Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lassú magyar bürokráciát szidta Orbán Kötcsén, és elismerte, hogy Magyar Péter miatt stratégiát kell váltania 2026-ra


Orbán Viktor Kötcsén 2024. szeptember 7-én, mellette Havasi Bertalan sajtófőnök, a háttérben Orbán Balázs, a kormány politikai igazgatója
Orbán Viktor Kötcsén 2024. szeptember 7-én, mellette Havasi Bertalan sajtófőnök, a háttérben Orbán Balázs, a kormány politikai igazgatója

Rendelkezésre áll tizenkétmilliárd euró uniós pénz, de a magyar bürokrácia lassúsága miatt nem tudtuk még lehívni – ezt mondta Orbán Viktor Kötcsén a Szabad Európa információi szerint. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyar Péter fellépése után már nem elég „a régi ellenzékre” mutogatni, a Fidesznek szakpolitikai vitákat kell nyernie, ha sikeresen akar szerepelni a 2026-os választásokon.

Rendhagyó volt az idei Fidesz-piknik Kötcsén, hiszen a találkozó történetében először Orbán Viktor – mielőtt bement volna az eseménynek helyet adó kúriába – kiszállt a kisbuszból, és válaszolt az ott várakozó újságírók kérdéseire (miközben a DK aktivistái játékpénzt szórtak rá, de ő faarccal állta). A miniszterelnököt természetesen többen is kérdezték Magyar Péterről, de csak annyit mondott a Telex tudósítása szerint, hogy „Volt egy választás, kaptak egy elég jelentős bizalmat. Sok sikert kívánok!” Arra a kérdésre, hogy az Európai Parlamentben vitázik-e majd a Tisza Párt vezetőjével, azt mondta: „Állok az Európai Parlament minden képviselőjének a rendelkezésére.”

Vége a centrális erőtérnek

Ahogy a piknik egyik résztvevője elmondta a Szabad Európának, zárt ajtók mögött már közlékenyebb volt a kormányfő. Arról beszélt, hogy a Tisza Párt erős felhatalmazást kapott a választóktól, a támogatás tartós maradhat, és ezzel megváltozik a teljes magyar „belpolitikai csatatér”. Eddig ugyanis nyilvánvaló volt a Fidesz elsöprő fölénye a választók között a többi párthoz képest, elég volt azt mondani, hogy tetszik-nem tetszik, a Fidesz a legerősebb magyar párt, „aki nem szeret miket, annak ott van az ellenzék, amely a múltat, a Gyurcsány-kormányt jelenti”, ez a politikai választék.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor Tusnádon: Magyar szakemberek vesznek részt Trump programalkotásában

Magyar Péter választási sikerével azonban ez már nem érvényes többé, ráadásul Orbán Viktor forrásunk szerint elismerte, hogy a Tisza Párt vezetője egyelőre eredményesen kényszeríti szakpolitikai vitákra a kormánypártot. „Meg kell nyerni ezeket a szakpolitikai vitákat. Meg kell nyerni azt a vitát, hogy ugyan sok mindenben kell még javítani a magyar egészségügy helyzetét, de ez akkor is jobb most, mint amilyen a kormányváltáskor volt, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy mindig egyre jobb legyen. Mi tudjuk a legjobban, hogy ennek érdekében minek kell történnie. Ezeket a vitákat pedig nemcsak az egészségüggyel kapcsolatban, hanem a többi nagy területen (például a közlekedés – a szerk.) is meg kell tudnunk nyerni” – idézte forrásunk a miniszterelnököt.

Ezzel Orbán Viktor közvetve azt is elismerte, hogy vége a még 2010-ben felvázolt centrális erőtér koncepciójának – ekkor beszélt először arról, hogy szerinte a következő tizenöt-húsz évben egy nagy kormánypárt mellett sok kicsi, egymással vetélkedő ellenzéki párt lesz, így nem fogják veszélyeztetni a domináns párt hatalmát. Szavai azt is jelzik, hogy a nyár elejéhez képest változás állt be a Fideszben a Tisza Párt megítélésében: Magyar Péter berobbanását a belpolitikába akkor úgy próbálták negligálni a kormánypárti politikusok, hogy ez csak az újdonság varázsa, Magyar Péter előbb-utóbb saját magát fogja leamortizálni.

A miniszterelnök – rendhagyó módon – ezúttal érkezésekor szóba állt az újságírókkal
A miniszterelnök – rendhagyó módon – ezúttal érkezésekor szóba állt az újságírókkal

Érdekes Orbán Viktor szavai szempontjából, hogy a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor még július első napjaiban egy balatongyöröki rendezvényen egy nyilvános fórum keretében figyelmeztette pártja szimpatizánsait, hogy a 2026-os választások „meglepően szoros eredményt hoznak majd”, a Fidesz pedig hiába ért el 45 százalékos eredményt a június 9-i választásokon, 2026-ban egyéni képviselőik harmadát le fogják cserélni, mert a pártvezetés szerint nem teljesítettek megfelelően a választókörzetükben.

Fogd a pénzt, és fuss!

Kritikus gondolatokat fogalmazott meg Orbán Viktor Kötcsén a kormányzati apparátus teljesítményével kapcsolatban is. Egyrészt megismételte, amit az újságíróknak mondott, hogy nem igaz, hogy nincsenek uniós források, hiszen tizenkétmilliárd euró már most is rendelkezésre áll, csakhogy „a lassú magyar bürokrácia miatt” eddig nem sikerült lehívni és beleforgatni a gazdaságba.

Orbán Viktor szerint ha végre használni tudjuk ezt a pénzt, az már önmagában elég lesz, hogy 2026-ig kellő mértékben felpörgesse a gazdaságot, ha ezen felül még „tudunk pénzt szerezni” (a kormányfő itt feltehetően a felfüggesztett uniós támogatások, valamint az uniós helyreállítási alap pénzeire gondolt), az további segítséget nyújt majd.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor: Nem kell felcsattanni, ha Matolcsy György mond mindenféléket

Bírálta egykori szövetségesét, Matolcsy Györgyöt is. Mint ismert, a volt gazdasági miniszter, jelenlegi jegybankelnök az utóbbi időben rendszeresen élesen kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját, legutóbb néhány napja, a közgazdász-vándorgyűlésen fogalmazott úgy, hogy „2021 óta teljes tévút”, amit a kormány tesz a gazdasággal. Orbán Viktor forrásunk szerint nyilvánvalóvá tette beszédében, hogy már nincs együttműködés az MNB elnökével, akinek 2025 márciusában jár le a mandátuma, igazából csak azt várják, hogy eljöjjön ez a dátum, és új jegybankelnököt nevezhessenek ki.

Tusnád 2.0

Orbán Viktor beszédének többi része forrásunk szerint szinte megegyezett azzal, amit júliusban Tusnádfürdőn mondott. Ismét kifejtette, hogy a magyar érdek a konnektivitás, vagyis hogy semleges gazdaságpolitikát folytatva egyszerre tudjunk üzletelni Kínával, Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és Nyugat-Európával. A világ azonban most a blokkosodás felé halad, különösen igaz ez Nyugat-Európára, amely a szankciókkal elvágja magát Oroszországtól, ez pedig nekünk nem jó.

A miniszterelnök úgy beszélt az amerikai elnökválasztásról, hogy egyszer sem ejtette ki Kamala Harris demokrata jelölt nevét. Azt mondta (erről szintén beszélt Tusnádon), hogy ha Donald Trump nyer, hamar vége lesz a háborúnak Ukrajnában, de arra is fel kell készülni, hogy Trump elnökként az America first jegyében hatalmas mennyiségű amerikai tőkét fog visszacsatornázni külföldről a hazai gazdaságba, és nagy fejlesztéseket fog véghezvinni, ami Európát fájdalmasan érintheti. Ám ha a demokraták nyernek, marad az eddigi vonal, marad a demokráciaexport.

A találkozón egyébként forrásunk szerint körülbelül annyian és azok voltak, akik az elmúlt években (Tusnádfürdőn sokkal kevesebb kormánytag jelent meg idén, mint az előző években), a hangulat is kifejezetten jó, oldott volt.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG