Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német elhárítás az orosz katonai hírszerzés kibertevékenységének veszélyére figyelmeztetett


Vlagyimir Putyin orosz elnök a GRU igazgatójával, Igor Kostyukovval 2018-ban
Vlagyimir Putyin orosz elnök a GRU igazgatójával, Igor Kostyukovval 2018-ban

A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) szokatlan módon nyilvános figyelmeztetést tett közzé, amelyben az orosz katonai hírszerzés (GRU) kibertevékenységének veszélyeit taglalta a NATO és az Európai Unió tagállamaiban.

Az ügynökség az X-en közzétett friss bejegyzésében aktuális fenyegetésként azonosította a GRU 29155-ös egységét, és aláhúzta, hogy a csoport „kibertámadásokat és egyéb felderítő tevékenységeket hajtott végre NATO- és EU-országokban lévő célpontok ellen”.

A posztban az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) és más nemzetközi partnerekkel folytatott közös helyzetértékelésre hivatkoztak, amelynek eredményeit előző héten tették közzé.

„A kiberszereplők, akikről megállapítást nyert, hogy az orosz vezérkar hírszerzési főcsoportfőnökségének 161. különleges célú különleges kiképzőközpontjához (29155-ös egység) kapcsolódnak, felelősek több, globális célpont ellen kémkedés, szabotázs és hírnévkárosítás céljából végzett számítógépes hálózati műveletért” – hangsúlyozták a jelentésben.

Konkrét közvetlen fenyegetésekről nem írtak a szakértők.

Ehhez kapcsolódóan: Buda Péter: Az elmúlt években rengeteg rubel gurult itt szét

A nyugati hírszerzés számos kiber- és egyéb támadást társított a GRU-hoz. E műveletek száma az ukrajnai invázió 2022. februári megindítása óta jelentősen meg is nőtt.

Az Egyesült Államokban egy esküdtszék múlt héten hat orosz állampolgárt, köztük öt GRU-tisztet vádolt meg kibertámadások végrehajtására irányuló összeesküvéssel és azzal, hogy a háború kezdete előtt kísérletet tettek az ukrán kormány informatikai rendszerének feltörésére. A vádirat szerint a kibertámadások az egész világra kiterjedtek, így a NATO huszonhat tagállamára is. A washingtoni külügyminisztérium tízmillió dollár jutalmat ajánlott fel annak, aki hasznos információval szolgál a vádlottak tartózkodási helyéről.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz ügynökök a régióban ‒ nem olyan ismeretlenek, mint gondolná

A GRU 29155-ös egysége gyakran rongál meg különböző weboldalakat és terjeszt lopott adatokat. Nyugati országok szerint az orosz katonai hírszerzés mérgezést, robbantást is hajtott már végre Európában azóta, hogy 2014-ben illegálisan elfoglalta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet.

Hodorkovszkij: Putyin órái meg vannak számlálva, ha az oroszok rájönnek, hogy háborúban állnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:55 0:00
XS
SM
MD
LG