemben közölte, hogy csak a választási kampány alatt több mint ötszáz bejelentés érkezett hozzájuk jogsértésről.

XS
SM
MD
LG