Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lakók mentik a pusztulástól a különleges szecessziós épületet – Szelfi Szinger Margittal


Szinger Margit
Szinger Margit

Az ötvenes években kalapáccsal verték ki egy szecessziós épület hatalmas, Róth Miksa által tervezett színes üvegablakát. Az épülettel utána nem sokan törődtek, míg a néhány éve Belgiumból Magyarországra hazatérő Szinger Margit és férje, Hámori Géza a lakók segítségével megpróbálta megmenteni a pusztulástól.

Szinger Margit az egyik alapítója és az elnöke a Sonnenberg Házért Alapítványnak. A szervezet célja, hogy apránként, a lakók bevonásával és pályázatok segítségével rendbe hozzák az épületet és művészeti értékű díszítőelemeit.

A budapesti, VI. kerületi Sonnenberg-ház
A budapesti, VI. kerületi Sonnenberg-ház

A podcastban hallunk arról, hogyan kezdődött a közös felújítás egy évek óta nyikorgó lépcsőházi ajtó beolajozásával, és hogyan lehetett rábeszélni a ház lakóit egy 73 százalékos közösköltség-emelésre. Megtudjuk, mennyiben járulhatott hozzá a lakók közös álláspontjának kialakulásához, hogy nem egy iskolaépületben, hanem Margiték lakásában, pogácsával, kuglóffal és üdítőkkel várták a lakógyűlésre a szomszédokat.

A ház felújítása közösségi projekt lett, és ezzel a lakók is nyertek: nemcsak barátibb hangulatú szomszédi viszonyt, hanem megtakarítást is. Például a ház pincéje elhanyagolt részeinek a kiürítésére, lomtalanítására háromszázezer forintot kért egy vállalkozó. Ezt a lakóközösség sokallta, ezért csapatépítés keretében, közösen elvégezték a munkát úgy, hogy Margit és a férje elkezdte a pakolást, aztán fokozatosan csatlakoztak a többiek is.

Szinger Margit hangsúlyozta: az elejétől fogva fontosnak tartotta, hogy mielőtt bárhonnan támogatást kérnek a ház felújítására, megmentésére, előbb nekik maguknak is bele kell tenniük a magukét munkában és pénzben. „Addig nem fogok kuncsorogni sehol, amíg nem csináltunk meg mindent, amit mi is meg tudunk csinálni.”

Szinger Margit júliusban Podmaniczky-díjat kapott. Az elismerést olyan személyeknek adja a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek megismertetése, védelme érdekében.

Az interjút itt nézheti meg:

Ha inkább csak hallgatná a beszélgetést, kattintson ide:

A lakók mentik a pusztulástól a különleges szecessziós épületet – Szelfi Szinger Margittal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:24:59 0:00
Közvetlen elérés

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG