Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A londoni és a berlini vezetés kétoldalú szerződéssel indítaná újra az EU–brit kapcsolatokat


A német kancellár és a brit miniszterelnök Berlinben 2024. augusztus 28-án
A német kancellár és a brit miniszterelnök Berlinben 2024. augusztus 28-án

A brit miniszterelnök abban állapodott meg a német kancellárral, hogy olyan, a védelmi kérdésektől a kereskedelempolitikáig számos területet lefedő, ambiciózus szerződésen fognak dolgozni, amely része lenne az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kapcsolatok újraindításának.

Keir Starmer, az új brit kormányfő a viszony javítására törekszik az EU-val. Ennek érdekében a héten látogatást tesz az EU két vezető hatalmának számító Németországban és Franciaországban.

Először Berlinbe látogatott, ahol Olaf Scholzcal tárgyalt. Ezt követően „nemzedékenkénti egyszeri lehetőségnek” nevezte a brit és a német dolgozók helyzetének javítására a tervezett új együttműködési szerződést, minel elmélyítené a kooperációt a tudomány, a technológia, az üzleti élet és a kultúra területén, miközben fellendítené a kereskedelmet is.

„Hadd legyek világos: a növekedés kormányom legfőbb küldetése – közölte. – Világosan értjük, hogy a kapcsolatépítés a német és európai partnereinkkel létfontosságú ennek eléréséhez” – tette hozzá.

A miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a kapcsolatok újraindítása nem jelentené sem a brexit visszafordítását, sem a visszalépést az EU belső piacába vagy a vámunióba.

„Ez azonban szorosabb kapcsolatot jelentene számos fronton, beleértve a gazdaságot, a védelmet és a kereskedelmet” – hangsúlyozta.

Ehhez kapcsolódóan: A Munkáspárt nagy győzelmet aratott, Keir Starmer lesz az új brit miniszterelnök

Scholz is támogatóan nyilatkozott az elképzelésekről. „Az Egyesült Királyság mindig nélkülözhetetlen része volt az egész Európát érintő nagy kérdések megoldásának – mondta. – Ez nem változott azóta, hogy kilépett az EU-ból” – húzta alá.

A vezetők az aláírt közös nyilatkozatban abbéli reményüknek adtak hangot, hogy jövő év elejéig megköthetik az együttműködési szerződést.

Emellett a védelmi együttműködést is tovább mélyítenék, ahogy például a közös fellépést is az embercsempészek és az illegális bevándorlás ellen.

Starmer még délután továbbutazik Párizsba, ahol Emmanuel Macron francia elnök mellett több vállalat vezetőjével fog egyeztetni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG