Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem történt meglepetés, a kormánypárt nyerte az előrehozott választást Azerbajdzsánban


Ilham Aliyev azeri elnök leadja a voksát Bakuban 2024. szeptember 1-jén
Ilham Aliyev azeri elnök leadja a voksát Bakuban 2024. szeptember 1-jén

A várakozásoknak megfelelően a dél-kaukázusi országot 2003 óta vaskézzel irányító Ilham Aliyev elnök pártja nyerte a vasárnapi előrehozott választást.

Az előzetes eredmények szerint a kormányzó Új Azerbajdzsán Pártja 68 mandátumot szerzett a 125 fős parlamentben. Eddig 69 hellyel rendelkeztek.

Az exit pollok azt mutatták, hogy tucatnyi olyan képviselő is bejuthatott a törvényhozásba, akik papíron ugyan függetlenek, gyakorlatilag azonban a kormány támogatói.

A részvétel meglehetősen alacsony volt, 37,3 százalékos. Ez azt jelenti, hogy mintegy kétmillió ember járult csak az urnákhoz.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) friss szakértői értékelése szerint a választás nem felelt meg a demokratikus követelményeknek.

„A szeptember 1-jén rendezett előrehozott választás korlátozó politikai és jogi környezetben zajlott, ami nem teszi lehetővé a valódi pluralitást, és olyan szavazást eredményezett, ahol hiányzott verseny” – írták a kiadott közleményben.

Arra is kitértek, hogy a választási kampány „alig volt látható”.

Ehhez kapcsolódóan: Azerbajdzsánban az újabb választás még közelebb hozza a demokrácia végét

Ez volt az első választás Azerbajdzsánban azóta, hogy az ország tavaly katonai erővel visszafoglalta a Szovjetunió összeomlása óta de facto független, örmény többségű Hegyi-Karabah régiót.

A kaukázusi országot 2003 óta vaskézzel irányító Ilham Aliyev elnök ezt a sikert meglovagolva az ötödik választását is megnyerte februárban, a hivatalos adatok szerint a szavazatok több mint 92 százalékával.

Ehhez kapcsolódóan: Templomostul dózeroltak le egy hegyi-karabahi falut az azeriek

Örményország etnikai tisztogatással vádolja a szomszédos Azerbajdzsánt, mivel Hegyi-Karabah örmény lakossága szinte kivétel nélkül elmenekült a területről – ez több mint százezer embert jelent.

Az azeri hatóságok arról számoltak be, hogy nagyjából 42 ezer ember adta le a voksát Hegyi-Karabahban.

A választás csak novemberben lett volna esedékes, de Aliyev rendeletet adott ki az előrehozásáról, mivel Baku lesz a házigazdája az ENSZ novemberi klímacsúcsának.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG