Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A letartóztatott Z. Zsolt Tasnádi Lászlóhoz is köthető cége 2015 óta működteti a parkolást Óbudán


Középen Z. Zsolt, a balján Benkő Gábor és Szenteczky János csepeli szocialista politikus, a kép másik szélén Őrsi Gergely
Középen Z. Zsolt, a balján Benkő Gábor és Szenteczky János csepeli szocialista politikus, a kép másik szélén Őrsi Gergely

Házkutatások és letartóztatások sújtanak egy vállalkozókból és baloldali budapesti politikusokból, jórészt a volt főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós egykori köréből álló társaságot. Júniusban az óbudai MSZP vezetője került letartóztatásba, vállalkozói oldalon pedig a parkfenntartási bizniszből ismert Z. Zsolt kezére került bilincs. Ő nemcsak a Hagyó-árvák segítségével üzletelt a fővárosban, hanem Pintér Sándor jobbkezével, Tasnádi Lászlóval együtt is.

Fiktív szerződések és korrupciógyanú miatt összehangolt akciót hajtott végre március 18-án a Központi Nyomozó Főügyészség és a Készenléti Rendőrség az óbudai önkormányzatnál. Egy hasonló akció során már márciusban őrizetbe vettek négy embert.

A gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül 2021-ben fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal és két gazdasági társasággal, cserébe több mint százmillió forint vesztegetési pénzt fogadott el. Az ő előzetesbe kerülését is javasolta az ügyészség – áll a közleményükben.

Ő Czeglédy Gergő alpolgármester, az óbudai MSZP vezetője, aki korábban Gajda Péter kispesti polgármester kabinetfőnöke, még korábban pedig Hagyó Miklós, Budapest volt főpolgármester-helyettesének titkárságvezetője volt. A gyanú szerint azért kapta a kenőpénzt, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet; már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Az óbudai önkormányzat közleménye már a korábbi és a mostani letartóztatásnál is hangsúlyozta, hogy „az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást”.

Óbudai szálak

Helyi forrásunk szerint a nyomozók márciusban részben kis értékű reklámszerződéseket vittek el, amelyek nem fiktívek, dokumentált teljesítésük van. Az ebben érintett cég a házkutatást elrendelő határozat szerint az Atlas Hill Kft.

A másik ügy az önkormányzati lap kiadása. Az önkormányzat ezt kiszervezte a Key Price Kft.-nek az önkormányzat által a honlapjukra is feltöltött szerződés szerint öt évre évi hetvenmillióért, legalább évi 22 megjelenéssel. Ez nem tűnik túlárazottnak, és teljesítés is volt.

„Hogy a cég másfelé mit csinált, azt nem tudjuk. A körülményekből arra lehet következtetni, hogy ott tett olyat, amit nem kellett volna, nem az önkormányzat vonatkozásában” – mondja helyi forrásunk. A gyanú szerint a cég másfelé számlagyárként is működött.

De a történet több szálon fut, és csak részben Óbudán. Információink szerint a nyomozók most júniusban parkfenntartási/kertészeti munkákról szóló szerződést is elvittek. Ezekről Óbuda vonatkozásában is írtunk 2020-as cikksorozatunkban (itt, itt és itt olvasható), amely a fővárosi kerületeket behálózó kertészeti céghálóról és a mögötte álló „láthatatlan emberről” szólt.

Ő pedig – és ez a történet újabb szála – Z. Zsolt, akit szintén márciusban vettek őrizetbe egy még tavaly indult baranyai nyomozás során. Novemberben ennek a hálózatnak több tagját is letartóztatták szintén számlagyár működtetése miatt.

Parkolási biznisz Óbudán

Az óbudai önkormányzat nem csak a kertészeti/parkfenntartási közbeszerzéseivel kapcsolódik Z. Zsolthoz. Az ő egyik cége, a Lövőház 2010 Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft. 2015. március 16-án szerződést kötött a még Bús Balázs vezette, fideszes többségű önkormányzattal 170 parkolóautomata üzemeltetésére, 127.500.000 Ft + áfa/év áron. A szerződés 120 hónapra, vagyis tíz évre szól. A Z. Zsolthoz köthető parkfenntartási szerződések egyik önkormányzatnál sem szóltak ilyen hosszú időre.

A Lövőház 2010-nek 2023 júniusáig Z. Zsolt volt az egyik tulajdonosa – tehát a fideszes vezetésű óbudai önkormányzattal kötött parkolási szerződés idején is.

A cég másik tulajdonosa Benkő Gábor, aki az Opten adatai szerint 2024 márciusától az ügyvezető. Benkő a Saratorpin Kft. nevű cégén keresztül tulajdonosa a Lövőház 2010-nek. A Saratorpinnak Sz.-Z. Szilvia is az ügyvezetője volt, aki anyjuk nevének egyezése miatt Z. Zsolt testvére lehet. Tehát valószínűleg ez a cég is Z. Zsolt érdekeltsége.

Balra elől Benkő Gábor (aki közpénznyertes vállalkozóként névvel szerepel a cikkben, de az arcát kitakartuk), mellette a palotai Bihal Dávid, mögöttük Szenteczky János (b) volt csepeli és Hintsch György újbudai szocialista politikus, hátul Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója
Balra elől Benkő Gábor (aki közpénznyertes vállalkozóként névvel szerepel a cikkben, de az arcát kitakartuk), mellette a palotai Bihal Dávid, mögöttük Szenteczky János (b) volt csepeli és Hintsch György újbudai szocialista politikus, hátul Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója

A Népszava írta meg 2019 elején, hogy Benkő Gábor Nemzetközi Oltóközpont Kft.-je vette át az államtól az egykori ÁNTSZ nemzetközi, speciális és trópusi betegségekre szakosodott oltásközpontját. A hvg.hu arról írt 2017-ben, hogy Benkő egy másik cége, a BG Pálinkaház Kft. 324 millió forint uniós pénzből épített – többek között – egy 14 kilométeres biciklis zsákutcát a Balaton körüli bicikliúton, Keszthely és Badacsony között úgy, hogy nagyrészt a meglévő közutakra helyezték ki a biciklis nyomvonaljelző táblákat 32 millióért.

Benkő a CE Family Hotel Kft. tulajdonosa is, amelyet egy ideig a Lövőház 2010 Kft. is tulajdonolt. A CE Family Hotel Kft. tulajdonosa Tóth Gergely is, aki 2022-ben a balatoni idegenforgalom csökkenését cáfoló nyilatkozataival szerepelt a kormánypárti médiában.

És hol jönnek a magasabb kapcsolatok? Z. Zsoltot hatalmas cégháló fonja körül (ennek fontos részét, a parkfenntartásit térképeztük fel 2020-as cikksorozatunkban), többek között cégjegyzésre jogosult volt a V. V. Frankel Aluljáró Kft.-ben is. Ennek a cégnek egyik tulajdonosa volt a Lövőház 2010 Kft. Tulajdonos volt még a FISOK Korlátolt Felelősségű Társaság (1055 Budapest, Kossuth tér 13–15. 2. em. 9.), és Z. Zsolt személyesen is.

A Fisokot csak 2011–20 között hívták így, azután beolvadt a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft.-be, amelynek 2020-tól tulajdonosa a Q-Tron Zrt. Ennek idén május 16-ig tulajdonosa volt Tasnádi László, Pintér Sándor üzlettársa, korábban államtitkára. Tasnádi korábban a BLK Corporation Kft. révén (is) birtokolta a Q-Tront.

Már 2020-as cikksorozatunkban jeleztük Z. Zsolt és Tasnádi céghálójának összekapcsolódását. Most azt is látjuk, miben: a parkolási bizniszben. Tasnádi László Z. Zsolttal közös cége (a V. V. Frankel Aluljáró Kft.) volt a tulajdonosa az óbudai parkolást üzemeltető cégnek (a Lövőház 2010 Kft.-nek).

Megkérdeztük a Z. Zsolttal kapcsolatos nyomozást folytató Baranya Vármegyei Főügyészséget arról, hogy vizsgálják-e a Lövőház 2010 Kft.-t is, de – ahogy korábbi kérdéseinkre – most is azt a választ kaptuk, hogy „a nyomozás jelenlegi állására tekintettel az ügyben továbbra sem adunk ki tájékoztatást”.

A budapesti parkolási biznisz
„Ha mindenáron ragaszkodtam volna hozzá, az alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna” – mondta Tarlós István a Válasz Online-nak arról a 15 pontról, amelyet saját újrázásának feltételéül szabott találkozóján Orbán Viktorral 2018-ban. Tarlós a tizenhatodik, Orbán által nem elfogadott pontra utalt, amely a fővárosi parkolást egységesítette és vette volna ki a kerületek kezéből.
Az illegális pártfinanszírozás (és magánzsebek közpénzből történő kitömése) nagykoalíciójának a parkolás a mintapéldája. A Fidesz és az MSZP közösen játszotta át sok fővárosi kerületben a parkolás üzemeltetését ebből komoly profitot termelő cégeknek (miközben az önkormányzatok rosszul jártak), elsősorban a Centrum Parkoló Kft.-nek. A céget sokáig a fideszes Kupper András tulajdonolta, de vezette a VI. kerület – 2024 tavaszán első fokon hat évet kapó – MSZP-s alpolgármestere, Fürst György is. Karácsony Gergely is elismerte zuglói polgármesterségéről, hogy a kerületben a Fidesz és az MSZP háttéralkut kötött parkolásügyben.
A parkolást sápoló cégek egyike volt a SIS Parking Kft., amely tényleges irányítója, Fuzik Zsolt révén a BKV informatikai pénzeit is megcsapolta. 2021 júniusában csaptak le a NAV nyomozói nyolcvan helyen egy számlagyárhálózatra, amelyet Fuzik működtetett, és tagja volt a SIS Parking is.
A 2022-es országgyűlési választási kampány idején tartottak házkutatást a SIS és a zuglói parkolás ügyében az – akkor még – zuglói kerületi polgármesternél, Horváth Csabánál is. Ügyében év elején hosszabbították meg újabb fél évre a nyomozást. Rá – és még néhány szocialistára, köztük Molnár Zsoltra, az MSZP pártigazgatójára – az előzetesben lévő Fuzik vallott.
A parkolási bizniszbe beszállt Tasnádi László volt belügyi államtitkár is, aki üzleti ügyekben Pintér Sándor jobbkeze. Ő Kupper helyére, illetve vele lépett ebbe a szférába.

Üzletek, buli, hídemberek

A Lövőház 2010-szál mutatja, hogy Tasnádi beszállása a parkolási bizniszbe nem 2018-ban, egy Kupper Andrással közös cég létrehozásával kezdődött. Tasnádinak Z. Zsolt ebben már évekkel korábban üzlettársa volt.

„Itt minden kapcsolódik mindenhez, és a cégeknél áll össze – utalt egy politikus forrásunk a számlagyáras, parkolásos, parkfenntartásos ügyekre. – Ennek a feje egy-két ember, köztük Z. Zsolt”, aki több helyről származó információnk szerint évtizedek óta együttműködik az önkormányzati tenderek kapcsán Molnár Zsolttal, illetve a Molnár köréhez tartozó fővárosi szocialista politikusokkal.

Ezt a baráti kört a 2010-es kormányváltáskor letartóztatott Hagyó Miklós szocialista politikus hálózataként emlegetik forrásaink Hagyó-árvákként, amely kör azóta Molnárhoz kötődik.

Ide sorolták korábban az MSZP pártszakadása óta a DK-ban politizáló, a júniusi választáson újpesti polgármesterré választott Trippon Norbertet és a már második ciklusát kezdő – és polgármestersége óta ettől a körtől távolságot tartó – II. kerületi polgármestert, Őrsi Gergelyt is.

Tripponnál szintén volt a választás előtt házkutatás egy épületfelújítást végző, a gyanú szerint szintén számlagyáros cég miatt. Neki Molnár Zsolt zamárdi üdülője közelében van nyaralója, amellyel a kormánymédia is foglalkozott a házkutatáskor. Molnár zamárdi házában forrásaink szerint rendszeresen voltak nagy partik, amelyeken Z. Zsolt is részt vett több szocialista politikussal együtt. Erdélybe is jártak bulizni: az illegális pártfinanszírozásról szóló cikksorozatunk anyaggyűjtésekor a külügyminisztérium tájékoztatott arról, hogy ehhez e kör több tagja diplomata-útlevelet kért és kapott.

Molnár Zsolt köréhez sorolják a hűtlen kezelés miatt 2022-ben jogerősen elítélt Szenteczky Jánost, a csepeli MSZP volt elnökét; a XI. kerületi MSZP-s alpolgármestert, Hintsch Györgyöt – aki forrásaink szerint egyengette az újbudai parképítő szerződések útját – és a XV. kerületi parkfenntartó szerződéssel kapcsolatba hozható Bihal Dávidot is. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a XV. kerületben olyan – Z. Zsolt hálózatához sorolt – parkfenntartó cég nyert pályázatot, amely ellen a Budapesti Közművek Zrt. (BKM) feljelentést tett. Az ügyben elvileg nyomozás folyik, amiről a palotai képviselő és BKM-felügyelőbizottsági tag Bihalnak tudnia kellett a kerületi szerződéskötéskor.

Korábban megkérdeztük az ügyészséget és a rendőrséget is, hogy a baranyai és a BKM-es ügy nyomozását egyesítik-e, de erre sem kaptunk választ.

Egyébként a Z. Zsolthoz és Tasnádi Lászlóhoz köthető Lövőház 2010 kft más kerületekben is és nem csak a parkolásban kötött szerződéseket önkormányzatokkal. A Z. Zsolt féle kertészeti cégháló egyik tagja, a Magyar Kőris kft 2024. januárjában kötött szerződést a kispesti Közpark Nonprofit kft-vel közterületek gépi takarítására. A szerződésben a Lövőház 2010 a Magyar Kőris kft alvállalkozójaként szerepel.

2020-ban pedig egy Váci utcai ingatlant vett meg a belvárosi önkormányzattól a cég (az önkormányzat elidegenítési eljárását még Sára Botond fővárosi kormányhivatal-vezető is kifogásolta), 2019-ben pedig kettőt az újbudaitól.

A Z. Zsolttal összefüggő eljárásra rálátó forrásunk szerint az ügy kapcsolódik a fiktív számlákat kiállító számlagyár ügyében megvádolt Fuzik Zsolthoz is. A parkolási és a zöldfelület-kezelési bizniszt bonyolító ugyanaz a kör, a túlszámlázások után bekapcsolt számlagyáros cégek ismerik egymást.

Fuzik egyébként a tízes évek elején gyanúsított volt a még a Hagyó-érához kötődő, korábbi nagy BKV-ügyben is. Ennek dacára pár év múlva szerepelhetett egy fideszes kínai üzletben, kínai nagyvárosok parkolási rendszerének kiépítésében.

Az önkormányzati piacon taroló Z. Zsoltot több forrásunk közvetítőnek nevezte a két politikai oldal között. „Kérdés, hogy ki kit hozott. Össze van kötve mindenük” – mondta egyik forrásunk róla és Molnár Zsoltról. Ahogy láttuk, Z. Zsolt nemcsak Molnárral, hanem Tasnádi Lászlóval is össze van kötve. „Az eredeti tőkefelhalmozás már a baloldali kormány idején megtörtént a kertészeti szektorban – mondja Z.-ről egy forrásunk. – Tasnádival valószínűleg kellett neki bizniszelni.”

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG