Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Momentum hajlandó lenne visszalépni a Tisza javára – interjú Tompos Mártonnal


Soha egyetlen párt sem állt fel a padlóról, ha egyszer már beesett az ötszázalékos küszöb alá. A Momentum most ezt próbálja. A kudarcos EP-választás után lemondott Donáth Anna, Tompos Mártont választották meg a párt elnökének.

A Momentum új vezetője a Szabad Európának adta első interjúját. Szóba került a liberalizmus, Donáth Anna szerepe, Gelencsér Ferenc elnöksége és a lehetséges 2026-os összefogás. Az interjú megjelenése előtt jelentette be Tompos Márton a Facebookon, hogy a párt új alelnöke Lőcsei Lajos.

Az interjút megtekintheti YouTube-csatornánkon:

Tompos Márton lényeges mondatai:

(1) Nem terveznek összefogni a DK-val, ugyanakkor lát esélyt arra, hogy a Momentum bizonyos pártokkal közösen induljon 2026-ban.

(2) Ha kell, a Momentum egyéni jelöltjei visszalépnek a Tisza javára, de a Demokratikus Koalíció felé nem terveznek ilyen gesztust tenni.

(3) A kampányban a legnagyobb probléma a tét kijelölése volt Tompos Márton szerint. Amíg a kormánypártok a háborúról beszéltek, Magyar Péterék a kormány leváltásáról, addig a Momentumnak nem volt erős mondanivalója.

(4) Az új elnök szerint a Momentum lejtmenete az előválasztástól kezdődött. Bár a pártnak tízfős frakciója lett, Tompos szerint alig két-három, egyéniben győztes politikusát tudják felsorolni. Ha nem változtatnak ezen, csak egy formáció lesznek a sok ellenzéki párt között.

(5) A pártot meghatározta, hogy úgy mérték a cselekvésük értékét, hogy lehozta-e a mainstream média. Ezen változtatni kell Tompos szerint.

(6) Részben a 2022-es választás után pártelnökké választott Gelencsér Ferenc fémjelezte időszak vezetett ahhoz, hogy most a Momentum beesett öt százalék alá.

(7) Továbbra sem támogatja a Momentum a budapesti olimpia megrendezését. Tompos szerint hiába épültek meg a sportlétesítmények, az egyéb infrastruktúra még nem áll rendelkezésre. Ezek ne az olimpia apropóján épüljenek meg.

  • 16x9 Image

    Kuczogi Jakab

    Kuczogi Jakab a Szabad Európa videós újságírója. 2020-ban végzett a Színház- és Filmművészet Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, jelenleg pedig az ELTE politikatudományok szakának hallgatója. Az elmúlt években az ATV és az RTL Híradójának riportere volt. 

XS
SM
MD
LG