Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar kormány mentességet fog kérni az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól


Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter beszédet mond a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának plenáris ülésén az Országház Vadásztermében 2024. június 13-án. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter beszédet mond a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának plenáris ülésén az Országház Vadásztermében 2024. június 13-án. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter a közösségi oldalán írt erről. Magyarország megteszi az ehhez szükséges jogi és adminisztratív lépéseket – közölte Bóka János.

Bóka János bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az illegális migráció megfékezése érdekében drasztikus lépésekre van szükség, ezért a magyar kormány – csatlakozva Hollandiához – kérni fogja, hogy mentességet kaphasson az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, amennyiben az alapszerződés módosítása ezt lehetővé teszi.

Az ehhez szükséges jogi és adminisztratív lépéseket megtesszük – írta Bóka János. Azzal zárta bejegyezését, hogy Magyarország elkötelezett tagja a schengeni térségnek, és ez a jövőben is így marad.

Az MTI tudósítása szerint a holland kormány szerdán nyújtott be hivatalos kérelmet az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.

Marjolein Faber migrációs ügyekkel foglalkozó holland miniszter a brüsszeli végrehajtó testületnek címzett levelében azt írta, hogy az új holland kormány drasztikusan csökkenteni akarja a Hollandiába irányuló migrációt, „hogy továbbra is teljesíteni tudja alkotmányos kötelezettségeit: a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítását”.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG