Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel államfő élesen bírálta a menedékjog felfüggesztésére vonatkozó kormányzati terveket


Andrzej Duda a parlament ülésén Varsóban 2024. október 16-án
Andrzej Duda a parlament ülésén Varsóban 2024. október 16-án

Andrzej Duda végzetes hibának minősítette a kormány tervét, amelynek alapján ideiglenesen felfüggesztenék a menedékjogot az illegális bevándorlók esetében, és közölte, hogy nem fogja aláírni az erről szóló törvényt.

A lengyel államfő parlamenti beszédében azzal érvelt, hogy az intézkedés ellehetetlenítené azt is, hogy a hazájukban uralkodó rezsimmel szemben álló oroszok és belaruszok biztonságos menedékre lelhessenek Lengyelországban. A miniszterelnök, Donald Tusk erre azt válaszolta, hogy a menedékjog felfüggesztése nem vonatkozna a másként gondolkodókra.

A kormány csütörtökön fogadta el vitatott tervét, amelynek fő célja Lengyelország, egyben az Európai Unió keleti határainak védelme az Afrikából és Közel-Keletről Belaruszba utaztatott migránsok ezreivel szemben. Szakértők szerint ez a mesterségesen létrehozott migrációs nyomás is része Oroszország és Belarusz hibrid háborújának az EU ellen. „Lengyelország nem lehet és nem is lesz tehetetlen ebben a helyzetben” – szögezte le Tusk.

A javaslat értelmében egy adott területen ideiglenesen felfüggeszthető lenne a menedékkérelmek befogadása, ha „az országot a migrációs beáramlás destabilizációja fenyegeti”.

A kormánykoalíció négy baloldali minisztere által is ellenzett terv hatálybalépéséhez még a parlament és az államfő jóváhagyására is szükség van. Márpedig Duda jelezte, hogy nem fogja aláírni a jogszabályt. „Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök megpróbálja destabilizálni a helyzetet a határainkon, az EU-ban, és az önök válasza erre az, hogy megfosztják a biztonságos menedéktől az embereket, akiket Putyin és Lukasenka bebörtönöz és üldöz. Ez valami végzetes hiba lehet” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Megérkeztek Albániába az első migránsok az Olaszországgal kötött, vitákat kiváltó megállapodás után

Többtucatnyi civil szervezet nyílt levélben szólított fel a nemzetközi egyezmények, illetve az alkotmány által is biztosított menedékjog tiszteletben tartására. Az aláírók szerint tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat és szabadságot. „Ezeknek köszönhető, hogy lengyel nők és férfiak ezrei találtak menedéket a kommunista totalitarizmus nehéz időszakában, és mi lettünk e jogok egyik legnagyobb haszonélvezői” – hangsúlyozták.

Tusk erre reagálva védelmébe vette a tervezett intézkedést, egyebek mellett azzal érvelve, hogy Finnország is felfüggesztette a menedékkérelmek befogadását, miután erős migrációs nyomás alakult ki az Oroszországgal közös határán. „A menedékjogot eszközként használják fel ebben a háborúban, semmi köze az emberi jogokhoz. A mi prioritásunk a határellenőrzés, illetve Lengyelország területének biztonsága, és ez így is marad” – húzta alá.

A csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcson is téma lesz a migráció és a lengyel terv.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG