Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Munkáspárt nagy győzelmet aratott, Keir Starmer lesz az új brit miniszterelnök


Keir Starmer a győzelmet ünnepli Londonban 2024. július 5-én
Keir Starmer a győzelmet ünnepli Londonban 2024. július 5-én

Az elsöprő győzelmet arató balközép párt vezetője változást ígért az Egyesült Királyságban tizennégy évnyi, botrányokkal teli konzervatív kormányzás után.

A Munkáspárt a közel végleges eredmények szerint 410 mandátumot szerzett a 650 fős parlamentben. Az eddig kormányzó Konzervatív Párt 117, a centrista Liberális Demokraták pedig hetven képviselőt küldhetnek a törvényhozásba. Előbbi párt esetében ez a valaha volt legrosszabb eredmény, míg utóbbi esetében épp ellenkezőleg, az eddigi legjobb.

„Megcsináltuk. A változás most kezdődik (…) Megígértük, hogy véget vetünk a káosznak, és ezt is fogjuk tenni; megígértük, hogy új fejezetet nyitunk, és ezt is tettük” – jelentette ki győzelmi beszédében Keir Starmer, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje.

„Ma új fejezetet nyitunk, megkezdjük a munkát a változás érdekében, a nemzeti megújulás misszióját, országunk újjáépítését” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Elemző: „A Konzervatívok most élik át azt, amit az MSZP 2010 előtt”

A csütörtöki választáson mintegy 250 tory törvényhozó vesztette el a mandátumát, köztük rekordszámú miniszter és Liz Truss egykori kormányfő.

Rishi Sunak miniszterelnök elismerte pártja vereségét, és gratulált Keir Starmernek a győzelemhez. Elmondta, hogy békés és rendezett kormányváltásra lehet készülni a szigetországban.

Hozzátette, hogy a brit nép „kijózanító ítéletet mondott”, amiből sok tanulságot le kell majd vonni. Aláhúzta, hogy vállalja a felelősséget a Konzervatív Párt választási vereségéért, és elnézést kért azoktól a párttársaitól, akik elvesztették parlamenti mandátumukat.

Most először bekerült a londoni alsóházba Nigel Farage, a jobboldali radikális Reform UK párt vezetője, aki eddig nyolc választáson próbált képviselői helyhez jutni.

Ehhez kapcsolódóan: Kik a közelgő választás főbb szereplői az Egyesült Királyságban?

Keir Starmer ígéretet tett a kapcsolatok javítására az Európai Unióval, és a még vitás ügyek rendezésére, azonban az újbóli csatlakozásról nincs szó.

Leszögezte, hogy az Egyesült Királyság változatlanul támogatni fogja Ukrajnát a védekezésében Oroszországgal szemben. A külpolitikai irány elemzők szerint várhatóan nem sokban fog módosulni.

A Munkáspárt elsöprő győzelme jórészt annak köszönhető, hogy sok választó egyszerűen változást akar a toryk kormányzásának kaotikus, nyolc év alatt öt miniszterelnököt felvonultató időszaka után.

Az Egyesült Királyság a várakozásoknak megfelelően követett több más európai országot abban, hogy a választók megbüntették a kormányt az utóbbi években kialakult gazdasági nehézségek miatt. Az viszont nagy különbség, hogy – például Franciaországgal ellentétben – nem a szélsőjobb, hanem a baloldal felé fordul az ország.

Ehhez kapcsolódóan: Váratlanul korai időpontra írta ki a választásokat a brit miniszterelnök

A 61 éves egykori emberi jogi ügyvéd Starmer a sokak szerint antiszemita Jeremy Corbyntól vette át a Munkáspárt irányítását, visszahúzva a centrum felé, miután a párt 2019-ben 84 éve legnagyobb vereségét szenvedte el.

Ezzel párhuzamosan a toryk összeomlottak, a Boris Johnson volt miniszterelnök alatti botrányok, illetve a brexitnépszavazást követő nehézségek, majd pedig Liz Truss tragikus, mindössze másfél hónapos kormányzása alaposan megtépázta a párt támogatottságát.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG